VIDEO „Jos Patriarhul!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii din aceste zile au scandat masiv împotriva Patriarhului Daniel
Protestatarii din aceste zile au scandat masiv împotriva Patriarhului Daniel

Pentru prima dată după 1990, într-o ţară majoritar ortodoxă, la proteste cu zeci de mii de participanţi (70.000 doar miercuri seara) se strigă împotriva conducătorului Bisericii Ortodoxe. Fapt ce consider a fi extrem de grav şi îngrijorător pentru Biserica însăşi.

Mulţi lideri de opinie se întrebau dacă şi în ce condiţii ar putea demisiona Patriarhul. Şi nu glumeau. Că Patriarhul nostru ar lua seama, mă îndoiesc. Exemplele celebre ale altor conducători religioşi sunt remarcabile: Papa Benedict, îmbătrânit, s-a retras după 8 ani de slujire şi Arhiepiscopul de Canterbury, conducătorul Bisericii Anglicane, după fix 10 ani. În tradiţia ortodoxă extrem de rar. Patru luni patriarhul Teoctist s-a retras la mănăstirea Sinaia în anul 1990.

Răspunsul Bisericii la critici a fost întotdeauna o poziţie de atac, acuzând pe cei ce critică BOR (chiar dacă intenţiile lor erau pozitive) prin afirmaţii dure catalogându-i drept „atei, păcătoşi, obscuri, necredincioşi, tendenţioşi, iresponsabili, manipulatori, dezinformatori, denigratori, intoleranţi, incitatori la ură” etc. Inclusiv jurnalistul Ion Cristoiu n-a scăpat de cuvinte dure, primind un drept la replică în care articolul maestrului a fost caracterizat prin cuvintele „dezinformare, iresponsabil, calomnioase, cu interese mercantile”.

Nu mai departe, cuvinte de acest gen au fost folosite într-un comunicat recent din 2 noiembrie. Astfel de poziţii evident sunt incorecte şi nedemne cu atât mai mult cu cât provin din partea unei instituţii de înaltă ţinută morală ce promovează prin excelenţă pacea, împăcarea, iertarea, bunătatea şi iubirea. Teoretic! Însă niciodată, din câte îmi amintesc, ateii moderni nu au cerut demisia Patriarhului şi cel mult oprirea finanţării BOR sau scoaterea religiei din şcoli...

Deosebirea este că în aceste zile cei care au strigat „Jos Patriarhul” nu mai pot fi acuzaţi şi trataţi cu aceleaşi cuvinte şi identificaţi nominal. Nu mai poţi trimite un comunicat de presă în care să explici ce? Că 70.000 de oameni sunt cum? Ieri seară nu doar Bucureştiul, ci şi alte mari oraşe ca Timişoara, Iaşiul, Clujul, Sibiul, Bacăul, Galaţiul au strigat „Vrem spitale, nu catedrale!” „Daniel, Daniel du-te după Viorel!”, „Demisia”. Bucureştenii, invitaţi la biserică de însuşi Patriarhul D., s-au îndreptat spre Dealul Mitropoliei.

În SIBIU s-a întâmplat altceva.

La Catedrala oraşului şi la o altă biserică mare de pe traseul manifestanţilor, preoţii i-au întâmpinat pe cei 3.000 de sibieni şi i-au invitat în Biserică pentru a se ruga. Ba au şi tras clopotele în întâmpinarea lor. Spre dezamăgirea preoţilor mulţimea nu a intrat în biserică (la Catedrală au rostit o rugăciune în stradă), ba mai mult, sibienii au strigat cu putere „fără politică în biserică” şi „vrem spitale, nu catedrale” şi au plecat mai departe...Domnilor, când poporul insultă Biserica, refuză preoţii şi trec pe alături este o problemă mare. Cu poporul sau cu Biserica? Judecaţi dumneavoastră!

Pe alte pancarde se putea citi „ Piedone şi Viorel luaţi-l şi pe Daniel” sau „Biserica spală creiere şi bani publici în timp românii spală WC-uri în alte republici” sau ”Protest privat, patriarh neinvitat” şi „BOR = Euro".

Tot ieri, o ştire de la PRO TV suna aşa: cu butoni cu Iisus la camaşă şi lanţ de aur la gât, Patriarhul ne explică: "Nu invatati dumneavoastra Biserica ce rol are ea"

Am putea specula de unde se naşte reacţia miilor de români ? Din dorinţa de a găsi vinovaţi pe cineva? Şi dacă da, de ce pe Patriarh şi nu pe alţi lideri ai naţiunii ? Că avem o gramadă de alte instituţii în România. Dintr-o manipulare? Diversioniştii atei şi rockerii satanişti ? Cum ? Ei să fie în oraşe diferite? Reacţia oamenilor consider că pe de o parte e legată de modul în care Biserica a tratat tragedia din Bucureşti! E limpede! Dar nu doar asta: reacţia românilor poate fi rezultatul atitudinii constante a Bisericii în general în ultimii ani (sau şi dinainte de 1990 gândindu-ne la colaborarea cu Securitatea şi alte păcate) fie că ne referim la proiectul Catedralei Mântuirii Neamului care a supărat foarte mult poporul aflat în plină criză, fie că este vorba de veniturile BOR, pelerinaje masive, opulenţa, superioritatea,  aroganţa, bogăţiile, proprietăţile şi maşinile de lux. Sau?

Însă singura şi cea mai importantă întrebare din acest articol este una singură. Personal nu cred în diversiune şi denaturări cu privire la BOR. Nu poţi obliga mii de oameni să strige împotriva liderului religios dacă ei nu consimt şi nu simt nici nu vor.  Problema la care toţi cei din conducerea BOR ar trebui să se gândească şi să mediteze începând de astăzi, cu maximum de atenţie şi mai apoi să acţioneze în urma concluziilor meditaţiei, nu la supărarea că românii au strigat, ci să identifice răspunsul la întrebarea CE i-a făcut să strige „Jos Patriarhul”! Şi ce pot face!

UPDATE: Patriarhul Daniel a transmis astazi un mesaj video prin care cere iertare tinerilor şi precizează că este alături de ei. Vezi aici: 

https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/video-mesaj-de-la-patriarhul-daniel-ne-cerem-1664404.html

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite