Ziua Pământului 2018: Problema plasticului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Ziua Pământului, sărbătorită pe 22 aprilie, a ajuns la al 48-lea an şi este celebrată de peste un miliard de oameni, din 192 de tări. Anul acesta, tema principală este limitarea poluării cu materiale plastice.

Consumul de plastic a crescut de 20 de ori în ultimele decenii şi cel puţin o treime din materiale au ocolit sistemele de reciclare, ducând la poluare, relatează Time.

Problema poluării cu plastic nu va fi rezolvată prea curând. E de aşteptat ca folosirea acestui material să se dubleze în următorii douăzeci de ani, pentru că producătorii găsesc metode noi şi variate de a folosi plasticul, susţine un raport al Forumului Economic Mondial.

Pe de o parte, folosirea acestui material poate fi bună. Plasticul a ajutat la dezvoltarea civilizaţiei umane şi ne-a oferit anumite facilităţi, de la păstrarea prospeţimii alimentelor şi până la reducerea greutăţii automobilelor (care a avut drept efect o scădere a emisiilor poluante).

Însă dacă nu ne schimbăm abordarea în ceea ce priveşte deşeurile din plastic, folosirea unei cantităţi mai mari ar însemna şi o poluare mai mare.

Doar 9% din materialele plastice sunt reciclate în prezent, potrivit unor studii publicate în acest an în revista Science Advances. Deşeurile din plastic omoară peste 100 de milioane de vieţuitoare marine anual şi mai mult de 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, arată un studiu din 2015.

Ce putem face la nivel individual pentru a evita sau a diminua poluarea cu materiale plastice?

În primul rând, nu trebuie să aruncăm deşeurile din plastic la întâmplare, cu atât mai puţin în apropierea căilor navigabile, a plajelor sau a spaţiilor deschise.

În plus, trebuie să analizăm cât se poate de responsabil dacă avem cu adevărat nevoie de un anumit obiect din plastic. În cazul în care îl putem înlocui cu altceva, nu trebuie să ezităm să o facem. Dacă, totuşi, este necesar să folosim obiectul respectiv, trebuie să încercăm să-l reciclăm odată ce nu mai avem nevoie de el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite