Ei sunt cei cinci magnifici ai Danemarcei: cifre formidabile pentru oamenii care ne vor da mari bătai de cap pe „Cluj Arena“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scheletul nordicilor pentru meciul de la Cluj, la 26 martie, e format din nişte jucători care evoluează la formaţii de top, de Liga Campionilor sau de Liga Europa.

Christoph Daum n-a spus-o răspicat, dar a făcut-o secundul său, Rudi Verkempinck: „Trebuie să câştigăm cu Danemarca. Asta e meciul-cheie. Şi e la fel şi pentru Danemarca“.

Pe scurt: stafful naţionalei e conştient că, pentru a mai păstra şanse la locul 2 în grupă – locul 1 pare deja greu de adjudecat – tricolorii trebuie să învingă pe „Cluj Arena“, la 26 martie. Orice alt rezultat şi campania de calificare pentru Mondialul din 2018 poate fi considerată compromisă încă de la jumătatea drumului.

„Am văzut toate meciurile Danemarcei, cunosc şi echipa mea, ştiu că jucăm acasă, jucăm în România, aşa că avem o şansă mare. Trebuie să credem în ea“, a insistat Verkempinck. Încrederea staffului naţionalei într-o victorie e de înţeles, în condiţiile în care Daum şi colaboratorii săi promovează intens necesitatea gândirii pozitive. Cert e că Danemarca poate fi învinsă, dar va deplasa, la Cluj, un lot destul de puternic în care cinci fotbalişti se detaşează de restul colegilor ca valoare. „Weekend Adevărul“ prezintă acest schelet al trupei pregătite de norvegianul Age Hareide (63 de ani).

Schmeichel, „Jucătorul anului“

Kasper (30 de ani) e fiul fostului mare portar danez, Peter Schmeichel. În ciuda faptului că tatăl său l-a îndrumat de mic pentru a ajunge un goalkeeper de succes, Kasper şi-a făcut debutul la echipa naţională abia în 2013, pe când avea 26 de ani. Portarul cu care Leicester a cucerit titlul în Premier League, în sezonul trecut, a fost titular în primele partide din preliminariile Mondialului din 2018, dar a ratat ultimele două meciuri ale danezilor. Schmeichel a suferit o fractură de mână în luna noiembrie, stând pe tuşă şase săptămâni. Între timp, s-a refăcut şi va fi titular, înaintea lui Ronnow (Brondby), pe „Cluj Arena“. E o decizie firească, în condiţiile în care, la finalul lui 2016, Kasper Schmeichel a câştigat titlul de „Jucătorul anului“ în Danemarca.

„Ciomăgarul“ Kjaer

Liderul defensivei daneze e şi liderul echipei din teren. Simon Kjaer (27 de ani) e purtătorul banderolei de căpitan, având experienţa participării la două turnee finale, CM 2010 şi Euro 2012. Fundaşul legitimat la Fenerbahce e al doilea cel mai experimentat fotbalist din lotul actual, având 66 de selecţii, începând din 2009.

Atacanţii români vor avea parte de un tratament „special“ din partea lui Kvist. Înaintea unui meci de calificare cu Portugalia în preliminariile CM 2010, fundaşul danez a avut o declaraţie controversată: „Cristiano Ronaldo trebuie oprit prin nişte faulturi mărunte la început şi unul dur, ulterior“. Imediat, Federaţia Portugheză de Fotbal a depus un memoriu împotriva lui Kvist, dar cazul a fost închis, după ce a intervenit şi Federaţia Daneză. Agresivitatea lui Kjaer se vede şi prin cifrele sale la echipa de club: în actuala stagiune, a luat două „galbene“ în campionat şi a fost eliminat într-un meci. 

„Handbalistul“ cu viziune: Kvist

Vicecăpitanul Danemarcei, William Kvist (32 de ani), e şi cel mai bun mijlocaş central al lotului. Acesta şi-a început cariera de sportiv ca handbalist şi, probabil, de aceea, reuşeşte acum nişte aruncări lungi de pe margine, similare cu centrările plouate care provoacă deranj în careul advers.

Kvist e cel mai selecţionat fotbalist din lotul convocat pentru confruntarea cu România (68) şi a reprezentat Danemarca la CM 2010 şi Euro 2012. Presa daneză îl consideră un mijlocaş central complet: rar pierde posesia, e inteligent în joc, un luptător şi găseşte acele pase decisive, având o bună viziune.

Eriksen e „tatăl“ lor

Golgheterul danezilor până acum în preliminarii – a marcat trei goluri – e şi cel mai valoros component al lotului. Nu degeaba a şi câştigat titlul de „Jucătorul anului“ în Danemarca de trei ori la rând: 2013, 2014 şi 2015. Mijlocaşul de 25 de ani evoluează la Tottenham, acolo unde a fost coleg şi cu Vlad Chiricheş. Dacă românul a fost îndepărtat repede din Premier League, Eriksen, în schimb, e printre cei mai apreciaţi fotbalişti din Insulă. De altfel, în sezonul 2013-2014, a şi fost votat „Jucătorul anului“ la Tottenham.

Cel mai tânăr debutant danez de la Michael Laudrup încoace, Eriksen a fost cel mai „necopt“ membru al lotului la Mondialul din 2010. Erikson nu e doar un marcator de la mijlocul terenului, dar şi un excelent servant. De altfel, în actuala stagiune, el a dat zece pase de gol la Tottenham, fiind pe locul 2 în clasamentul assist-urilor din Premier League.

Jorgensen, cel mai tare din Olanda

Dacă Eriksen e cel mai bun pasator din lotul Danemarcei, atunci, cu siguranţă, cel mai periculos marcator e Nicolai Jorgensen (26 de ani). Vârful legitimat la Feyenoord e pe locul 1 în clasamentul golgheterilor din Olanda. Totuşi, Jorgensen n-a punctat, deocamdată, în actualele preliminarii, ultima sa reuşită în prima reprezentativă într-o partidă oficială datând din 2015. Rămâne însă cel mai prolific marcator din lotul actual, având şase goluri în 22 de selecţii. 

12 meciuri au jucat România şi Danemarca până acum. Bilanţul: 6 victorii România, 2 remize, 4 victorii Danemarca.

Cifrele oamenilor de bază din lotul Danemarcei

Nume Vârsta Post Club Meciuri / goluri în acest sezon

K. Schmeichel 30 Portar Leicester 19 / 0

Kjaer 27 Fundaş Fenerbahce 19 / 1

Kvist 32 Mijlocaş FC Copenhaga 20 / 0

Eriksen 25 Mijlocaş Tottenham 26 / 5

N. Jorgensen 26 Atacant Feyenoord 26 / 18

„Generalul“ i-a bătut lejer în noiembrie 2014

România şi Danemarca s-au duelat ultima dată relativ recent, în noiembrie 2014. Pe „Arena Naţională“, într-un amical cu Anghel Iordănescu pe bancă, tricolorii s-au impus cu 2-0 prin golurile marcate de Keşeru (53) şi Chipciu (59). Dintre cele cinci vedete ale danezilor, Jorgensen n-a făcut parte din lot, iar Schmeichel şi Eriksen au rămas pe bancă. Kjaer şi Kvist au fost, în schimb, titulari.

Grupa E

Duminică, 26 martie

Armenia – Kazahstan 19.00

Muntenegru – Polonia 21.45

România – Danemarca 21.45

Clasament

1. Polonia 4 3 1 0 10-5 10

2. Muntenegru 4 2 1 1 9-4 7

3. Danemarca 4 2 0 2 7-5 6

4. România 4 1 2 1 6-4 5

5. Armenia 4 1 0 3 4-10 3

6. Kazahstan 4 0 2 2 3-11 2

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite