Hamza Younes s-a îndrăgostit în România. Vezi cine i-a căzut cu tronc tunisianului de la Petrolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Younes Hamza a făcut ce a vrut prin apărarea nemțenilor, foto: fcpetrolul.ro
Younes Hamza a făcut ce a vrut prin apărarea nemțenilor, foto: fcpetrolul.ro

Dacă brazilianul Wesley, de la FC Vaslui, poate fi considerat cel mai bun străin care a jucat vreodată în Liga 1, cu siguranţă tunisianul Hamza Younes reprezintă cea mai profitabilă afacere făcută de un club românesc în 2012. Povestea venirii în România a atacantului de 1,86 metri, care a marcat 15 goluri în 13 meciuri, e destul de ciudată.

Younes a fost unul dintre cei mai buni atacanţi din ţara lui, dar un transfer nereuşit putea să-i schimbe cariera. Actualul vârf al Petrolului s-a născut la 16 aprilie 1986 la Monastir, oraş-staţiune pe malul Mediteranei şi a început fotbalul la echipa locală, US Monastir, despre care se spune că e o echipă condusă de călugări, din moment ce traducererea ei înseamnă Mânăstirea. Aici, tunisianul a fost ochit de Juventus, nu Juventus Torino, ci Juventus al Africii de Nord, cum e numită formaţia CS Sfaxien, grupare socotită ca fiind în primele cinci de pe continentul negru în secolul trecut. În şase ani petrecuţi la Sfaxien, Younes Hamza a jucat 176 de meciuri şi a marcat 66 de goluri, fiind unul dintre cei mai prolific fotbalişti tunisieni. În 2011, petrolistul a făcut însă o greşeală majoră. S-a transferat la rivala Etoile du Sahel, unde nici n-a fost primit bine, nici n-a jucat. Doar două meciuri a prins Hamza, după care a fost pus pe liber, primind o dezlegare de împrumut în valoare de 50.000 de euro.
Cu hârtia în mână, tunisianul a apelat la impresarul roman Mihai Joiţa, pentru a-i găsi o echipă la care să joace. Nu ieşise niciodată din Tunisia, ca fotbalist, iar o experienţă europeană i s-a părut mai degrabă necesară, decât încântătoare. Trebuia să se despartă de familia sa, formată din părinţi, două surori şi un frate, toţi susţinători ai lui. Tatăl are chiar licenţă de antrenor de fotbal, deşi în tinereţe a fost rugbyst de performanţă.

Astra a vrut să-l păcălească
Pentru vârful de 26 de ani primul contact cu România a însemnat un transfer ratat la Astra. S-a antrenat sub comanda lui Tibi Selymes, care l-a plăcut. Când să semneze contractul, Younes a constat că una se înţelesese şi alta apărea pe hârtie. Şmecherie tipic românească, marca Romică Paşcu, pusă în aplicare însă de Petre Buduru. Fotbalistul s-a supărat şi a plecatde la Astra, poposind în curtea rivalei Petrolul. Fostul manager al "lupilor", Vivi Răchită, l-a remarcat din prima, a plătit banii pentru el şi i-a făcut un contract de 5.000 de euro pe lună, cu posibilitatea prelungirii la finalul sezonului trecut. Debutul lui Hamza în faţa fanilor Petrolului a fost cu extaz şi agonie. A trei goluri în poarta Concordiei Chiajna, dar echipa sa a pierdut cu 4-5, într-un meci de coşmar pentru Petrolul. "Lupii" s-au salvat însă de la retrogradare, graţie şi celor 12 goluri reuşite de Younes în returul campionatului trecut, iar pentru magrebian ofertele au început să curgă. Steaua, Dinamo şi FC Vaslui au bătut la uşa Petrolului, cea mai bună ofertă fiind de1,5 milioane de euro,însă Răchită l-a ţinut la Ploieşti. Înainte de a părăsi gruparea prahoveană, după venirea lui Florian Walter de la Cluj, el a activat clauza de cumpărare definitivă, contra a 150.000 de euro, şi i-a mărit contractul fotbalistului, tunisianul urmând a câştiga anul acesta 150.000 de euro, la anul 160.000 de euro, iar peste doi ani 170.000 de euro. Younes Hamza e mulţumit la Ploieşti şi spune că singura lui grijă este să dea goluri. N-are nevastă sau prietenă, nu bea, nu fumează, nu umblă prin discoteci şi e un tip extrem de discret în viaţa personală. Cei mai buni prieteni ai lui sunt francezii Sony Mustivar şi Damien Boudjema, dar şi fostul coechipier Selim Ben Djemia, ajuns între timp la Astra. Toţi vorbesc franceza, lucru care i-a unit într-o ţară străină. Un avantaj pentru el este acum şi faptul că Mircea Rednic e şi el vorbitor de franceză, putând discuta mai mult aspectele tehnico-tactice. Hamza speră ca evoluţiile sale să fie remarcate şi de selecţionerul Tunisiei, Sami Trabelsi, care l-ar putea chema la naţională. Deşi a făcut parte din lotul Tunisiei în 2011, Younes n-a jucat niciun minut pentru naţionala ţării lui.

Intră cu halatul la duş
Younes Hamza e un tip ruşinos şi foarte educat. Spre exemplu, după meciuri, nu intră la duş decât îmbrăcat cu halatul pe el, dezbrăcându-se doar când e singur. El evită întâlnirile cu fetele din oraş, fâstâcindu-se şi când îi este cerut un autograf.

Visează să ajungă la AC Milan sau Bayern Munchen
Deşi se simte bine la Petrolul, Hamza visează să ajungă într-un campionat mai puternic decât cel al României. Pereferatele lui sunt Bundesliga şi Serie A, iar echipele favorite Bayern Munchen şi AC Milan. "Liga 1 mi se pare o competiţie destul de încinsă. Un avantaj pentru noi, cei de la Petrolul, e că avem cel mai tare public din România. Am fost şi la Steaua, am fost şi la Dinamo, dar publicul din Ploieşti este mult peste", a mărturisit Hamza Younes.
Îi place mult de Inna
Exceptând fotbalul, hobbyurile lui Hamza sunt tenisul, baschetul din NBA şi fotbalul american. S-a obişnuit cu mâncarea românească, însă preferă escalopul de pui sau de vită cu ciuperci, o ascultă pe Inna şi se uită la filme cu Al Pacino şi Jessica Alba, iar vacanţa ideală crede că ar fi în Thailanda sau Seychelles. "România nu prea am avut timp să o vizitez. Am fost doar la Bucureşti", a dezvăluit fotbalistul.
1,3 milioane de euro este cota de piaţă a lui Younes Hamza, conform evaluaării făcute de www.transfermarkt.de

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite