Începe Campionatul Mondial de canotaj! Cu ce echipaje ne prezentăm şi ce şanse avem la medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipajul de 8+1 al României a luat aurul la Europene FOTO WorldRowing.com
Echipajul de 8+1 al României a luat aurul la Europene FOTO WorldRowing.com

Cu o singură medalie câştigată în acest an la Campionatele Mondiale, România mai are doar două cartuşe de tras, la canotaj şi gimnastică.

2017 a fost până acum un an modest pentru sportul românesc în ceea ce priveşte participarea la Campionatele Mondiale. Dintre sporturile olimpice, doar Alina Vuc, la lupte libere, a luat o medalie de bronz, în rest au fost eşecuri pe linie la scrimă, kaiac-canoe, atletism, înot, haltere sau tir, iar la box nici măcar nu ne-am prezentat cu vreun pugilist. Urmează pentru România încă două competiţii de anvergură, Mondialele de canotaj (24 septembrie – 1 octombrie, Sarasota-Bradenton, SUA) şi cele de gimnastică (2-8 octombrie, Montreal, Canada), exact sporturile care au adus cele mai multe medalii României în istoria Jocurilor Olimpice.
Pentru a menţine bugetul pe linia de plutire, Federaţia Română de Canotaj a decis să trimită în State doar echipajele de elită, cu şanse la medalii sau măcar la calificarea în finală. Sunt 14 băieţi şi 15 fete care vor trage pentru România pe apele din Sarasota, în speranţa că isprăvile din acest an de la Europenele de seniori (trei medalii de aur şi una de argint) şi la cele de tineret (8 medalii de aur, una de argint şi una de bronz)  vor fi măcar parţial confirmate. „Am avut un an bun până acum, speră să luăm medalii şi la Mondiale, chiar dacă nivelul e cu totul altul. Trebuie să ne menţinem optimisul şi să sperăm că această generaţie va readuce canotajul în prim-plan. Ar fi important pentru psihicul sportivilor să obţină rezultate şi cei tineri să rămână pe acest drum, pentru că există oricând riscul unor abandonuri. E o experienţă din care vor avea doar de câştigat, în special sportivii de 22-23 de ani, pentru că eu mă gândesc la Tokyo 2020. Avem mulţi canotori tineri în lot, Cosmin Pascari are 19 ani, fetele de la dublu vâsle au 22 de ani, pe ei trebuie să îi călim şi să îi pregătim. Nu ne aşteptăm acum, dacă au câştigat aurul la Europenele Under 23 să se impună şi la Mondial, dar e important şi la ce dferenţă vii faţă de podium, ca una e să fii la o secundă, şi alta e să vii cu două bărci în urmă“, spune Elisabeta Lipă, preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj.

Deplasare de 100.000 de euro
Pe lângă cei 29 de sportivi, în SUA mai merg patru antrenori, doi doctori, doi maseuri şi doi oficiali, iar costurile toate ale deplasării se situează la peste 100.000 de euro. „Organizatorii nu plătesc nimic, nici cazarea, nici masa, a fost un efort mare din partea federaţiei, mai ales că delegaţia noastră a ajuns acolo cu 10 zile înainte pentru a se acomoda cu fusul orar şi cu condiţiile de concurs“, spune Lipă. Medalii se aşteaptă în principiu de la barca-regină a canotajului românesc, cea de 8+1 feminin, şi de la barca feminină de patru rame.

Echipajele României la CM de canotaj
Masculin
Dublu rame Cosmin Pascari, Vlad-Dragoş Aicoboae
Dublu rame cu cârmaci Adrian Damii, Mihăiţă Ţigănescu, Adrian Munteanu
Dublu vâsle Marian Enache, Ioan Prundeanu
Patru rame Ciprian Tudosă, Cristian Ivaşcu, Marius Cozmiuc, Cristi Pârghie
Opt rame cu cârmaci Ciprian Tudosă, Cristian Ivaşcu, Marius Cozmiuc, Cristi Pârghie, Adam Constantin, Radu Constantin, Adrian Damii, Sergiu Bejan, Adrian Munteanu
Feminin
Dublu vâsle categorie uşoară Ionela Lehaci, Elena Beleagă
Dublu rame Laura Oprea, Mădălina Bereş
Patru rame Alina Pop, Beatrice Parfenie, Cristina Popescu, Roxana Paraşcanu
Opt rame cu cârmaci Mihaela Petrila, Adelina Boguş, Daniela Druncea, Iuliana Bejinariu, Ioana Vrânceanu,  Iuliana Pop, Denisa Tâlvescu, Laura Oprea, Mădălina Bereş

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite