România, condamnată la CEDO pentru discriminare religioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Europeană pentru drepturile Omului a condamnat românia pentru discriminare religioasă
Curtea Europeană pentru drepturile Omului a condamnat românia pentru discriminare religioasă

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat statul român la plata a 15.000 de euro către o parohie greco-catolică, acuzând România de discriminare religioasă, anunţă AFP.

Magistraţii de la Strasbourg au considerat că România a discriminat parohia din Sâmbăta când i-a interzis să utilizeze un lăcaş de cult ortodox, lacaş care aparţinuse, până în 1948, cultului uniat.

"Biserica Uniată a fost tratată în mod diferit faţă de alte parohii în litigii similare, fără justificare obiectivă şi rezonabilă", se precizează în decizie, şi doar pe motivul că aparţine cultului greco-catolic.

În 1990, după recunoaşterea cultului uniat, reprezentanţii acestei biserici, care reprezintă 28% dintre locuitorii din Sâmbăta, le-au cerut ortodocşilor să le permită celebrarea slujbelor în respectivul lăcaş, alternativ cu slujbele ortodoxe, solicitare care le-a fost refuzată.

De asemenea, parohia greco-catolică din Sâmbăta nu şi-a putut apăra dreptul în faţa justiţiei deoarece legea română prevede că litigiile referitoare la proprietate sau la uzul edificiilor religioase ţin doar de competenţa unor comisii mixte, nu de tribunale.

Tentativa de constituire a unei comisii mixte la Sâmbăta s-a soldat cu un eşec.

Potrivit judecătorilor de la Strasbourg, legea română ar trebui modificată, întrucât comportă "lacune legislative susceptibile să blocheze dreptul de acces la un tribunal".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite