Moment important în handbalul românesc! La 37 de ani împliniţi, Aurelia Brădeanu a anunţat ce va face pe viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurelia Brădeanu este cea mai experimentată jucătoare din lotul lui CSM Bucureşti şi al echipei naţionale, ea împlinind 37 de ani pe 5 mai.

Aurelia Brădeanu joacă handbal la nivel înalt de aproape 20 de ani şi în ciuda faptului că pe 5 mai a împlinit 37 de ani, cea poreclită “Mica” nu are de gând să se oprească. Anunţul a fost făcut chiar de ea a doua zi după ce şi-a încununat cariera cu trofeul Ligii Campionilor, câştigat de CSM Bucureşti la Budapesta. “Lumea poate spune orice despre mine, dar eu ştiu ce pot, ştiu ce fac şi am demonstrat asta. Nu mă gândesc la retragere şi sper ca anul acesta să câştig şi o medalie olimpică”, a spus jucătoarea care acum 18 ani câştiga Campionatul European de tineret din Slovacia. Un an mai târziu, în 1999, Aurelia, care pe vremea aceea se numea Stoica, a devenit şi campioană mondială de tineret, făcând saltul la prima reprezentativă a României. De atunci a urmat o carieră excepţională, cu o continuitate incredibilă de succese la echipele de club şi la naţională, care pare destul de departe de a fi încheiată.


16 turnee finale şi două Olimpiade
Brădeanu a dezvăluit că în ciuda faptului că a trecut prin multe în viaţa ei sportivă, momentul în care a pus mâna pe minge şi s-a îndreptat către punctul de şapte metri pentru a închide finala cu Gyor i-a dat cele mai mari emoţii. “Nu doresc nimănui să simtă acea presiune. Îmi tremurau picioarele şi mi-a fost frică să nu mă împiedic şi să cad. M-am adunat cât am putut şi am decis să arunc tare. Sus şi tare, ca să nu am ce să-mi reproşez”, a povestit ea după meciul de la Budapesta. Este mărturia unei jucătoare care a participat la 16 turnee finale de Campionat Mondial sau European şi la două Olimpiade. Practic, din 1999 „Mica” a lipsit din naţionala României doar la Europeanul din 2008 şi la Mondialul din 2009, pentru că a născut un băieţel.

image


Ungurii au vrut să o naturalizeze
Cu trofeul câştigat la Budapesta, Aurelia Brădeanu a rupt lanţul de ghinioane la nivelul echipelor de club. În 19 ani de carieră la senioare, nu câştigase niciodată trofeul, deşi îl văzuse de multe ori atât de aproape. În 2009 a fost finalistă cu Gyor, iar în 2007, 2008, 2010, 2011 şi 2012 a jucat în semifinale. De patru ori cu Gyor şi o dată cu Oltchim. 
Soarta a făcut ca Aurelia să câştige prima şi singura ei Ligă a Campionilor din cariera ei, chiar în faţa unei echipe la care a scris istorie. Brădeanu a jucat între 2004 şi 2011 la Gyor, unde timp de şapte ani a fost un idol pentru tribune. Cu ea în echipă, Gyor a câştigat de şase ori campionatul, a jucat de patru ori în semifinalele Ligii Campionilor şi o dată în finală. Românca este şi acum în Top 2 all-time al marcatoarelor echipei maghiare, deşi a plecat de cinci ani de acolo. În perioada în care strălucea pentru Gyor Federaţia Maghiară a încercat din răsputeri să o determine să accepte să joace pentru Ungaria, oferindu-i tot ce şi-ar fi dorit ea, dar „Mica” a refuzat categoric.


Handbal pe ascuns
Povestea ei de handbalistă a început imediat după Revoluţie, la Slatina, oraşul natal al Aureliei. La vreme a respectivă în şcolile din România însă se făcea sport, iar viitoarea jucătoare de talie internaţională şi-a dorit atât demult să joace handbal încât a minţit în privinţa anului naşterii. Antrenorul Gavril Cozma căuta fete născute în 1978, iar Mica era generaţia 1979. A ascuns acest lucru până când a fost nevoită să ducă certificatul de naştere pentru legitimare. „Îmi tremurau picioarele de frică. M-am dus şi l-am lăsat pe masă fără să mă uit la antrenor. Eram multe fete la antrenament şi unele urmau să rămână pe dinafară.  Am fost convinsă că voi fi exclusă pentru că minţisem”, a povestit Aurelia.
După acest episod a urmat unul şi mai delicat. Părinţii nu era deloc încântaţi de ideea de a juca handbal, considerând că astfel ar neglija şcoala. Din acest motiv, timp de un an, Aurelia Brădeanu a mers la antrenamente fără ştirea lor. “Tata pleca la serviciu dimineaţa la sapte şi jumătate, iar eu mă trezeam înaintea lui, mă îmbrăcam şi mă băgam la loc în pat. Cum ieşea pe uşă, o zbugheam şi eu la antrenament. Numai că şi eu, şi el aveam acelaşi drum, dar, ca să nu ne întâlnim, eu ocoleam printre blocuri”, a dezvăluit handbalista. După aproape un an, ea a  trebuit să le spună părinţilor că practică handbalul.  “Trebuia să plecăm în cantonament şi nu aveam cum să plec de acasă. Antrenorul a venit şi a rezolvat situaţia, pentru că eu nu ştiam ce să le spun părinţilor, însă de atunci lucrurile au intrat în normal”, a mai spus cea longevivă handbalistă din naţionala României.

15 titluri naţionale are Aurelia Brădeanu în palmares cu echipele la care a jucat

Echipele la care a evoluat Brădeanu
Oltchim 1997-2002
Rapid 2002-2004
Gyor 2004 -2011
Oltchim 2011- 2013
Corona Braşov 2013-2015
CSM Bucureşti 2015- prezent

bradeanu


David, trofeul cel mai de preţ
În lotul celor de la CSM Bucureşti sunt doar două jucătoare care sunt şi mame, Aurelia Brădeanu şi Iulia Curea. Mica are un băieţel, David, în vârstă de şapte ani, care este alături de mama sa la fiecare meci din cariera ei. El nu a lipsit nici de la Budapesta, iar la final a coborât pe teren pentru a-şi îmbrăţişa mama. Iulia curea are o fetiţă, de doi ani, care a rămas acasă, ea fiind susţinută din tribune doar de soţul ei.


   

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite