Românii, europenii cu cei mai mulţi dinţi lipsă. Trei din 10 nu mai au niciun dinte natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
30% din români şi-au pierdut toţi dinţii naturali
30% din români şi-au pierdut toţi dinţii naturali

30% din români şi-au pierdut toţi dinţii naturali, arată cel mai recent studiu în materie care arată că 7 din 10 români şi-au pierdut cel puţin un dinte. În ultimii ani, tot mai mulţi români au ales să îşi înlocuiască dinţii lipsă cu implanturi dentare, în detrimentul soluţiilor clasice, precum protezele dentare, arată documentul.

Concret, studiul arată că în ultimii ani a existat o triplare a numărului intervenţiilor cu implant dentar în utimii 5 ani, ca urmare a campaniilor de informare şi educare a populaţiei. În cadrul acestui studiu au fost analizaţi 18.000 de pacienţi, bărbaţi şi femei, care locuiesc în mediul urban (în proporţie de 90%), de-a lungul a două perioade comparative de 5 ani, 2008-2012 şi 2013-2017 (sfârşitul lunii iulie). Scopul studiului a fost acela de a măsura impactul numeroaselor campanii de informare şi educare a populaţiei cu privire la importanţa alegerii tratamentelor cu implant dentar. 

Cercetarea a arătat o preocupare tot mai mare a românilor faţă de tratamentele cu implanturi dentare: numărul celor care le accesează este de 3 ori mai mare, în prezent, faţă de acum 5 ani. 

Dacă în perioada 2008-2012, 31% din pacienţii care s-au prezentat la medicul dentist au solicitat tratamente cu implant dentar şi au fost realizate 1.300 de astfel de tratamente, în intervalul 2013-2017, 68% dintre pacienţii care s-au prezentat la medicul stomatolog au solicitat tratamente cu implant dentar şi au fost realizate 3.900 de astfel de proceduri.

Tratamente stomatologice greşite 

Cifrele privind tratamentele cu implant dentar sunt cu atât mai optimiste cu cât România se numără printre populaţiile cu cele mai grave probleme dentare din Europa, dar şi la nivel mondial. 7 din 10 români şi-au pierdut cel puţin un dinte, potrivit datelor Eurobarometru, iar 3 din 10 nu mai păstrează niciun dinte natural. 

În comparaţie, între 35% şi 40% din populaţia Europei şi SUA şi-a pierdut cel puţin un dinte şi se estimează că 26% dintre adulţi îşi vor pierde toţi dinţii, până la vârsta de 74 de ani, potrivit American Association of Oral and Maxilofacial Surgeons. În cazul fumătorilor, situaţia este şi mai sumbră: 13% dintre fumători şi-au pierdut complet dinţii, comparativ cu 8% dintre foştii fumători şi 5% dintre persoanele care nu au fumat niciodată. 

„Lipsa unui dinte poate părea un lucru minor, însă gravitatea trebuie evaluată din mai multe puncte de vedere: vârsta pacientului, poziţia dintelui lipsă, etc. Nu doar lipsa igienei dentare poate conduce la pierderea dinţilor, ci şi lucrările stomatologice greşite, aşadar experienţa şi specializarea unui medic în implantologie contează foarte mult în alegerea unui astfel de tratament. Lipsa unui dinte este o problemă care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp, întrucât efectele se răsfrâng asupra celorlaţi dinţi, dar şi asupra întregului organism”, explică doctorul Dragoş Calangiu, medic dentist.

Piaţa globală de implantologie dentară este în creştere. Dacă în anul 2015, aceasta era estimată la 7,365.7 milioane de dolari, până în anul 2021, este estimat că va ajunge la 12,32 miliarde de dolari, cu o creştere de 7,2% anual, conform studiilor realizate de Research & Markets, liderul mondial în analize de piaţă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite