ANALIZĂ 34 de români au jucat în Serie A, dar foarte puţini sunt cei care au confirmat în campionatul italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă şi-a mai pierdut din strălucirea şi interesul pe care le-a avut odată, campionatul italian rămâne o nucă tare în fotbalul mondial. Şi o destinaţie la care mulţi visează, dar prea puţin ajung.

Sergiu Suciu este un puşti care a jucat în ultima etapă din Serie A pentru AC Torino, reuşind să intre în lotul fotbaliştilor români care au jucat în cel mai puternic campionat al lumii.
Suciu nu e un produs al fotbalului românesc, dar reprezintă România, fiind fost  component al naţionalei de tineret. A plecat în Italia în 2003, pe când avea doar 13 ani, împreună cu părinţii, care lucrau în penisulă. Jucase la Satu Mare şi iubea fotbalul, drept pentru care s-a prezentat la o selecţie a clubului AC Torino. Italienii l-au plăcut şi l-au cooptat în lot, iar de atunci a urcat treaptă cu treaptă până în Serie A. Pe când era junior, Federaţia Italiană l-a monitorizat atent, în perspective unei eventuale naturalizări, dar Sergiu a ales România atunci când a primit o telegramă de la FRF. Necunoscut la noi, Suciu are aprecieri bune în Italia. E un mijlocaş puternic, are 1,84 m înălţime, iar anul trecut a marcat golul decisiv în derbyul promovării din Serie B, contra Sampdoriei. Din păcate, până la 23 de ani, Suciu are în palmares şi două accidentări destul de grave, care i-au curbat cariera în momente în care nu avea nevoie de asta.

Simatoc a jucat la Inter Milano

Dacă Sergiu Suciu este ultimul român cu apariţie în Serie A, pentru a afla care a fost primul trebuie să ne întoarcem mult în timp. Mai precis în 1932, anul în care Emil Gyula Mikossy a plecat de la Arad la Genoa. Mikossy e primul român care a jucat în Serie A şi a debutat la un meci Genoa- Triestina 4-0. Avea 24 de ani, dar n-a confirmat la Genoa, jucând într-un an doar trei partide. Genovezii l-au împrumutat apoi la Catania, în Serie B, unde a stat cinci ani, iar în 1938 s-a întors în ţară. Deşi era un jucător bun, Mikossy n-a jucat niciodată la naţională, având dezavantajul de a fi contemporan cu Bodola, Dobay, Gheorghe Albu, Baratky şi alţi pionieri ai fotbalului românesc.

Povestea românilor care au jucat în Italia continuă după război cu Ioan Bogdan, Iosif Fabian, Radu Florian, Norbert Hoeffling şi Nicolae Simatoc. Ultimul a plecat în 1947 de la Carmen Bucureşti la Inter Milano şi în 1949 a ieşit vice-campion al Italiei cu actuala echipă a lui Chivu. Simatoc a lăsat apoi Interul pentru Brescia, iar în 1950 a ajuns la FC Barcelona, unde a câştigat un campionat şi două Cupe ale Spaniei.

Viorel Năstase, fugar din comunism

Regimul comunist şi restriciţiile impuse de acesta au făcut ca până la Revoluţie, Italia şi, în general, străinătatea, să fie capitol închise pentru fotbaliştii români. Singura soluţie era fuga, soluţie la care au apelat de-a lungul timpului destui jucători români. Unul dintre ei a ajuns şi în Peninsulă. E Viorel Năstase, atacant la Steaua, în generaţia lui Iordănescu şi Marcel Răducanu. Năstase a rămas în 1979 în Elveţia, după un meci Young Boys Berna – Steaua şi a cerut azil politic. L-a obţinut şi a jucat mai întâi în Germania, la Munchen 1860, unde a făcut cuplu în atac cu Rudi Voller, iar în 1981 s-a transferat în Italia, la Catanzaro. A stat trei ani la Catanzaro, formaţie desfiinţată între timp, dar informaţiile despre el nu sunt deloc pozitive. Presa a scris că după un debut bun, Năstase s-a remarcat doar prin accidentările, dar şi prin chefurile pe acre le organiza în vila pusă la dispoziţie de club. “Bea litri de bere şi făcea mese fastuoase”, şi-au amintit italienii.
Revoluţia şi Campionatul Mondial de fotbal din 1990, disputat în Italia, au deschis uşile românilor către Serie A. Lăcătuş şi Răducioiu au semnat imediat după Mondiale, apoi a plecat Dan Petrescu, au urmat Hagi, Sabău, Mateuţ, Lupu şi lista poate continua. Unii au fost doar în trecere prin campionatul italian, alţii chiar au reprezentat ceva în fotbalul de acolo. Mutu şi Chivu, spre exemplu, au câte zece sezoane în Serie A, Codrea – opt sezoane, Radu Ştefan, Răducioiu şi Sabău câte cinci ani. La polul opus sunt destui care n-au confirmat şi au doar câteva meciuri în cel mai tare campionat al lumii. Iar alţii, cum e portarul Brănescu, legitimat la Juventus, aşteaptă o şansă pentru a demonstra ce pot

Chivu are şase trofee în Italia
7 români sunt acum în Italia: Lobonţ (Roma), Şt. Radu (Lazio), Papp şi Stoian (Chievo), Suciu (Torino), Chivu (Inter), Brănescu (Juventus)

Chivu e cel mai galonat român din Italia: are 3 titluri şi două cupe cu Inter şi o cupă cu AS Roma. Răducioiu are şi el un titlu cu Milan

Mutu e cel mai bun marcator român în Serie A, 107 goluri, urmat de Răducioiu cu 27 de goluri
Mutu are şi cele mai multe meciuri în Italia, 271, pe locul doi fiind Chivu, 190.

6 echipe a schimbat Mutu în Serie A (Inter, Verona, Parma, juventus, Fiorentina şi Cesena), 4 Răducioiu (Bari, Verona, Milan şi Brescia), 4 Codrea (Siena, Bari, Perugia şi Palermo)

Brescia este clubul la care au jucat cei mai mulţi români: Simatoc, Hagi, Răducioiu, Mateuţ, Sabău

Echipa românilor care au jucat în Serie A
Lobonţ (5)
Dan Petrescu(3) Chivu (10)  Vali Năstase (5)  Radu Ştefan (5)
Sabău (5) Codrea (8) Mateuţ (3) Pătraşcu (4)
Mutu (10)  Răducioiu (5)

 Cifrele reprezintă sezoanele în prima ligă italiană

Lista românilor care au jucat în Serie A
Alibec, I. Bogdan, Chivu, Codrea, Contra, Dică, I. Fabian, Goian, Hagi, Hoeffling, Lăcătuş, Lobonţ, Lupu, Mateuţ, Melinte, Mikossy, Moţi, Mutu, Vali Năstase, Viorel Năstase, Papp, Pătraşcu, D. Petrescu, Piţ, Gh Popescu, Fl. Radu, Şt. Radu, Răducioiu, Sabău, Simatoc, Stoian, Suciu, Torje, Zicu
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite