Tinerii absolvenţi cred că îşi găsesc de lucru uitându-se după anunţuri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt adesea invitat să le vorbesc studenţilor despre tot felul, însă de fiecare dată discuţia ajunge, inevitabil, la joburi şi la găsirea lor. Din acel punct, în maximum 30 de secunde, fără excepţie, se ridică unul care să spună cu voce tare prostia – care e pe buzele tuturor, de altfel – cum că în ce lume trăim, că ce să facă nişte tineri ca ei în ţara asta, dacă pentru toate joburile la care aplică se cere experienţă, bla, bla, bla…

După care, un cor de voci care umple toată sală: „€œDaaaa, daaaa, aşa este!”. Eu îi las puţin să îşi verse năduful de stânga, potrivit vârstei, după care îi întreb ce naiba caută ei să aplice pe joburi pentru care se cere experienţă, pentru că evident nu sunt puse acolo pentru ei. Linişte mormântală, ochi mari şi guri deschise larg. Iar eu continui, fără să mă mai întrerupă nimeni, de data aceasta:


„€œSa nu vă aşteptaţi să găsiţi anunţuri în presă ori pe Internet pentru tinerii absolvenţi, în afară de colsentare şi de alte câteva mărunţişuri. Şi de ce ar pune cineva un astfel de anunţ, şi să mai dea şi bani pentru el? Ce să scrie acolo, căutăm pe cineva care nu s-a omorât prea mult cu şcoala, care să nu ştie mare lucru, nici cu gura şi nici cu mâna, dar care să vrea să înveţe pe banii noştri, care rupe ceva pe engleză, care ştie câteva butoane de la Word şi de la Excel şi să se joace pe Internet,  adică un anunţ care s-ar potrivi bine celor mai mulţi dintre studenţi?”  

„€œ!?!?!

€œOricum, mai mult dejumatate din angajările de tineri începători care se fac în companii nu sunt planificate, sunt angajări de oportunitate, când managerii sau patronii întâlnesc vreun astfel de tânăr care le atrage atenţia, când primesc câte un CV care li se pare interesant, în vreun fel, sau când primesc o recomandare credibilă şi îi propun junelui să facă o încercare, cine stie...” 

  

Ar fi prea simplu pentru tânărul absolvent să stea comod seara acasă în fotoliu, cu o bere în mână şi cu cealaltă butonând la calculator şi găsind anunţuri de joburi interesante pe Internet, puse chiar pentru el. Şi poate că e mai bine astfel, şi pentru el, şi pentru cei din jur, să nu fie chiar atât de simplu...

  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite