Spitalele româneşti sunt într-o stare de faliment amânat. Directorul companiei de cercetare Cegedim România: „De ani de zile, preferăm să cârpim sistemul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele publice din România sunt într-o stare de „faliment amânat” FOTO Adevărul
Spitalele publice din România sunt într-o stare de „faliment amânat” FOTO Adevărul

Majoritatea spitalelor publice din România sunt într-o stare de „faliment amânat”, spune Petru Crăciun, directorul companiei de cercetare Cegedim România. În opinia acestuia, se ridică mari semne de întrebare cu privire la perspectiva pe termen mediu şi lung a sistemului de sănătate românesc.

O primă problemă, continuă Petru Crăciun, farmacist de profesie, e faptul că spre deosebire de alte ţări europene, România pune accent prea mare pe asistenţa medicală din spital, atât pentru cazurile foarte complicate, cât şi pentru cele simple, care ar putea fi tratate de medicul de familie ori de specialistul în ambulator.

„Medicina de familie, deşi este într-o stare destul de bună, este subfinanţată. Prin urmare, ar trebui încurajată, în măsura posibilităţilor. În privinţa asistenţei în ambulator, aici este mai mult de lucru pentru că nu avem un model bine stabilit de practică în ambulator, iar medicii s-au refugiat, din diverse motive, în spitale”, a explicat pentru adevarul.ro Petru Crăciun.

În spital ar trebui tratate doar cazurile foarte complicate

În opinia acestuia, spitalul ar trebui să se axeze strict pe tratarea cazurilor foarte complicate. „Asistenţa în spital a tins să eclipseze celelale nivele ori aici este una din cheile depăşirii situaţiei în care suntem. Pacientul nu trebuie să vină direct la spital pentru orice problemă”, a completat specialistul.

În acest context, mecanismul de coplată, măsură pusă în aplicare de actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la începutul lunii aprilie, nu va limita numărul de internări din spitale. „Din păcate, această măsură este un paliativ, nu va avea un impact de tipul celui de care are nevoie sistemul şi mai mult decât atât riscăm ca birocraţia şi neajunsurile să exceadă efectul de moderaţie pe care îl urmăreşte”, a mai spus Crăciun.

Referitor la pachetul de servicii medicale, directorul Cegedim susţine că este vital să existe un pachet minim de servicii, care să fie oferit tuturor românilor, indiferent dacă plătesc sau nu contribuţia la asigurările sociale de sănătate.  În plus, a completat directorul, este esenţial ca principiul solidarităţii să rămână în picioare.

Individul nu ar trebui scutit integral de îngrijirea propriei sănătăţi

„Există situaţii în care îngrijirea sănătăţii depăşeşte posibilităţile reale ale individului. Pe de altă parte, individul nu ar trebui scutit integral de îngrijirea propriei sănătăţi şi să se transforme într-un abonat perpetuu la sistemul public”, a mai spus farmacistul.

Potrivit acestuia, faptul că de 15 ani nu s-a introdus un pachet de servicii în sistemul românesc înseamnă că „nu se doreşte acest lucru. Din păcate, situaţia se transformă în ceva de genul: scapă cine poate. Nu cred că acesta e modul cel mai înţelept de a trata problema, ar trebui să ne hotărâm şi să definim un pachet care ar trebui să fie accesibil tuturor cetăţenilor”, a mai declarat Petru Crăciun, adăugând că specialiştii au preferat întotdeauna să cârpească sistemul de sănătate, nu să îl schimbe în profunzime.

Materialul a fost făcut în cadrul Şcolii de Vară pentru jurnalişti medicali, organizată de Colegiul Farmaciştilor din România.

Pe aceeaşi temă:

Aproape 90% din farmaciile din România sunt în pragul falimentului

Situaţia actuală din sistemul sanitar românesc nu a dus la sapă de lemn doar spitalele, ci şi farmaciile. Mai exact, între 80 - 90% din farmacii, fie ele independente sau de lanţ, se află în pragul falimentului în momentul de faţă.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor: „Vorbim de sute de milioane bune, dacă nu un miliard!“

Statul român are datorii mari către farmacii. Mai precis, „sumele restante ajung la sute de milioane de lei, dacă nu chiar un miliard„, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), care a explicat că multe farmacii au ajuns în pragul falimentului în ultimii ani.

Cegedim România: Piaţa farmaceutică a crescut cu doar 3,9%

Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în trimestrul patru din 2012 a ajuns la 3,13 miliarde de lei, la preţ de distribuţie, în creştere cu 3,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit studiului Pharma & Hospital Report, realizat de compania Cegedim România.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite