Simona, o nouă minune a României!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă România se mândreşte cu minunile ei, una dintre minunile României este Simona Halep. Simona a atins o performanţă demnă de întreaga noastră preţuire în prezent şi în viitor. Este numărul 3 în lume!

Presa românească şi cea din străinătate au elogiat ascensiunea rapidă şi prestaţia de ieri: New York Times, The Telegraph („niciodată nu a jucat la un asemenea nivel”), The Guardian („o atletă foarte bine pregătită). Halep a eliminat 34 de ani de nonperfomanţă românescă atinsă de Virgina Ruzici, actualul manager al Simonei.

Am urmărit cu mare atenţie de două ori meciul de la Roland Garros pana noaptea tarziu, un eveniment aşteptat cu mari emoţii şi susţinut de milioane de oameni, un meci în care am recunoscut vocea domnului Cristian Ţopescu, un meci care ne-a făcut să tresărim la fiecare lovitură puternică a Simonei.

Psihologia campionului

Psihologia sportivului de performanţă, psihologia campionului nu este aceeaşi cu psihologia sportivului obişnuit. Simona nu este un sportiv obisnuit.

Dincolo de pregătirea fizică excepţională condiţie necesară oricărui sportiv de top şi exerciţiul şi munca enormă depusă ani şi ani, pentru a lupta set cu set, Simona a dovedit că prezintă o pregătire psihologică deosebită şi că psihicul ei are resurse necunoscute dar atât de esenţiale şi extrem de utile. Capacitatea ei de a face faţă stresului devine remarcabilă. În meciul de ei şi-a gestionat foarte bine emoţiile şi a jucat excelent cu tărie şi pricepere. O urmăream cum aleargă rapid în ambele laturi ale terenului. Simona, a evoluat uimitor gândindu-ne doar la meciul cu Cibulkova din ianuarie când a recunoscut că înfrângerea s-a datorat emoţiilor foarte mari pe care nu le-a putut stăpâni „am fost foarte nervoasă şi înainte de meci si nu am putut sa simt mingea aproape deloc”.

Psihicul Simonei supus la solicitări şi eforturi repetate ne-a arătat potenţialul acestei tinere.  A avut o puternică şi experimentată adversară. Cu alte înzestrări fizice (înălţimea, mai mare cu 20 de cm), vârsta (mai mare cu 5 ani) Maria Sharapova s-a impus şi prin experienţa ei din ultimii ani.  Nu e de ignorat. Şi totuşi Simona a cucerit inimile celor din tribune deopotrivă români şi străini.  Turneele Simonei şi inclusiv meciul de trei ore şi două minute la acest nivel impune o solicitare incredibilă. 

Motivaţia interioară constantă, puterea maximă de concentrare, gestionarea proprilor emoţii şi cunoaşterea emoţiilor adversarului este încă un argument de susţinere a importanţei inteligenţei emoţionale în cadrul sportivilor. Să te cunoşti atât de bine, să-ţi cunoşti calităţile şi defectele, punctele tari pe care să le dezvolţi şi să le maximizezi şi să–ţi cunoşti aspectele care te dezavantajează (emotivitatea, agresivitatea, frica,etc), pe care să le lucrezi, să le reduci influenţa sau să scapi de ele nu reprezintă o activitate uşoară şi de scurtă durată. Să ai încredere în tine în ciuda unor rezultate slabe repetate, să ai încredere că poţi ajunge cât mai sus şi să ajungi sus, fără să ratezi nicio oportunitate sunt calităţi necesare campionilor.  Pregătirea înainte de competiţie, cunoaşterea tuturor aspectelor legate de competiţie (de la tehnica proprie la cunoaşterea personalităţii şi tehnicii adversarului) este una dar eficientizarea jocului şi aplicarea a ceea ce ai deprins în pregătire este adevărata provocare.

În orice carieră nu există doar succese, dar înţelegerea şi gestionarea înfrângerilor e un pas important pentru succes.

Model pentru tineri

Prin succesul româncei nostre, Simona, devine model tinerilor din România şi cred că şi tinerilor din întreaga lume, model nu doar pentru jucătorii de tenis sau pentru alte categorii de sportivi, ci consider că Simona este un model pentru orice tânăr, adolescent sau copil care îşi creează propriul vis şi munceşte pentru îndeplinirea lui. Şi chiar un model pentru orice adult. Fie că este un tânăr matematician, fizician, un tânăr cu abilităţi artistice, sau un antreprenor la nivel local, un tanar dintr-un sat de munte, fiecare ar putea fi inspirat de parcursul, perseverenţa şi puterea psihică a Simonei Halep. Simona însăşi mărturiseşte că ea a avut un model, pe Gheorghe Hagi, care nu este un jucător de tenis. Tăria încrederii şi determinarea personală ia forme care duc la depăşirea limitelor noastre şi odată cu această depăşire ne stabilim alte şi alte ţinte. Pentru orice tânăr profesionist valorile pe care Simona le dovedeşte pot deveni valorile fiecăruia.  

La doar 22 de ani ea face pentru România ceea ce, din păcate, nu a făcut până acum nicio strategie de promovare a sportului în România. Cred astăzi în misiunea şi obiectivele Ministerului Sportului tocmai pentru că eu cred în calităţile, viziunea şi demnitatea Gabrielei Szabo, ea însăşi o minune a României, olimpică la nivel mondial. Domnia sa, a susţinut-o pe Simona Halep, a fost prezentă la Paris şi a recunoscut că ne este „un exemplu de tenacitate şi voinţă, dând dovadă de cele mai nobile virtuţi ale unui sportiv, ea fiind învingătoarea noastră”.

 Aşa cum bine cunoaştem, tenisul este un sport unde în mare parte meritele sunt ale sportivului însuşi. Dar să nu uităm de costurile ridicate pentru pregătirea personală, de plătirea antrenorilor şi a călătoriilor în străinătate unde Statul român ar putea să ofere o mai mare atenţie şi susţinere financiară. Pentru a avea mai mulţi sportivi de succes, în cât mai multe sporturi, caci orice am zice, EI ne reprezintă ţara, ei pot fi ambasadori ai Romaniei in lume, este imperios necesară o politică a sportului eficientă din toate punctele de vedere. Că ne convine sau nu, Simona, este fiica părinţilor ei, Halep din Constanta,aromana, dar este şi fiica României şi mândria României. Avem nevoie de mai multe Simone pentru Romania!

Simona a căştigat

Simona, aşa cum Cristian Tudor Popescu, declara după finală, a căştigat. A căştigat la nivel personal pentru că şi-a depăşit performanţa sa anterioară, a urcat, a luptat nu cu orice sportiv şi mai mult a câştigat onoarea şi respectul a milioane de români. „Tactica a fost mai mare decât tehnica”, continuă CTP, ceea ce tehnic ar însemna că mai are de învâţat şi muncit. Şi va munci si va avea succes peste succes, căci cred(em) în ea.  

 Nu mi-a plăcut însă cum unele personaje publice au încercat să se folosească de imaginea unui campion, fotografiindu-se cu ea, altii afirmând cât de mult a costat difuzarea meciului şi că trustul îşi va recupera banii prin publicitate, accentând că Simona a plâns după meci şi altele. A inscripţiona un tricou e un fapt banal care trădează adevăratele motive ale personajelor. Aceeaşi superficialitate şi dorinţa de audienţă. Afirmaţia care m-a şocat, şi a trecut în treacăt la tv a fost următoarea „Simona a avut nevoie de ajutor, iar eu din tribuna oficială, am strigat, am încurajat-o”. Moderatorul ce se crede Mesia....Dar e prea frumoasă reuşita Simonei Halep pentru a continua cele neplăcute.

Ce-i drept, Simona Halep,  atingând o nouă performanţă primeşte de acum un nou statut social. Şi îl merită. Aştept întoarcerea ei acasă, declaraţia de la Otopeni şi multe alte succese profesionale! Felicitări!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite