Val de viroze din cauza frigului din ultimele zile. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile au fost scăzute în ultimele zile FOTO Adevărul
Temperaturile au fost scăzute în ultimele zile FOTO Adevărul

Medicii de familie se aşteaptă la o supraaglomerare a cabinetelor în următoarea perioadă după ce în zilele de 15 şi 16 iulie au fost doborâte recorduri de temperatură, fiind neobişnuit de frig pentru luna lui cuptor.

Temperaturile foarte scăzute din ultimele zile vor influenţa starea de sănătate, spun medicii de familie, care trag un semnal de alarmă şi se aşteaptă la un val de viroze atât în rândul copiilor cât şi în cel al adulţilor. Asta din cauza faptului că în acest sfârşit de săptămână a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură raportată pentru datele de 15-16 iulie, aceasta fiind cu 10-12 grade Celsius mai scăzută decât în mod normal, afirmă specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În aceste condiţii, medicii de familie susţin că variaţiile de temperatură cresc semnificativ riscul de îmbolnăvire cu infecţii respiratorii. „De obicei, în contextul schimbărilor bruşte de temperatură, multe dintre aceste viroze sau bacterii care trăiesc în nas şi respectiv în căile aeriene superioare, dezvoltă la nivel local nişte modificări - adică nu mai dormitează - care permit dezvoltarea unei boli cu unul dintre virusurile sau bacteriile care în condiţiile normale de temperatură nu s-ar fi activat“, a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra.

Potrivit acestuia, ideal ar fi ca în perioada următoare atât adulţii cât şi copiii să consume cât mai multe lichide, fructe şi legume, pentru reechilibrarea organismului. „Ideal ar fi să evităm aglomeraţiile, pe cât posibil, şi să folosim batiste de unică folosinţă”, a completat medicul de familie. 

A fost doborât recordul de cea mai scăzută temperatură

La rândul lor, meteorologii susţin că în zilele de 15-16 iulie 2017 s-a înregistrat un record, scăderile de temperatură fiind mai accentuate în zona de sud şi la munte, unde au fost prezente fenomene de lapoviţă şi ninsoare, neobişnuite pentru această perioadă din an. „Temperaturile maxime au fost cuprinse între 17 grade Celsius- pentru zonele Întorsătura Buzăului, Videle, Olteniţa, Slobozia, Urziceni- şi 28 de grade Celsius- pentru Drobeta Turnu Severin, Băile Herculane, sudul Banatului şi sud-vestul Olteniei“, a explicat, pentru „Adevărul”, meteorologul de serviciu.

Meteorologii au mai precizat că frigul a afectat şi temperatura apei din mare, aceasta ajungând să scadă până la 16 grade Celsius, faţă de 23, cât ar fi temperatura normală. 

Revine canicula 

Însă vestea bună este că temperaturile vor creşte treptat în zilele ce urmează. Astfel, ploile vor fi tot mai puţine, prepoderent în Oltenia, Muntenia şi în sudul Moldovei. „Azi vor fi temperaturi normale pentru această lună din an. Maximele vor fi între 28 şi 32 de grade Celsius, cele mai ridicate temperaturi înregistrându-se în zona Banatului şi a Crişanei”, a completat meteorologul de serviciu.

Pentru miercuri, specialiştii anunţă maxime de 36 de grade Celsius. 

Cele mai afectate zone vor fi cele vestice şi sud-vestice, unde va fi caniculă şi disconfort termic accentuat. Preciptaţii vor fi doar în zona de munte, dar şi acestea vor fi scăzute cantitativ.

Ploi izolate în următoarele săptămâni 

Regimul termic va rămâne unul în general cald pentru această perioadă din an, cu temperaturi ce vor oscila între 27 şi 35 de grade, în funcţie de fiecare regiune. Totodată, probabilitatea pentru apariţia precipitaţiilor, slabe cantitativ, va fi mai ridicată în ultimele zile din luna iulie. Aşa arată prognoza dată publicităţii de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Concret, în perioada 17 - 30 iulie, în Banat vor fi maxime de 36 de grade Clesius, în timp ce în Crişana, acestea vor ajunge la 35 de grade Celsius. În Transilvania, maximele vor fi de 33 de grade Celsius în timp ce în Maramureş mercurul din termometre va urca la cel mult 34 de grade Celsius. Vremea se va încălzi şi în Moldova şi în Dobrogea, unde se vor înregistra 32 de grade Celsius, ca temperaturi maxime, în timp ce în Muntenia, temperaturile vor creşte uşor şi treptate, de la maxime de 26 de grade Celsius spre o medie de 35 de grade Celsius. 

În Oltenia, temperaturile vor debuta cu valori termice uşor sub mediile multianuale, în timp ce la munte, vremea va fi răcoroasă, cu maxime care nu vor depăşi 18 grade Celsius în prima săptămână de prognoză şi 24 de grade Celsius în cea de-a doua săptămână de prognoză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite