FC Argeş, clubul care i-a lansat pe Dobrin, Mutu şi Dică, a intrat în insolvenţă. Povestea tristă a decăderii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mititelu şi Penescu (dreapta) n-au putut gestiona situaţia la Craiova şi la FC Argeş
Mititelu şi Penescu (dreapta) n-au putut gestiona situaţia la Craiova şi la FC Argeş

După Universitatea Craiova, Poli Timişoara, Universitatea Cluj sau UTA, o nouă grupare de tradiţie din provincie riscă falimentul. Familia Penescu, cea din cauza căreia formaţia din Trivale a retrogradat, a anunţat că nu mai vrea echipa.

Fondată la 6 august 1953, FC Argeş a fost, alături de Universitatea Craiova, un izvor de talente pentru fotbalul românesc. Dacă oltenii se mândresc cu nume precum Ilie Balaci, Costică Ştefănescu sau Gică Popescu, în schimb, piteştenii i-au lansat în fotbalul mare pe Nicolae Dobrin, Adrian Mutu sau Nicolae Dică.

Din păcate, echipa care a câştigat de două ori campionatul românesc, în 1971-1972 şi în 1978-1979, plăteşte, astăzi, preţul pentru corupţia şi incompetenţa oamenilor care s-au ocupat de ea, în ultimii ani.

Ce s-a întâmplat?

În sezonul 2008-2009, FC Argeş s-a clasat pe locul 10 în Liga I, însă a fost retrogradată de Comisia de Disciplină a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din cauza implicării patronului Cornel Penescu în acte de corupţie. Penescu l-a mituit pe preşedintele de atunci al arbitrilor, Gheorghe Constantin, pentru ca FC Argeş să aibă parte de arbitraje favorabile.

Cum telefoanele celor doi au fost ascultate, Penescu şi Constantin au intrat în puşcărie, de unde au ieşit între timp. Din păcate, clubul FC Argeş nu şi-a mai revenit.

În ultimele patru sezoane, formaţia din Trivale a evoluat în „B“ şi, pe lângă pierderi de trei milioane de lei, a adunat datorii de 8,5 milioane de lei.

Astăzi, administratorul judiciar, Cătălin Barbu, a depus la Tribunalul Comercial Argeş cererea de intrare a clubului în insolvenţă. Urmează întocmirea planului de reorganizare, evaluarea bunurilor care pot fi vândute prin licitaţie, şi folosirea banilor pentru plata restanţelor către creditori şi către bugetul de stat.

Dacă planul de reorganizare nu va salva clubul, atunci urmează falimentul, situaţie în care toţi fotbaliştii aflaţi sub contract cu FC Argeş vor fi declaraţi liberi de contract.

Familia Penescu a anunţat deja că va renunţa la acţiunile pe care le deţine, iar primarul oraşului Piteşti, Tudor Pendiuc, încearcă să salveze echipa prin găsirea unor noi investitori.

44

de sezoane a petrecut FC Argeş pe prima scenă a fotbalului românesc.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite