Val de anchete la o grădiniţă din Capitală unde copiii erau agresaţi. Psihologi: „Agresiunea verbală lasă dâre mai adânci decât cea fizică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii de la o grădiniţă din sectorul 2 al Capitalei ar fi fost abuzaţi FOTO Adevărul
Copiii de la o grădiniţă din sectorul 2 al Capitalei ar fi fost abuzaţi FOTO Adevărul

Val de anchete la o grădiniţă de stat din sectorul 2 al Capitalei, unde o educatoare şi două îngrijitoare i-ar fi abuzat verbal pe copiii de la una dintre grupele mici.

Confirmarea că micuţii erau agresaţi a venit după ce mama unui băieţel de trei ani, care în ultimele zile a refuzat să mai meargă la grădiniţă, a luat decizia de a pune un aparat de înregistrat în ghiozdanul copilului, înregistrarea fiind acum nu doar în atenţia Poliţiei Capitalei, care s-a autosesizat, ci şi în atenţia Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. 

„Mâinile la spate! Pune mâinile la spate, răule ce eşti, că-ţi dau o lingură din-asta în cap de visezi cai verzi pe pereţi! Mâinile la spate! Doamne păzeşte!”, „Să nu te mai p... în pat, că te strâng de gât!”, sunt doar câteva dintre mostrele de limbaj agresiv, folosit de educatoarea de la Grădiniţa 41 care au ajuns la urechile inspectorilor şcolari. 

Până miercuri, aceştia îi vor lua la întrebări pe păarinţi, copii, personalul didactic şi auxiliar din grădiniţă şi vor elabora un raport care va ajunge pe masa autorităţilor în cursul zilei de joi. Tot atunci se vor decide şi sancţiunile pentru educatoare şi cele două îngrijitoare care ar fi participat la agresiuni. Părinţii copilaşului de trei ani, care între timp a fost dus la psiholog, spun că sunt în stare să meargă până în pânzele albe pentru ca persoanele vinovate torturarea psihică a copilului lor să plătească. 

Ce riscă educatoarea dacă e găsită vinovată 

„Am trimis în regim de urgenţă inspectori şcolari pentru a verifica ce se întâmplă în acea grădiniţă. Problema e că avem doar o înregistrare audio, nu şi imagini video, care ar fi fost mai concludente. Însă, în funcţie de gravitatea faptelor, vom luat şi măsurile care se impun”, a explicat, pentru „Adevărul”, Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), adăugând că, potrivit legii, se poate merge de la reducerea salariului pentru un interval de timp până la desfacerea contractului de muncă. Specialiştii atrag însă atenţia că agresiunile verbale sunt la fel de traumatizante ca cele fizice, mai ales la vârste fragede. 

„Trauma verbală lasă dâre mai adânci decât cea fizică pentru că ea afectează imaginea copilului în raport cu ceilalţi copii şi diminuează stima de sine. Efectele sunt mai ample”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, subliniind că la catedră sunt oameni care nu întotdeauna primesc într-un mod corect avizul psihologic. 

Cercul vicios şi lipsa soluţiilor

Tocmai comportamentul suspect al băiatului de trei ani i-a determinat pe părinţii acestuia să-şi pună semne de întrebare cu privire la felul în care este tratat la grădiniţă. Deja s-au aflat în faţa comisiei de anchetă de la ISMB şi urmează să fie audiaţi şi de poliţiştii de la secţia 7, după ce au depus plângere penală. „Se trezea noaptea plângând, era speriat, ţipa, avea reacţii ciudate. Nu se liniştea până când nu-l luam în braţe”, a povestit Julieta Sasz, mama băieţelului.

Femeia a explicat că, deşi a luat legătura cu conducerea grădiniţei, nu a găsit înţelegere. Bogdan Simion, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) susţine că în astfel de situaţii este obligatorie intervenţia Protecţiei Copilului. „Cazuri de abuz şi neglijare sunt mai multe, iar aici ar trebui o acţiune concertată a Protecţiei Copilului şi a Ministerului Educaţiei. E foarte grav ce se întâmplă, dar e bine că părinţii încep să nu mai ascundă aceste lucruri. Indiferent că vorbim de grădiniţe de stat sau de grădiniţe particulare, ele au acelaşi statut în faţa legii, sunt instituţii de educaţie acreditate”, a arătat doctorul Bogdan 

Simion. 

Situaţiile de acest gen sunt consecinţele unui cerc vicios, atrage atenţia şi psihologul Mihai Copăceanu. „Soluţia nu e să muţi copilul la o altă gradiniţă sau să-l dai pe educator afară, ci să le oferi sprijinul necesar. Nici să tolerezi astfel de cazuri nu e normal. O altă problemă e faptul că educatorii din sistem au abilităţi scăzute de gestionare a stresului, sunt suprasolicitaţi. Cheia, din punctul meu de vedere, se află la conducere, care poate identifica soluţii prin care să le sară în ajutor acestor educatori”, a precizat şi Copăceanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite