VIDEO Tincuţa Baltag, directorul Fundaţiei Dinu Patriciu: Universitatea noastră va avea trei direcţii: Politică, Economie şi Arte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Fundaţiei Dinu Patriciu, Tincuţa Baltag, a fost invitată la videochatul adevarul.ro, unde a discutat despre sistemul de educaţie din România şi bursele acordate de organizaţie.

Principalele declaraţii ale Tincuţei Baltag:

Eu provin dintr-o familie extrem de săracă. De aici pasiunea pentru cauze sociale.

Educaţia este singura şansă de a redeveni performanţi ca naţiune.

Avem şi profesori mai puţini pregătiţi, haideţi să vorbim şi despre selecţia profesorilor.

În anul 2010, eu nu mai înţeleg rolul inspectoratelor şcolare. Dacă am desfiinţa aceste inspectorate cred că am avea mai mulţi bani pentru şcoli.

În general, protestele în stradă nu rezolvă mai nimic. Negocierea este cea care dă rezultate.

La aplicarea cunoştinţelor stăm destul de prost. Elevii români învaţă într-un sistem care nu mai are nicio legătură cu ce se întâmplă. Ce înveţi în şcoală acum, nu te mai ajută. Există un decalaj enorm - sistemul educaţional românesc este încremenit.

Noua lege a educaţiei va rezolva unele probleme, conţine nişte elemente foarte importante: depolitizarea sistemului educaţional, studenţii sunt încurajaraţi să predea în mediul rural. Încă mai cred că este prea stufoasă. Nu suntem în stare să creăm o piaţă a educaţiei.

Problema nu este că nu sunt bani, ci că nu sunt cheltuiţi eficient.

În mediul preuniversitar doar 1 % din totalul elevilor din România merg la o şcoală privată. În mediul universitar, 36 % din elevi merg la privat, ceea ce este mult peste media europeană, dar calitatea studiilor nu este foarte bună.

Calitatea educaţiei este determinată de calitatea profesorilor.

Eu aş încuraja părinţii şă-şi trimită copiii la studii. Este important ca România să investească în studenţi. Vrem să avem forţă de muncă calificată, nu doar ieftină. Avem nevoie de tineri foarte bine pregătiţi care să crească puţin nivelul.

Sunt enorme oportunităţi în România pentru cei care nu aşteaptă ca statul să-i ofere un loc de muncă.

Bursierii noştri s-au întors în ţară şi s-au angajat în companii foarte bune, pe poziţii de middle management, sau chiar top management, avem şi câţiva antreprenori.

Diversitatea corpului profesoral şi diversitatea elevilor nu este luată în seamă la noi, deşi sunt foarte importante. Universităţile străine sunt foarte interesate să atragă studenţi străini, pentru că vin cu bani.

Eu sper să ridicăm nivelul şcolilor româneşti.

Există şcoli bune în România, dar nu putem numi un sistem ca fiind performant pentru că avem nişte vârfuri. La testele internaţionale, stăm extrem de prost. Avem un sistem educaţional conceput doar pentru elite. Pentru că un copil nu poate absorbi atâta informaţie.

Bacalaureatul internaţional este cel mai bun sistem care există în acest moment în lume. Acesta este un demers privat şi costă. Dar, dacă mai multe şcoli ar avea acees la acest sistem de testare, ar putea avea impact şi asupra salariilor profesorilor. S-ar învăţa şiinţe şi ai avea nevoie de numai un profesor. Acest tip de bacalaureat pregăteşte copii pentru piaţa muncii, îi învaţă să dezvolte o idee, să fie crirtici, despre rolul lor în lume, lucruri pe care sistemul educaţional românesc le ignoră complet.

În Europa, nu prea mai există ţări care să subvenţioneze manualele. Ei bine, părinţii ar trebui să plătească manualele. Astfel, calitatea manualelor ar creşte.

Tinerii români cu studii în străinătate au potenţial de a reuşi în ţară.

Cele trei direcţii pe care le va aborda Universitatea lui Dinu Patriciu, care va apărea în următorii trei ani, sunt Ştiinţe Economice, Ştiinţe Politice şi Arte. Investiţia în acest proiect va fi de circa 75 de milioane de dolari, dar bugetul se poate modifica în funcţie de studiile pe care le vom face până la pornirea Universităţii. Trebuie să studiem un pic piaţa şi să vedem care va fi cererea pentru această Universitate.

Tincuţa Baltag a absolvit programul MBA al Bucharest School af Management. Din anul 2007 coordonează programele şi strategia Fundaţiei Dinu Patriciu. "Mi-am însusit personal misiunea fundaţiei, aceea de a sprijini şi promova educatia şi mai ales de a susţine tinerii buni la învăţătura dar cu o situaţie materiala defavorabilă", scrie aceasta pe blogul personal.

Fundaţia susţine două programe de burse pentru elevi de liceu, studenţi, masteranzi şi doctoranzi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite