STUDIU Câte companii vor să facă angajări în toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile vor face mai puţine angajări în toamnă FOTO Adevărul
Companiile vor face mai puţine angajări în toamnă FOTO Adevărul

Doar 20% din angajatori intenţionează să angajeze în perioada octombrie - decembrie 2017, arată cel mai recent studiu ManpowerGroup. Mai mult de jumătate din companii vor rămâne cu acelaşi număr de angajaţi până la finele anului în timp ce 12% vor să facă reduceri de personal.

Concret, studiul arată că în următoarele trei luni numărul total de angajaţi ar putea creşte în opt din cele 10 sectoare de activitate şi în toate cele opt regiuni ale ţării. 

Potrivit documentului, planurile de angajare sunt mai robuste decât în trimestru patru din 2016, dar nu sunt la fel de optimiste ca cele din trimestrul anterior al anului 2017. 

În ce sectoare se fac angajări

„Prognozele sunt din nou pozitive, iar pentru al nouălea trimestru consecutiv valorile sunt alcătuite din două cifre, dar creşterea prognozată pentru trimestrul nu mai este la fel de omogenă ca în trecut. Spre deosebire de intenţiile formulate în trimestrele II şi III ale lui 2017, când angajatorii raportau intenţii de angajare solide şi pozitive indiferent de sectorul de activitate sau de regiunea geografică, în trimestrul IV sunt raportate intenţii negative în două sectoare: Energie electrică, apă, gaze şi Transport, depozitare şi comunicaţii. De asemenea, în cinci din cele opt regiuni şi cinci din zece sectoare de activitate, angajatorii şi-au temperat planurile de angajare în comparaţie cu intervalul iulie – septembrie 2017”, a explicat Igor Hahn, reprezentantul ManpowerGroup România.

„Astfel de semne de prudenţă sporită sunt deseori asociate cu un cadru de reglementare în schimbare, care poate determina angajatorii să intre în expectativă, până când reuşesc să îşi recalibreze bugetele şi nevoile de personal”, a completat specialistul. 

Ce salarii cer angajaţii

Un alt studiu recent, făcut de eJobs, a scos în evidenţă că angajaţii consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele pe care le obţin pentru joburile curente. 

În ceea ce-i priveşte pe tineri, aceştia consideră că ar trebui să câştige cu 50% mai mult decât au în prezent. Potrivit cercetării, cele mai mari diferenţe apar în rândul tinerilor care au sub 24 de ani şi care au un salariu de 1.500 de lei dar cred că pentru poziţia respectivă ar merita un salariu cu 50% mai mare, în medie, 2.261 de lei. 

Cum se explică creşterea aşteptărilor salariale

La polul opus, decalajele cele mai mici între salariile curente şi cele considerate juste se înregistrează în rândul respondenţilor cu vârsta între 35 şi 45 de ani, aceştia considerând că ar trebui să câştige cu 33% mai mult decât în prezent.

Totodată, angajaţii se aşteaptă ca schimbările locului de muncă să le aducă şi o creştere a salariului, reiese din sondajul eJobs. Cu toate acestea, ei spun că ar accepta să-şi schimbe jobul dacă li s-ar oferi cel puţin 500 de lei în plus faţă de salariul actual, adică cu 19,3% mai mult decât salariile pe care le câştigă în prezent, în medie de 2.640 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite