FOTO Umanitatea, călcată în picioare de nişte arabi: Moment îngrozitor la un meci din Liga Campionilor Asiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că sportul oferă un prilej perfect pentru ca oamenii să se apropie în spiritul fair-play-ului. Din păcate, pentru anumite ţări din zona Golfului Persic, această idee e prea complexă.

Arabia Saudită e printre cele mai înapoiate ţări din Orientul Mijlociu, iar asta pentru că, în ultimele decenii, guvernul a făcut tot posibilul ca localnicii să aibă contacte cât mai limitate cu lumea exterioară. De altfel, pentru ca un străin să pătrundă pe teritoriul Arabiei Saudite, formalităţile pentru obţinerea vizei reprezintă un calvar.

Saudiţii vor să trăiască în lumea lor şi sunt conştienţi că, dacă străinii ar ajunge în număr mare acolo, există riscul ca localnicii să preia obiceiurile din Occident. De altfel, puţinii străini care ajung, totuşi, în Regat sunt mutaţi în nişte cartiere la care saudiţii n-au acces! „Când trăieşti în Arabia Saudită ca străin, e ca şi cum ai fi într-o închisoare în aer liber“, e vorba multor români care au ajuns acolo, mai ales datorită fotbalului.

Din păcate, sportivii saudiţi sunt puternic influenţaţi de guvernul lor, iar din această cauză comit nişte gesturi şocante. Ultimul exemplu s-a petrecut la un meci din Liga Campionilor Asiei, Esteghlal (Iran) - Al-Hilal (Arabia Saudită). Partida s-a disputat în Oman, deoarece din cauza relaţiilor politice glaciale cu Iranul, saudiţii refuză să facă deplasrea acolo. Astfel, meciurile dintre formaţiile iraniene şi cele saudite se joacă pe teren neutru.

Confederaţia Asiatică de Fotbal (AFC) a aprobat cererea iranienilor ca, înainte de primul fluier al întâlnirii, să fie ţinut un moment de reculegere în amintirea celor 66 de pasageri care şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic în Iran la începtul săptămânii. Atunci când crainicul arenei a anunţat acest lucru, fotbaliştii de la Esteghlal, dar şi cei patru arbitri s-au adunat în cercul din mijlocul terenului. Spre ruşinea lor, jucătorii saudiţi au refuzat acest moment de reculegere şi au continuat să facă mişcări de încălzire!



Gestul lor a făcut înconjurul lumii şi inclusiv ziare şi site-uri de limba arabă au criticat această lipsă de respect din partea saudiţilor. Guvernul de la Riad se află în relaţii extrem de proaste şi cu Qatar şi, drept răzbunare, echipele de fotbal din această ţară au fost tratate extrem de prost, atunci când au jucat în Arabia Saudită. Situaţia a fost atât de urâtă, încât FIFA a ameninţat Arabia Saudită cu excluderea de la Mondialul din 2018, dacă jignirea jucătorilor şi oficialilor echipelor din Qatar se va repeta pe viitor.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite