Topul celor mai curate oraşe din România. Specialist: „Contează foarte mult modul în care administratorul vrea să dea o nouă faţă unui oraş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştiul e plasat la jumătatea clasamentului FOTO Adevărul
Bucureştiul e plasat la jumătatea clasamentului FOTO Adevărul

Locuitorii din Braşov, Oradea şi Sfântu Gheorghe se consideră norocoşi pentru că trăiesc în cele mai curate oraşe din România. Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu făcut de storia.ro, cercetare care analizează percepţia cetăţenilor asupra nivelului de curăţenie, influenţată de prezenţa sistemelor de colectare a deşeurilor, a proiectelor de urbanism, a spaţiilor verzi.

„Ţine de politica administrativă, de resurse şi de viziunea liderului local”, spun specialiştii.

La pol opus, printre cei mai nemulţumiţi de gradul scăzut de curăţenie, sunt locuitorii din Reşiţa, Călăraşi şi Brăila. Iar Bucureştiul se situează pe un dezonorant loc 23, subliniază acelaşi studiu. La acest rezultat s-a ajuns după ce 35.000 de bucureşteni şi-au evaluat cartierele în care locuiesc şi decis să dea o bilă neagră celui mai mare oraş din România la capitolul curăţenie. 

„Contează foarte mult modul în care administratorul vrea să dea o nouă faţă unui oraş. În principiu, administraţia de astăzi nu are ca prioritate reamenajarea oraşului şi înfiinţarea de parcuri, ci dimpotrivă”, a explicat, pentru „Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu. 

Iniţiativa locală, firavă în România

La rândul său, Sorin Bălan, reprezentant al storia.ro, spune că au fost români care au taxat oraşele în care locuiesc din cauza lipsei containerelor pentru selectarea colectivă a deşeurilor, a numărului mare de gunoaie, PET-uri sau resturi menajere aruncate pe stradă. O tendinţă, însă, o reprezintă înfiinţarea unor mici asociaţii de cartier care se ocupă cu diverse proiecte prin care înfrumuseţează cartierele în care locuiesc. „Iniţiativa locală e mult mai puternică în Occident, dar sunt astfel de situaţii şi la nivelul Bucureştiului”, a subliniat Mihai Copăceanu. 

Cele mai curate cartiere din Capitală

Spre exemplu, cele mai curate cartiere din Capitală sunt Aviaţiei, Nicolae Grigorescu şi Pajura. Cartierele Titan, Dămăroaia, Domenii, Băneasa şi Bucureştii Noi sunt şi ele în top zece printre cele mai curate cartiere din Capitală. Printre cartierele de la coada clasamentului se numără Ferentari, Sălaj, Rahova şi Gara de Nord. Ghencea, Drumul Taberei, Moşilor sau Crângaşi sunt o parte dintre cartierele ce se regăsesc la jumătatea clasamentului realizat de locuitorii Capitalei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite