INTERVIU Gică Popescu pune degetul pe rană: „Naţionalei îi lipseşte un lider, Dragoş Grigore e căpitan că nu are cine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gică Popescu e de părere că naţionalei îi lipseşte un jucător autoritar, iar Dragoş Grigore poartă banderola pentru că trebuie să fie cineva şi căpitan.

România va juca duminică seara în faţa Danemarcei un meci capital pentru calificarea la Mondialul din 2018. Partida se va disputa de la ora 21.45, în direct pe TVR 1.
Şi în noiembrie 1989 naţionala României nu avea altă opţiune în afara victoriei cu Danemarca pentru a se califica la Mondialul din Italia. Era ultimul meci din grupă, tricolorii erau cu un punct în urma danezilor şi pierduseă cu 3-0 cu o lună înainte la Copenhaga.  Doar un succes ne-ar fi dus la Coppa del Mondo, iar tricolorii s-au impus atunci cu 3-1 pe Ghencea, cu două goluri marcate de Balint şi unul de Sabău. În afara jucătorilor de la Steaua şi Dinamo, singurul „intrus“ de la naţională a fost Gică Popescu, component pe atunci al Universităţii Craiova.

Adevărul: Gică, în 1989 România  bătea Danemarca şi mergea la Mondial după o pauză de 20 de ani. Vine din nou un meci cu Danemarca....
Gică Popescu: Şi noi tot de 20 de ani nu am mai fost la Mondial. Cam acesta e singurul punct comun pentru că între ce a fost atunci şi ce e acum nu există termen de comparaţie, vorbesc din punct de vedere valoric. După acel meci toţi jucătorii naţionalei au ajuns la echipe mari din Europa, iar Danemarca peste doi ani avea să câştige Campionatul European cu aceeaşi echipă. Deci noi nu mai suntem ce am fost, nici ei nu mai sunt...

Dacă nu batem duminică mai avem vreo şansă de calificare?
Nu, cred că totul s-a încheiat, dacă nu vom câştiga putem să ne luăm adio de la Mondial. Va fi o partidă foarte grea, o văd ca pe o  primă finală pe care trebuie să o tranşăm pentru a prinde încredere pentru următoarele finale. Altfel, suntem out.

Danemarca e de bătut?
Sigur, antrenorii au studiat adversarul şi ştiu ce trebuie făcut, avantajul nostru este că îi prindem într-un moment nu tocmai bun. Pe de altă parte, chiar şi-aşa cred că Danemarca ne este superioară valoric şi avem nevoie de ceva „extra“ pentru a-i putea depăşi. 

Crezi că naţionalei noastre îi lipseşte un lider în momentul de faţă?
Îi lipseşte un lider de mulţi ani. Chivu şi Mutu, care au calificat echipa la Europeanul din 2008, sunt ultimii lideri ai naţionalei, de-atunci au fost doar încercări şi căutări. Aşa văd eu situaţia.

Dragoş Grigore merită să fie căpitan?
Cred că Dragoş Grigore e căpitan pentru că trebuie să poarte cineva banderola. E un jucător bun, a evoluat destul de bine la echipa naţională, dar nu-l văd pe el ca fiind liderul acestei generaţii. Pur şi simplu. 

Dar vezi pe cineva venind din urmă şi asumându-şi acest rol?
Sunt mulţi fotbalişti tineri, dar cu certitudine e mult de muncă, ei trebuie selecţionaţi, urmăriţi şi formaţi.

Ne va ajuta faptul că avem patru jucători în Belgia la echipe bune?
Sigură că Belgia nu e Anglia sau Germania, dar nici nu e Cipru sau Qatar. E foarte bine că au ajuns la Anderlecht, la Brugge sau Standard Liege, dar şi la aceste echipe sunt pretenţii mari. Ideal ar fi să confirme aici, într-un campionat de clasă medie care să fie doar o etapă inermediară spre ceva şi mai puternic.

În atac soluţiile ar fi Keşeru sau Alibec, vezi pe altcineva pe această poziţie?
Cred că ăştia suntem, ăştia sunt jucătorii pe care-i avem, selecţionerul Critoph Daum a convocat cam ce era mai bun şi trebue să mergem înainte cu ei. Sigur că vor exista mereu discuţii despre selecţie, dar nu văd ce s-ar fi putut face în plus.

Cum putem bate Danemarca?

Reţeta e doar una: să ne apărăm cu toată echipa, să atacăm cu toată echipa şi să marcăm cu un gol mai mult.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite