Peter Kovacs, antrenor Oltchim: „Sunt dur, dar încerc să rămân uman!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peter Kovacs, noul antrenor al echipei de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea, se autocaracterizează ca un tip intransigent pentru care disciplina şi munca sunt cuvintele-cheie ale filosofiei sale în handbal. Deşi recunoaşte că nu admite băşcălia în timpul antrenamentelor, tehnicianul maghiar afirmă că le va trata mereu pe elevele sale cu multă gentilitate.

„Adevărul": Vă mai este dor de perioada când eraţi sportiv? Mai intraţi la joc cu fetele?

Peter Kovacs: Nuuu, gata, mi-a ajuns (râde). Am evoluat ultima dată prin 2000 într-un meci de old-boys şi m-a enervat arbitrul atât de tare de parcă jucam în finala Campionatului Mondial. Atunci, mi-am dat seama că nu mai am aceeaşi plăcere de a juca şi am decis să zic stop. În plus, handbalul e un sport periculos după o anumită vârstă. Mintea poate mai vrea, dar corpul nu te mai ascultă...

Pe Istvan Kovacs, antrenorul naţionalei de polo a României, îl cunoaşteţi?

Da, ne ştim destul de bine şi chiar am dialogat cu el de câteva ori. Este un personaj foarte respectat şi faimos în Ungaria.

Ce stil de joc va aborda Oltchimul sub comanda dumneavoastră?

Handbalul e un sport complex, nu poţi câştiga doar cu apărarea sau doar cu jocul ofensiv. Primordial este să avem succes în ceea ce facem şi cred că apoi putem să ne gândim şi la spectacol.

E adevărat că sunteţi genul de antrenor mai dur?

(Râde) S-a plâns deja cineva de acest lucru?! Lăsând gluma la o parte, trebuie să recunosc că îmi place disciplina şi munca, de aceea nu sunt uneori foarte popular. Sunt dur, dar încerc să rămân uman şi le tratez mereu cu respect pe fete. Prefer ca în timpul antrenamentelor să ne concentrăm cu toţii doar asupra exerciţiilor pe care la avem de făcut, iar de glumit să o facem doar înainte şi după şedinţa de pregătire.

Simţiţi nevoia pe parcursul unui meci să puneţi presiune pe jucătoare?

Nu sunt ca Trefilov (n.r. antrenorul naţionalei de handbal feminin a Rusiei) să ţip şi să pun presiune în permanenţă, dar cred că uneori e nevoie să le ţii conectate pe fete la miza jocului. E normal să fii agitat în timpul meciurilor.

Cine are pulsul 60 pe bancă, nu este antrenor în opinia mea!

Fostul antrenor a fost contestat de galerie deşi avea rezultate.

Vă e teamă de o reacţie ostilă din partea fanilor în cazul unor insuccese?

Am luat acest lucru în calcul şi mi-am propus să nu fiu afectat de orice critică. Spre exemplu, în Ungaria, fiecare suporter crede că poate fi antrenorul naţionalei, aşa că trebuie să te obişnuieşti cu presiunea.

Intenţionaţi să rămâneţi la Vâlcea şi dacă nu veţi ajunge în finala Ligii Campionilor?

Eu am un contract pe doi ani, dar viaţa de antrenor nu e niciodată sigură. E o provocare interesantă pentru mine, dar nu va fi foarte dificil. Aşteptările conducerii şi fanilor sunt mari şi nu cred că lumea va fi mulţumită doar cu o calificare în primele opt din Europa.

Care sunt principalele contracandidate la câştigarea trofeului?

O să fie o luptă strânsă, văd în jur de opt echipe cu şanse reale. Pe lângă pretendentele obişnuite aş mai putea adăuga pe Itxaco, un fel de naţionala Spaniei, şi pe Podgorica, care a dat lovitura cu achiziţionarea Bojanei Popovici.

Vă gândiţi să menajaţi unele jucătoare în campionatul intern?

Nu ne ajută deloc în pregătirea pentru Liga Campionilor un meci câştigat la 30 de goluri, dar nu se pune problema să folosim o echipă total diferită în competiţia internă. Vom face o rotaţie a lotului.

Cum vedeţi relaţia cu presa din România?

Sunt profesionist, mă concentrez doar la munca mea. Pentru mine este un avantaj faptul că momentan nu ştiu limba română (râde). Înţeleg perfect că presa caută uneori scandaluri, nu poţi să scrii mereu că totul merge ok.

Aveţi prieteni în handbalul românesc?

Da, cu mulţi dintre ei am fost adversar ca jucător. Cu Ştefan Birtalan ţin cel mai des legătura, am vorbit la telefon când am ajuns la Râmnicu Vâlcea şi urmează să ne vedem zilele astea să mai depănăm amintiri din perioada când eram mai tineri...

Soţia, fostă handbalistă de performanţă

Peter Kovacs este căsătorit şi are doi băieţi: Marton (21 de ani) şi Andraş (20 de ani). La finalul lunii august, noul tehnician al Oltchimului îşi va aduce soţia la Râmnicu Vâlcea, dar copiii vor rămâne în ţara lor natală. „Băiatul cel mare face fotbal, iar mezinul joacă polo la echipa de juniori a lui Vasas, campioana Ungariei. El va pleca probabil la un colegiu din SUA unde va combina şcoala cu sportul. I-ar fi dificil să încerce să rămână acasă şi să prindă un loc la seniori din cauza nivelului foarte ridicat al polo-ului din Ungaria (n.r. 9 titluri olimpice)", povesteşte Peter Kovacs.

Antrenorul „galacticelor" se poate considera un bărbat norocos. Deşi este plecat mai tot timpul de acasă, soţia sa îl înţelege perfect. „Jumătatea mea a fost handbalistă în naţionala Ungariei, aşa că e obişnuită cu acest regim de viaţă mai dificil. Nu vorbim foarte mult despre handbal, dar mă ascultă când sunt mai stresat şi simt nevoia să refulez după un meci cu miză", ne dezvăluie tehnicianul maghiar.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite