STUDIU 25 de milioane de euro au primit şpagă medicii din Bucureşti numai anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 70% dintre bucureşteni spun că a da bani sau cadouri unui medic de care ai fost mulţumit nu este un act de corupţie. Ca urmare, şpaga dată anul trecut de pacienţi în spitalele din Capitală este de aproape 25 de milioane de euro. Aşa arată studiul „Bucureştenii şi Sănătatea”, realizat de sociologii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Cea mai mare grijă a 26% dintre locuitorii bucureşteni este starea de sănătate şi, ca urmare, cei mai mulţi ajung să dea şpagă medicilor pentru a se asigura că sunt trataţi cum trebuie. 

Potrivit studiului „Bucureştenii şi Sănătatea”, 35% dintre locuitorii Capitalei care dau bani doctorilor spun că fac asta pentru a fi îngrijiţi cu atenţie, 22% spun că dau bani pentru a fi trataţi mai bine decât alţi pacienţi, în timp ce 18% dau şpagă considerând că medicii sunt prost plătiţi şi că merită mai mult.

Mai mult, 72% dintre participanţii la studiu susţin că „a da cadouri unui medic de care ai fost mulţumit nu reprezintă un act de corupţie”, în timp ce 89% dintre ei susţin că dacă un medic sau o asistentă solicită bani de la pacienţi se fac vinovaţi de acte de corupţie. 

Astfel că, peste 70% dintre bucureşteni sunt de părere că ar trebui sancţionaţi doar acei medici care condiţionează acordarea asistenţei medicale de primirea unor bani sau cadouri, în timp ce doar 23% sunt de părere că toţi medicii care primesc şpagă ar trebui sancţionaţi.

„Este limpede că suntem – pacienţi, medici şi asistente medicale – actori într-o piesă proastă şi interminabilă. Pe de-o parte, în calitate de contributori la sistemul de asigurări medicale de stat, odată ajunşi în spital dăm bani în stînga şi în dreapta, cu frenezie şi după posibilităţi. Dăm de frică să nu fim ignoraţi, dăm pentru că uneori ni se cere de la obraz, dăm din compasiune pentru salariile de mizerie ale medicilor şi asistentelor medicale, dăm pentru a fi trataţi mai bine sau dăm pentru că ştim că aşa se obişnuieşte, pentru că ni s-a spus că toată lumea dă”, susţine sociologul Cătălin Augustin Stoica, pe blogul său.

Cercetarea a relevat că plăţile informale din sistemul medical din Capitală făcute anul trecut se situează în jurul valorii de 25 de milioane de euro. „Asta înseamnă peste 10 euro pe an plătiţi în plus de fiecare adult din Capitală”, susţine Stoica.

Un medic a primit, anul trecut, în medie 688 de lei pentru o interventie chirurgicală

Cei care obişnuiesc să dea bani sau cadouri medicului de familie, îi lasă acestuia cam 34 de lei în medie, în timp ce persoanele care au fost internate anul trecut fără să fi suferit vreo intervenţie chirurgicală spun că i-au dat medicului în medie 273 de lei, în timp ce asistentele au primit 57 de lei, iar infirmierele 30.

În schimb, bucureştenii care au suferit o intervenţie chirurgicală într-un spital din Capitală susţin că i-au dat, în medie, medicului care i-a operat 688 de lei, în timp ce medicul anestezist a primit 270 de lei, iar asistentele câte 100 de lei. Pentru o intervenţie chirurgicală, infirmierele au primi în medie 72 de lei.

Potrivit studiului, pe lângă îngrijorarea legată de starea de sănătate, 22% dintre bucureşteni nu pot dormi noaptea gândindu-se la viitorul copiilor, iar 13% sunt cel mai îngrijoraţi din cauza veniturilor.  În plus, peste 40% dintre participanţii la studiu au spus că în ultimul an s-au simţit trişti, deprimaţi sau fără chef de viaţă, iar aproapte jumătate dintre ei spun că au probleme cu greutatea corporală.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 906 persoane adulte din Bucureşti, iar interviurile pentru cercetare au fost făcute faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite