România rămâne cap de afiş la îmbolnăvirile de rujeolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România continuă să se afle pe primul loc în topul european la numărul de îmbolnăviri de rujeolă, cu mult înaintea Italiei şi Franţei, următoarele state aflate în clasamentul întocmit de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

Chiar dacă în perioada decembrie 2016 - noiembrie 2017, România a raportat către autorităţile europene aproape 6.000 de cazuri, potrivit celui mai recent raport european dat publicităţii, ţara noastră nu a făcut modificări ale legislaţiei şi nici nu a adoptat măsuri drastice precum Franţa şi Italia, care au introdus obligativitatea vaccinării. Prin urmare, în loc ca situaţia să se îmbunătăţească, la un an de la debutul epidemiei, copiii români şi adulţii cad în continuare victime bolii. Concret, ţara noastră a atins acum 10.500 de cazuri.

Ce a stat la baza celor 38 de decese

Nu mai puţin de 38 de persoane, în marea lor majoritate copii, au murit din cauza bolii, insuficienţa respiratorie sau pneumonia fiind principalele complicaţii care au stat la baza acestor decese, ce puteau fi evitate în unele situaţii. Efectele dramatice asupra sănătăţii, dar şi cele 38 de decese înregistrate în decursul ultimului an i-au băgat în sperieţi pe unii părinţi care, deşi iniţial au refuzat să-şi imunizeze copiii din diverse motive, au revenit la cabinetele medicilor de familie pentru a-şi imuniza copiii cu vaccinul ROR (rubeolă - rujeolă - oreion).

„Epidemia evoluează în ţările în care acoperirea vaccinală este mai mică de 95% şi noi suntem într-o astfel de situaţie. Singura soluţie e ca părinţii să se prezinte cu copiii la medic, să facă sau să completeze vaccinarea copiilor”, a arătat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Specialiştii spun că nu e exclusă apariţia unor focare de rujeolă în diverse zone din ţară unde boala nu a făcut atât de multe îmbolnăviri. „În zonele de focar - Timiş, Arad, Caraş-Severin, mai pot exista câteva cazuri individuale, izolate. Sunt în risc judeţele care au avut puţine cazuri”, au punctat specialiştii.

Unde mai pot apărea focare de rujeolă

Spusele acestora sunt confirmate de ultimele date ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, potrivit cărora doar în săptămâna 8 - 12 ianuarie au fost raportate încă 116 cazuri nou confirmate în 15 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Ţara noastră este marcată cu roşu şi în raportul european întocmit de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, care notează că din totalul cazurilor raportate la nivel european, 87% au apărut la persoane neimunizate împotriva rujeolei.

„Rujeola continuă să se răspândească în întreaga Europă în contextul în care acoperirea vaccinală în multe din ţările europene nu este optimă. Rata vaccinală ar trebui să crească prin derularea unor programe susţinute de imunizare”, se arată în documentul citat, potrivit căruia Grecia se află acum în mijlocul unei epidemii de rujeolă căreia cu greu reuşeşte să îi facă faţă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite