Responsabilitatea de pe urmă a chiulangiului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campioni la încălcarea legii liberului acces la informaţii de interes public sunt chiulangiii care nu au răspuns la solicitări: consiliile judeţene Alba, Argeş şi Iaşi, CGMB şi consiliile locale Reşiţa, Constanţa, Târgu Mureş, Timişoara, Vaslui şi Sectorul 5

 

N-am fost un elev disciplinat, am chiulit. Am făcut şi altele, dar chiulul a fost, cred, cea mai constantă formă de indisciplină a mea în timpul liceului. N-aveam niciun fel de remuşcări, singura grijă era să-mi motivez absenţele, treabă care se rezolva fie cu ajutorul profesoarei de română, fie cu ajutorul unui ou fiert (aşa se făcea pe vremea aceea copy-paste după ştampila şi parafa medicului, iar formulare de scutiri medicale se găseau pe toate drumurile).

Singura dată când chiar mi-a părut rău că am chiulit a fost de la o oră de chimie. Chiulisem în grup şi pentru că s-a enervat, profa’ le-a dat celor prezenţi o lucrare criminală. I-a rupt, deşi erau elevi dintre cei mai buni la chimie. Câţiva dintre cei prezenţi, şi care au luat atunci note de şase, şapte sau opt, au intrat cu brio la medicină un an mai târziu, când încă era o concurenţă acerbă. Nota asta a însemnat pentru una dintre colegele mele faptul că şi-a pierdut bursa de merit, bani de care chiar avea nevoie.

Mi-a părut rău câteva ore, poate zile. Apoi am dat vina pe profesoară că s-a supărat ca văcarul pe sat.

Întâmplarea asta mi-a răsărit recent din cotloanele ascunse ale memoriei, când a fost publicat un studiu la care am lucrat zilele trecute.  Studiul analizează tarifele (uneori aberant de mari) pe care le percep consiliile judeţene şi cele locale din reşedinţele de judeţ pentru a elibera fotocopii după documente solicitate în temeiul legii liberului acces la informaţii de interes public.

Am rămas, după publicare, cu senzaţia că sunt ca profesoara de chimie: excesiv de exigentă cu cei prezenţi şi prea blândă cu chiulangiii. Şi asta pentru că am calculat, exemplificat şi criticat practici restrictive ale autorităţilor locale (critici pe care le consider în continuare îndreptăţite), dar am făcut-o numai cu datele furnizate de cei care ne-au răspuns. Acele consilii care nu au furnizat date (încălcând legea) apar în studiu doar trecător, la metodologie.

Şi, ca să nu mă mai simt ca profa’ supărată pe sat, scriu aici apăsat: adevăraţii campioni la încălcarea legii liberului acces la informaţii de interes public sunt cei care nu au răspuns deloc la solicitări – adică aceştia: consiliile judeţene Alba, Argeş şi Iaşi, CGMB şi consiliile locale Reşiţa, Constanţa, Târgu Mureş, Timişoara, Vaslui şi Sectorul 5.  

 

 

Text de Maria Nicoleta Andreescu

Maria-Nicoleta Andreescu este sociolog cu experienţă în domeniul delincvenţei juvenile. S-a alăturat APADOR-CH în anul 2007, centrându-şi activitatea pe domeniile: transparenţă instituţională, evaluarea respectării drepturilor omului în penitenciare, abuzuri ale poliţiei. Începând cu luna iulie a anului 2013 este directorul executiv al asociaţiei, preluînd această poziţie de la Diana Hatneanu.

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite