VIDEO Victimele violenţei domestice ies în stradă. Lista revendicărilor. Mărturia unei femei bătute: „Din cauza violenţei domestice am ajuns în cărucior“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Simona Dumitru şi celelalte victime ale violenţei domestice, sâmbătă, 14 octombrie, se va desfăşura Marşul „Împreună pentru Siguranţa Femeilor“. Una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său de viaţă, iar peste 90% dintre victimele care depun cerere pentru ordin de restricţie sunt tot de gen feminin.

„Bună! Sunt Simona Dumitru din Hunedoara. Am 48 de ani şi sunt o supravieţuitoare a violenţei domestice. Cu tot sufletul sunt alături de voi la marşul împotriva violenţei domestice şi pentru protecţia familiei. Mi-aş dori ca la acest marş să purtaţi o pancartă pentru toate victimele violenţei domestice care nu pot participa din motive obiective. Aşa ca mine. Din cauza violenţei domestice am ajuns într-un cărucior, paralizată, şi de mulţi ani vocea mea ca şi a altor victime nu se mai aude. De 17 ani aştept o lege care să ofere protecţie reală, intervenţie rapidă, monitorizarea agresorilor şi descurajarea potenaţialilor agresori prin pedepse care să reflecte gravitatea faptelor. Nu este nevoie doar  de supravieţuire, ci de prevenire şi  sprijinirea potenţialelor victime. Cu voi, prin participarea la acest marş, faceţi auzită durere victimelor violenţei. Vă mulţumesc pentru că nu ne abandonaţi în tăcere, uitare şi nepăsare“.

 

Motivele pentru care se iese în stradă

„Ieşim în stradă pentru a descuraja şi a condamna toate formele de violenţă ale bărbaţilor împotriva femeilor. Vrem ca femeile şi fetele să fie în siguranţă acasă, în spaţiile publice, la locul de muncă, în şcoli şi în universităţi.

Pentru că una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014). Pentru că 90% dintre victimele care cer ordin de protecţie sunt femei.

Pentru că un sfert din omorurile înregistrate într-un an au loc în familie. Pentru că în prezent doar 34 de agresori sunt condamnaţi definitiv.

Pentru că sexismul, rasismul, clasismul, homofobia sunt încă obstacole cu care trebuie să se confrunte femeile atunci când vor să reclame agresiunile şi abuzurile.

Atragem atenţia asupra obstacolelor cu care se confruntă diferite grupuri: femei cu venituri mici, cu sau fără loc de muncă, cu dizabilităţi, femei rome sau care fac parte dintr-o altă minoritate etnică sau religioasă, imigrante, LBTQ+, lucrătoare sexuale.

Femeile, indiferent de grupul din care provin sau de vulnerabilităţile lor, sunt supuse presiunii sociale de a ascunde actele de agresiune comise asupra lor de bărbaţi, pentru a nu fi, pe nedrept, judecate de cei din jur“, scriu iniţiatoarele marşului pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ce se cere autorităţilor:

– Să modifice de urgenţă legislaţia in conformitate cu Convenţia de la Istanbul ratificată de România în 2016;

– Să introducă de urgenţă ordinul de protecţie provizoriu (art.52, Convenţie), emis de Poliţie imediat după constatarea faptei de violenţă, care să asigure o protecţie reală şi rapidă.

– Să modifice de urgenţă Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea (art.55, Convenţie);

– Să se înfiinţeze centre specializate pentru cazurile de violenţă sexuală, cu personal specializat, care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală;

– Să se aloce resurse la nivel local şi naţional pentru aplicarea tuturor măsurilor de protecţie corespunzătoare (art.56 Convenţie);

Marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor!” va avea loc, sâmbătă, de la ora 15.00. Traseul va porni

de la Piaţa Universităţii, lângă Parcul Colţea, şi se va încheia la Muzeul Antipa.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite