Teocraţia România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toiul discuţiilor publice privind interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Constituţie, Coaliţia pentru Familie a dat publicităţii o serie de măsuri care, zic ei, ar întări familia. Să analizăm puţin propunerile.

Prima întrebare ar fi, evident, care familie? Răspunsul e simplu, familia aşa cum o văd ei, printr-o lentilă religioasă, una care nu include familiile monoparentale, cele formate din bunici care îşi cresc singuri nepoţii, cuplurile homosexuale sau heterosexuale care nu şi-au oficializat relaţiile, sau familiile extinse, formate din unchi, mătuşi, fraţi sau surori. Iniţiativa Coaliţiei pentru Familie, care a strâns 3 milioane de semnături, este una care exclude, care dezbină societatea şi care încearcă să impună un standard extrem de restrictiv asupra familiei.

Să privim puţin la propunerile aşa-zisei Coaliţie pentru Familie, căci unele dintre ele sunt absolut şocante. Aceste propuneri reprezintă o ingerinţă extrem de periculoasă în treburile laice ale statului român din partea societăţii civile de factură religioasă. Vorbim de schimbări legislative, intervenţii la Codul Penal şi o infiltrare a unor grupuri religioase în instituţii publice.

[Măsurile Coaliţiei pentru Familie, n. red.] ar afecta grav cadrul democratic din România şi ar schimba, de facto, regimul constituţional din România, împingând statul spre o teocraţie în care liderii religioşi, oricare ar fi ei, ar coordona politicile publice cu privire la vieţile majorităţii cetăţenilor.

Coaliţia pentru Familie, parte a Executivului şi Legislativului

În primul rând, Coaliţia îşi doreşte înfiinţarea unui Secretariat de Stat pentru Familii în cadrul Ministerului Muncii, o metodă directă de inserţie a ideologiei religioase în domeniul politicilor publice. Pe scurt, iniţiatorii vor nici mai mult, nici mai puţin decât un loc la masa Executivului pentru a le fi promovate interesele de inspiraţie religioasă.

Staţi puţin, că lucrurile nu se sfârşesc aici, Coaliţia ne propune şi înfiinţarea unei Comisii permanente pentru Problemele Familiei în Parlamentul României. Aşadar, un loc şi în Legislativ. Oare un post de judecător la Curtea Constituţională a României nu şi-ar dori? Aceste prime măsuri ar afecta grav cadrul democratic din România şi ar schimba, de facto, regimul constituţional din România, împingând statul spre o teocraţie, în care liderii religioşi, oricare ar fi ei, ar coordona politicile publice cu privire la vieţile majorităţii cetăţenilor.

Drepturile reproductive ale femeilor. Avortul

Un alt punct extrem de important are a face cu drepturile reproductive ale femeilor. Avem pe lista celor 50 de măsuri mai multe modificări care ar restricţiona avortul, ar elimina subvenţiile de la stat pentru metode contraceptive şi ar modifica Codul Penal în mai multe locuri pentru a înăspri diversele pedepse pentru pruncucidere, atacarea unei femei însărcinate şi „recunoaşterea copilului nenăscut ca victima”. Aşadar, în vorbele Asociaţiei PRO-Vita, membră a Coaliţiei pentru Familie, „viaţă începe la concepţie”, cod pentru interzicerea avorturilor. Acest subiect este unul extrem de sensibil în societatea românească, în condiţiile în care ştim foarte bine ce rezultate a avut Decretul 770 al regimului Ceauşescu asupra femeilor şi familiilor din România. Avorturi făcute ilegal, în condiţii inumane şi nesanitare, nu cred că sunt necesare completări, în condiţiile în care se încearcă revenirea la un regim de teroare ce presupune intervenţia brutală a statului în sfera intimă a cetăţenilor.

image

Printre propuneri găsim numeroase puncte ce presupun consilierea mamelor, a taţilor, a femeilor însărcinate, a copiilor. Cine ar face aceste sesiuni de consiliere? Evident, membri aparţinând societăţii civile de factură religioasă, ceea ce nu ar reprezenta decât o campanie naţională, cu extraordinar de multe resurse, de îndoctrinare religioasă.

Divorţul

La capitolul consiliere intră şi descurajarea divorţurilor, pomenită la mai multe puncte. Mai mult, se doreşte introducerea obligativităţii unor astfel de planuri de consiliere pentru cuplurile care doresc să divorţeze. E vorba despre o intervenţie directă în sfera privată, limitarea libertăţilor cetăţeneşti şi a liberului arbitru. Totul coordonat, cum altfel, de aceleaşi asociaţii, pregătite imediat să vină cu „experţi” capabili să ofere consiliere izvorâtă parcă din cele mai tenebroase cărţi religioase. Bogdan Georgescu şi Irina Gîdiuţă au documentat în spectacolul lor, „Pentru că meriţi”, felul în care diverse asociaţii creştine au „consiliat” numeroase femei înainte de a face avort. Scenele sunt dramatice, cu manipulări grosolane, cu personaje dubioase, chiar cu intervenţii la limita sechestrării femeilor în cauză. În cazul în care astfel de măsuri ar fi girate de statul român, putem vorbi, din nou, despre un nou pas în direcţia României teocratice, în care grupuri religioase infiltrează statul şi afectează grav funcţiile sociale ale acestuia.

Una din puterile cele mai importante ale statului, transferată în mâna unor organizaţii religioase, capabile să pună presiune pe numeroase instituţii ale statului pentru a afecta grav statul de drept şi principiile fundamentale ale democraţiei româneşti.

Educaţie şi taxare

image

O altă propunere extrem de importantă are a face cu includerea asociaţiilor de părinţi în toate etapele procesului educaţional, inclusiv gândirea programei şcolare sau a manualelor. Pe scurt, elemente religioase în educaţie , care includ interzicerea totală a educaţiei sexuale şi promovarea abstinenţei. Educarea noilor generaţii într-un spirit retrograd, total anti-european, contrar spiritului diversităţii. Mai mult, inspirându-se direct din modelul american al grupurilor fundamentaliste creştine, neo-protestante, iniţiatorii propun legalizarea „educaţiei de acasă” (homeschooling), o metodă arhicunoscută în SUA, prin care părinţi ultra-religioşi se sustrag sistemului public de educaţie şi îşi cresc copiii în acelaşi spirit religios. Nu cred că mai e necesar să amintesc de puternica Asociaţie „Părinţi pentru Ora de Religie”, condusă de deja celebra Liana Stanciu, şi influenţa acestora în şcolile din România.

La fel de şocante sunt şi propunerile privind regimul taxării în România. Coaliţia pentru Familie vrea să se substituie legiuitorului şi în materie de TVA, taxe de proprietate şi alte dări. Una din puterile cele mai importante ale statului, transferată în mâna unor organizaţii religioase, capabilă să pună presiune pe numeroase instituţii ale statului pentru a afecta grav statul de drept şi principiile fundamentale ale democraţiei româneşti.

În loc de concluzii

Sunt, totuşi, câteva întrebări care trebuie puse, ce au a face cu Coaliţia pentru Familie şi acţiunile lor. Cât de legată este Biserica Ortodoxă de această coaliţie? BOR are o istorie a complicităţii cu statul român, iar până acum presiunile şi influenţa Bisericii se practicau în mod informal. Acum vorbim despre o asumare explicită şi fără tăgadă a unor instrumente şi acţiuni eminamente politice. Mi-e greu să cred că această Coaliţie fără sprijinul (declarat public, de altfel) BOR ar fi putut să mobilizeze 80.000 de voluntari, care să strângă cele 3 milioane de semnături. Preoţii ortodocşi au avut liste de semnături în bisericile din întreaga Românie, strângerea iniţială de semnături a avut loc în timpul Bobotezei, în preajma „vizitelor” de sfinţire a caselor enoriaşilor, iar Patriarhul Daniel însuşi a îndemnat creştinii să semneze. Mai apoi, care au fost sursele de finanţare a campaniei naţionale a Coaliţiei pentru Familie? Cu ce procent a contribuit BOR? Vorbim nu doar de strângeri de semnături, ci şi de o campanie concertată de PR, corturi în întreaga ţară, reclame în diverse publicaţii. În final, să ne întrebăm care este legătura dintre decidenţii la nivel local şi Coaliţie? Ce implicare au avut primarii, consilierii, poliţiştii? E greu de crezut că strângerea de semnături ar fi avut loc fără ştiinţa sau girul acestora, iar o astfel de implicare ar însemna, din nou, o afectare gravă a sistemului laic românesc.

(...) o ţară aruncată în trecut, afectată grav, la toate nivelurile sociale, de organizaţii religioase, capabile să îşi extindă tentaculele în diverse domenii: taxare, educaţie, medicină, putere executivă şi legislativă, sfera privată. 

Aşadar, iată, dragi cititori, cum ar arăta România Coaliţiei pentru Familie: o ţară aruncată în trecut, afectată grav, la toate nivelurile sociale, de organizaţii religioase, capabile să îşi extindă tentaculele în diverse domenii: taxare, educaţie, medicină, putere executivă şi legislativă, sfera privată. O teocraţie în adevăratul sens al cuvântului. Nu mai vorbesc de resursele enorme investite în această Coaliţie pentru Familie, care deja face lobby în Parlament, pe lângă parlamentari, care încearcă să preia controlul asupra statului român. Iniţiativa de a interzice căsătoriile gay în Constituţie este doar începutul, urmează alte drepturi care ar fi restricţionate. Societatea în ansamblul ei, statul român nu pot permite acestui grup de oameni să câştige, în condiţiile în care democraţia românească este şi aşa fragilă, şi aşa afectată de numeroase lacune, şi administrative, şi politice. Avem datoria, ca cetăţeni, să stăm astăzi alături de persoanele LGBT, pentru că dacă astăzi stăm deoparte, mâine s-ar putea să urmeze alţii. Şi alţii. Şi alţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite