Singura fabrica de ace din Romania si-a clonat concurenti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura fabrica de ace din Romania, care ani la rand a dominat piata est-europeana, a ajuns un soi de targ de inchiriere de spatii. Situata in buricul Capitalei, langa Piata Alba Iulia, fabrica de

Singura fabrica de ace din Romania, care ani la rand a dominat piata est-europeana, a ajuns un soi de targ de inchiriere de spatii. Situata in buricul Capitalei, langa Piata Alba Iulia, fabrica de ace, denumita acum Atric, gazduieste peste 20 de firme in fostele sale birouri si sali de productie. Pana si patronii Atricului - firma Stricksysteme SRL - si un "copil" al lor - firma Romnadel SA - ii sunt chiriasi. Increngatura dintre cele trei firme - Atric, Stricksystem si Romnadel - este tare ciudata.
Suveica de la fabrica de ace
La inceput a fost Atricul, firma cu capital de stat, care, pana in '90, a umplut de ace Europa de Est. Apoi s-a infiintat Stricksysteme SRL, ai carui actionari sunt doua firme elvetiene - Haase + Kuhn si Agula, fiecare detinand 50 la suta din actiuni. Domeniul de activitate si adresa - aceleasi cu ale Atricului. Acum, Stricksysteme detine 50,29 la suta din actiunile Atricului. Ca si cand n-ar fi fost de ajuns ca pe piata romaneasca existau doua fabrici cu acelasi actionar majoritar si acelasi domeniu de activitate, in 1994, patronii elvetieni au mai infiintat una, tot pe adresa Atricului - Romnadel. In Romnadel, firma Haase + Kuhn detine 40,55 la suta din actiuni, iar Atric - 49 la suta.
Romnadel - o afacere in care statul roman a fost tras pe sfoara
Abundenta de fabrici de ace nu a adus salariatilor de la Atric nici o bucurie. La un an de la infiintarea Romnadel, firma Dynamic Project Company a intocmit o diagnoza a activitatii Atric SA pe 1996 si 1997. Sfatul specialistilor catre conducerea Atric a fost ca Romnadel sa fie lichidata urgent. In raportul firmei Dynamic Project se arata ca, inca din momentul semnarii actelor de infiintare ale societatii mixte Romnadel, partea romana a fost trasa pe sfoara. Aportul in natura al Atricului - cladiri si terenuri - la capitalul social al Romnadel a fost subevaluat cu 1.285.000 marci germane, iar aportul partenerilor straini in natura - masini si utilaje - a fost supraevaluat cu cateva sute de mii de marci germane. In plus, in raport se arata ca, desi Atric a cedat cei mai buni muncitori si maistri ai sai Romnadelului, rentabilitatea acestei firme a fost deosebit de scazuta - de numai 7,96 la suta, Atricul urmand sa-si recupereze investitia, in cel mai bun caz, in 12 ani.
Muncitorii nu mai au loc de chiriasi
In timp, situatia salariatilor de la Atric a devenit din ce in ce mai neagra. Oamenii sunt convinsi ca patronii straini vor sa le bage firma in faliment, pentru a pune mana la un pret de nimic pe terenuri si hale. Suparati ca nu-si mai primesc nici macar tichetele de masa, oamenii au dat in judecata firma, cerand plata drepturilor stipulate in contractul colectiv de munca. Au castigat aproape 2 miliarde de lei si acum vor sa sesizeze Parchetul National Anticoruptie in privinta afacerilor incurcate de la Atric, Romnadel si Stricksysteme. "Actionarul majoritar ne-a bagat pe gat o asa-zisa investitie de 1 miliard de lei - o masina second hand, care zace de cand a venit. Ceva folositor n-a adus. Lucram pe masinile pe care le-am proiectat si construit tot noi, in urma cu 30 de ani. Spatiile Atricului sunt inchiriate pe preturi de nimic - oficial, la unu-doi dolari pe metru patrat in buricul Capitalei - si nici macar sa incaseze chiria nu se obosesc. Avem datornici iertati de luni de zile. Acum vor sa ne mute intr-o sectie in care nu avem lumina naturala, nu avem microclimat, pe motiv ca sectia in care ne desfasuram noi activitatea este ravnita de un alt chirias. Iar in privinta productiei, e jale - noi nu avem voie sa cautam comenzi; toate se fac prin Stricksysteme. Ei iau ce este mai bun, iar noua ne dau piesele grele si, pe urma, ne reproseaza ca nu avem profit", sustine Savin Gheorghe, liderul sindicatului din Atric. De cand muncitorii au castigat cele 2 miliarde de lei, lupta s-a ascutit in curtea fabricilor de ace. Oamenii au inceput sa inventarieze fiecare chirias, fiecare comanda, aduna informatii de la fostii colegi, actuali salariati la Romnadel si Stricksysteme, incercand sa anticipeze intentiile patronilor straini.
Firma cu capital elvetian lucreaza pe utilaje romanesti din '70
De cealalta parte, conducerea firmei Stricksysteme sustine ca nu este nimic necurat in afacerile cu ace. Existenta a trei firme - Atric, Romnadel si Stricksysteme - cu acelasi actionar si aceeasi activitate, producerea de ace, nu incalca legea, deoarece... fiecare fabrica produce un anume tip de ace. Faptul ca toate trei au cam aceleasi utilaje nu inseamna ca incalca aceasta regula. N-au adus utilaje noi la Atric si Romnadel deoarece sunt foarte scumpe si oricum nu se potrivesc cu productia. Chiar si cei de la Stricksysteme lucreaza pe utilajele romanesti fabricate prin anii '70, dar, spre deosebire de cei de la Atric, ei au stiut sa si le conserve si muncesc mai cu spor. Asa se explica, in opinia conducerii Stricksysteme, de ce Atricul merge prost. Totusi, oricat de prost ar merge, nu au de gand sa inchida nici Atricul, nici Romnadelul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite