STUDIU Topul ţărilor cu cele mai bune sisteme de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clasamentul a fost publicat în The Lancet
Clasamentul a fost publicat în The Lancet

Andorra, Islanda şi Elveţia se numără printre ţările cu cele mai performante sisteme de sănătate, arată un clasament recent întocmit de revista internaţională The Lancet.

Potrivit Agerpres, studiul ia în calcul un indicator care măsoară calitatea şi accesul la sistemele medicale ale diferitelor ţări. Concret, topul include 195 de ţări, care au fost analizate începând cu anul 1990 şi până în 2015, fiind notate de la 0 la 100. 

În top se plasează Andorra, cu un scor de 95, urmată de Islanda, cu un scor de 94 şi de Elveţia, cu 92 de puncte. Treisprezece ţări sunt din Europa de Vest, printre care Spania (locul 8, cu 90 de puncte) şi Franţa (locul 15, cu 88). Celelalte două sunt Australia (locul 6, 90) şi Japonia (locul 11, 89). SUA ocupă de abia locul 35 (81), iar Marea Britanie se află pe poziţia 30 (cu scorul de 85).

La pol opus, ţările care au intrunit cel mai mic punctaj sunt Somalia cu scorul de (34), Afganistan (32) şi pe ultimul loc Republica Centrafricană, care a întrunit doar 29 de puncte. 

„În total 167 de ţări au asistat la o creştere semnificativă a calităţii şi accesului lor la sistemul public de sănătate”, notează studiul.

Decalajele s-au accentuat

Totuşi unele decalaje s-au accentuat: decalajul între prima ţară şi ultima din clasament a crescut cu 66 de puncte în 2015 faţă de 62 în 1990. Studiul are în vedere şi decalaj dintre performanţele reale ale ţărilor şi cele legate de nivelul lor de dezvoltare.

„Aceste rezultate sună ca un avertisment: creşterea nivelului de dezvoltare nu antrenează obligatoriu o ameliorare a creşterii calităţii şi accesului la sistemul de sănătate”, a comentat autorul studiului, profesorul Christopher Murray, de la Institutul american de evaluare a sănătăţii (IHME) din cadrul Universităţii Washington.

Studiul a fost finanţat de fundaţia Bill & Melinda Gates.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite