TVR, BOR şi psiholoaga! Mare Păcat!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, 2 martie, la ora 8 dimineaţa deschid televizorul şi văd la TVR, un preot discutând cu un psiholog. Mă opresc sperând să fie ceva de interes. Rămân de îndată uimit de calitatea discursului psiholoagei ce se declara „psiholog creştin ortodox”. De aici îţi dai seama că e ceva necurat la mijloc.

Adică cum împărţim psihologia pe religii? Psihologia nu are nimic de a face cu religia. Psihologia este aconfensională, precum apolitică. Denumirea de „psiholog creştin ortodox” nu este autorizată pentru că nu există un program de formare profesională în vreo terapie crestin ortodoxă acreditată de Colegiul Psihologilor din România care să-i ofere această titulatură ! 

Dar nu asta este cea mai mare greşeală a psiholoagei. În tandem cu preotul călugăr (arhimandritul Aioanei proaspăt numit superiorul Aşezămintelor româneşti din Ţara Sfântă) dumneaei a avut în continuu un discurs bisericesc, neprofesional şi cu afirmaţii denigratoare la adresa psihologiei ca ştiinţă şi profesie. Iată cum curg afirmaţiile psiholoagei cu conţinut eminamente religios, doctrinar, creştin ortodox, evlavios ce au pus în umbră denigrare şi inferioritate psihologia:

„Omul are potenţialitatea sfinţirii. De ce psihologia nu mă ajută să înţeleg măreţia tainei spovedaniei? Concret: psihologia nu are viaţă în duh.” „Nu psihologul, ci duhovnicul îl construieşte sufleteşte.”

Preotul: „Duhovnicul rezolvă absolut orice pe când psihologul poate oferi un sfat”. Aici, ar fi trebuit să intervină şi să lămurească ce face psihologia, că în niciun caz psihologia nu oferă sfaturi. Niciodată.

Psiholoaga a adus apoi „argumente” în sprijinul fugii elevei de 15 ani la mănăstire şi a necesităţii spovedaniei încă de la 7 ani. Şi anume:

„Biserica este glasul lui Dumnezeu către lume şi dacă copilul alege să meargă la mănăstire în perioada adolescenţei, este pentru că i se concretizează chemarea” „Se justifică necesitatea tainei spovedaniei la 7 ani pentru că atunci copilul trece la stadiul operaţiilor concrete.  La 5 anişori se fundameanzează educaţia morală pe care dacă o ţinem departe de Duhul Sfânt nu are sălăşluire, nu prinde rădăcini.”

Calitatea de psiholog nu permite psihologului să vorbească despre astfel de noţiuni cu caracter religios decât, de exemplu, dacă este vorba de cercetare psihologică în domeniu, ceea ce mă îndoiesc că dumneaei are dovezi ştiinţifice pe ceea ce a afirmat. Ori domnia sa vreme de 30 de minute la emisiunea „Universul Credinţei” nu a încetat să-şi exprime părerile personale despre credinţă şi duhovnicie fapt ce este interzis pentru un profesionist. Mai departe a încurajat mersul la biserică folosind expresii gen „înrobirea sufletului”.

„Gândurile nemărturisite nu fac altceva decât să înrobească sufletul de aceea duhovnicul are rolul deosebit în dezvoltarea armonioasă a sufletului unui copil, creează copilului conştientizarea relaţiei cu Dumnezeu”

„E nevoie ca părintele să ducă copilul la sfânta biserică”

Am scris despre acest subiect aici.

Ce vor crede oamenii de rând văzând că un psiholog face astfel de recomandări creştineşti ortodoxe în numele psihologiei? Nu se propagă o imagine falsă despre psihologie, o denaturare şi o înşelăciune?

A continuat făcând afirmaţii dureroase pentru părinţi şi evident jignitoare:

„De aceea moralitatea îndoielnică a părintelui se răsfrânge în mod iremediabil asupra copilului”

Şi a culminat printr-o altă afirmaţie nedemnă de un psiholog în spaţiul public:

„Remediul absolut ştiţi care este? Taina Sfântă a Spovedaniei” „Omul actual nu mai cunoaşte învăţătura lui Iisus Hristos.”  „Am întâlnit la Sfântul Ioan Hristostom: tinereţea e o fiară sălbatică. În plan psihologic copii au nevoie de autoritate.”

Din cel puţin trei motive sunt extrem de grave aceste afirmaţii şi acest tip de discurs.

1. Pentru că vine din partea unui invitat din poziţia de psiholog.

2. Pentru că sunt făcute public la postul naţional de televiune TVR.

3. Pentru că afectează imaginea profesiei de psiholog. 

Ce a fost de fapt la TVR ? În opinia mea, s-a ajuns la afectarea clară, explicită şi directă a profesiei de psiholog, s-au transmis informaţii false şi eronate, s-a creat un prejudiciu psihologiei însăşi ca ştiinţă şi terapie şi inclusiv practicanţilor oneşti şi profesionişti ai acestei profesii. Demnitatea şi onoarea psihologului a suferit.  

Spre deosebire de un alt fapt neplăcut petrecut la TVR 3 în pragul Crăciunului când în mod involuntar un grup de colindători a cântat o colindă catalogată ca antisemită şi s-a rezultat cu scandal, aici vorbim de un fapt şi mai grav: de acţiuni voluntare şi directe, iresponsabile şi condamnabile care încalcă Codul Etic al Profesiei de Psiholog.

Dacă invitatul şi-ar fi exprimat părerea sa ca orice creştin anonim pe stradă, dar nu din poziţia de psiholog, am fi înţeles. De fapt pentru reprezentanţii BOR acest tip de discurs anti-psihologie este unul obişnuit şi l-am regăsit în sute de poziţii publice, predici şi cărţi publicate de scriitorii religioşi, episcopi şi preoţi.

TVR

Din păcate, nici moderatorul emisiunii „Universul Credinţei” nu a fost neutru, ci a fost partizan cu invitaţii săi, preotul şi psiholoaga. Ori un mesaj transmis la postul public de televiziune are impact şi influenţă asupra publicului larg. Televiziunea publică are rol informativ şi educativ şi românii pot lua ca adevăr ceea ce li se prezintă. Psihologia nu este religie, nici discurs despre religie şi psihologului nu îi este permis să predice ortodoxia.

În opinia mea emisiunea a încălcat Misiunea, Viziunea şi Valorile TVR pentru că nu a oferit „o informaţie onestă, echidistantă şi imparţială” şi Codul de Conduită al angajaţilor TVR.

Televiziunea Română, ca serviciu public de interes naţional, este independentă din punct de vedere editorial, cu o activitate aflată în folosul societăţii româneşti, în ansamblul său, fără niciun fel de discriminare. Prin urmare, activităţile din interiorul şi din afara TVR ale personalului de conducere şi ale personalului de specialitate al Societăţii Române de Televiziune nu trebuie să lase loc interpretărilor.

De fapt s-a folosit un psiholog pentru a legitimiza practicile Bisericii Ortodoxe Române, spovedania şi celelalte.

Cine este psiholoaga creştin ortodoxă?

Pentru că nu auzisem nimic despre respectiva invitată (nu este o autoritate în psihologia românească), internetul m-a lămurit oferindu-mi suficiente detalii despre Nicoleta Vascan supranumita psiholoaga vedetelor (Bianca, Florin Salam, etc) prezentă mereu în calitate de psiholog la emisiuni precum „Un Show păcătos” (Antena 1), sau având rolul de moderator la emisiuni tabloide şi senzaţionale la Antena 1, Kanal D sau B1 TV oferind consultanţă psihologică invitaţilor. O altă chesiune suspectă.

Acelaşi personaj este invitat la o cucernică emisiune de spiritualitate, duminică de dimineaţa, înaintea Postului Mare, pentru a-şi oferi opiniile.

Poziţia şi afirmaţiile psiholoagei încalcă Codul Deontologic al Profesiei de Psiholog:

În ceea ce priveşte competenţa profesională, CD precizează:

Art IV 1 Psihologii au obligaţia să-şi cunoască foarte bine limitele  de competenţă

Art. IV.3. Psihologii se vor angaja numai în acele activităţi profesionale pentru care au cunoştinţele, aptitudinile, atitudinile, experienţa şi atestarea necesare.

Ce aptitudini şi atestare de psiholog creştin ortodox are dumneaei, care aflu că organizează cu succes ateliere de psihologie creştin ortodoxă?

Implicaţia etică. Declaraţii publice.

Art. X.5. Atunci când psihologii oferă informaţii, exprimă puncte de vedere pe teme profesionale şi fac declaraţii publice prin mijloace de informare în masă, publicaţii de specialitate sau în format electronic, se vor asigura că acestea se înscriu în limitele competenţelor profesionale şi nu contravin prevederilor prezentului Cod.

Limitele competenţei profesionale o împiedică pe doamna psiholog să vorbească ca psiholog în public la TVR (sau oriunde altundeva) despre „necesitatea spovedaniei copiilor la 7 ani”,  „spovedania ca remediu absolut”, „chemarea divină la 7 ani”, „tinereţea ca fiară sălbatică” sau despre Duhul Sfânt. Psihologul nu are dreptul să facă propagandă religioasă.

 RESPECTAREA DREPTURILOR ŞI DEMNITĂŢII ORICĂREI PERSOANE.

Art. I.2. Psihologii nu se angajează public în prejudicierea imaginii celorlalţi şi nu vor manifesta inechitate pe criterii de cultură, naţionalitate, etnie, rasă, religie, sex, orientare sexuală şi nici nu se angajează în remarci sau comportamente ce aduc prejudicii demnităţii celorlalţi

Ce vor crede cetăţenii României care nu împărtăşesc credinţa ortodoxă, fie de alte credinţe (catolici, baptişti, evanghelici, reformaţi,etc), fie atei, agnostici, când privesc un psiholog ce face astfel de declaraţii la TVR pro-ortodoxe, catehetice, ideologice şi preferenţiale? 

Repet, că ai o credinţă în Dumnezeu rămâne o opţiune privată. Dar a face din profesia de psiholog un instrument de propagandă religioasă la postul televiziunii naţionale este complet interzis şi condamnabil. Tot Codul Deontologic prevede că psihologii răspund personal de alegerile şi consecinţele directe ale acţiunilor lor în funcţie de atestarea profesională.

Chiar putem terfeli orice profesie în România? Chiar oricine poate discuta în public la TVR după cum îl taie capul? Chiar putem să încălcăm orice standard profesional fără niciun fel de consecinţă legală?

Emisiunea trebuie să intre urgent în atenţia conducerii TVR-ului şi a Comisiei de Deontologie şi Disciplină a Colegiului Psihologilor din România. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite