Steaua este la un pas de o nouă desfiinţare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun sezon al militarilor din ultimii 20 de ani, încheiat pe locul 3, ar putea fi urmat de o nouă dizolvare a echipei. Ultima mare performanţă, titlul de campioană în anul 1991. Clubul are datorii mari către jucătorii care au plecat deja, unii dintre ei apelând la instanţele de judecată pentru recuperarea banilor, iar cei rămaşi nefiind plătiţi de cinci luni.

După ani buni în care nici măcar nu a mai existat pe harta baschetului românesc ori s-a aflat în anonimatul diviziei secunde, secţia de baschet a clubului Steaua este din nou în prim-plan. În doar al doilea sezon de la revenirea pe prima scenă, militarii au reuşit cea mai bună performanţă din ultimele două decenii, clasarea pe treapta a treia a podiumului, în urma victoriei din finala mică cu Gaz Metan Mediaş. Mai mult, steliştii au devenit campioni naţionali la tineret. Totul însă este gata să se năruie precum un castel de nisip.

Clubul are datorii imense către jucători, are deja un proces pe rol cu o agenţie de impresariat şi este în pericol de a fi trimis în judecată şi de alte agenţii, pentru neachitarea restanţelor salariale.

Agenţia Courtside a dat în judecată clubul militar pentru a-şi recupera comisionul rezultat din contractul lui Robert Turner, care a părăsit gruparea stelistă în iarnă. De asemenea, Uros Lucic, Courtney Fortson, Jerome Coleman, Theron Smith şi Gregor Hafnar au de recuperat importante sume de bani de la clubul stelist. Ultimii doi au părăsit de altfel echipa în timpul play-off-ului, pentru că nu şi-au mai primit salariile.

Precedentul CS Otopeni

Jucătorii au şanse mari să-şi recupereze banii apelând la Tribunalul de Arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Baschet (BAT), majoritatea dintre ei având contracte de reprezentare cu agenţi acreditaţi FIBA. În România a existat un precedent chiar în acest sezon, clubul CS Otopeni fiind nevoit să plătească 50.000 de euro, restanţe financiare plus cheltuieli de judecată către Milan Nisic, fostul antrenor al echipei şi Nenad Sulovic, fost jucător la Otopeni, şi către agenţia care i-a reprezentat pe cei doi.

Având în vedere res­tanţele de zeci de mii de euro pe care jucătorii le aveau de recuperat plus comisioanele agenţiilor şi cheltuielile de judecată, Steaua ar putea ajunge la datorii de peste 300.000 de euro, în afara salariilor neplătite către jucătorii rămaşi la echipă. Dacă nu-şi vor achita datoriile, steliştii riscă, într-o primă fază, blocarea transferurilor, iar apoi, dacă datoria persistă, FIBA poate cere Federaţiei Române dezafilierea clubului. 

Steaua ar avea o portiţă de scăpare, având în vedere că în acest moment evoluează sub o licenţă înregistrată la Târgovişte, echipă cu care a fuzionat pentru a juca în Divizia A, sub denumirea Asociaţia Baschet Club Turabo. În cazul în care va pierde această licenţă, gruparea militară ar putea s-o ia de la capăt sub un alt nume, însă din Divizia B.

La 300.000 de euro ar putea ajunge datoriile Stelei după acest sezon

Stănescu: „Sper ca proiectul să continue"

Unul dintre cei mai buni jucători ai Stelei în acest sezon, căpitanul Virgil Stănescu, speră ca drumul început acum trei ani să nu se oprească aici. „Există posibilitatea desfiinţării", a confirmat Stănescu pentru „Adevărul". „Dar eu totuşi sper ca acest proiect, în care am crezut de la bun început, să continue. Totul trebuie însă mult mai bine planificat. Îi înţeleg pe jucătorii străini care au părăsit echipa, pentru că au şi ei familii şi nu pot aştepta la nesfârşit", a spus Stănescu.

Fostul căpitan al naţionalei spune însă că cei rămaşi au dat dovadă de caracter, iar acesta a fost principalul atu al obţinerii medaliilor de bronz. „Un ochi râde, unul plânge, pentru că finala încă se joacă, iar noi nu suntem acolo. Mi-aş fi dorit mult un titlu. Însă sunt foarte mulţumit pentru că am lucrat cu un grup de oameni care au dat dovadă de caracter. Poate şi problemele pe care le-am avut ne-au unit", a mai spus Stănescu.

Pentru Virgil Stănescu a fost a doua experienţă tristă în România, singurele de altfel în cariera sa, după cea cu Dinamo, pentru care a evoluat o jumătate de sezon în 2002 şi apoi a dat clubul în judecată pentru că nu şi-a primit o parte din bani. „Sper să nu ajung aici şi de această dată. Atunci a fost clar o problemă de management. Acum putem pune situaţia de la Steaua şi pe seama crizei financiare. N-au fost probleme numai la echipele din România", a mai spus jucătorul.

 „U" Cluj, la un meci de titlu

„U" Mobitelco BT Cluj-Napoca a câştigat cu 84-76 meciul patru al finalei Diviziei A la baschet masculin şi conduce cu scorul de 3-1 la general. Clujenii mai au nevoie de o singură victorie pentru a cuceri titlul naţional după o pauză de 15 ani.

Pentru al doilea meci consecutiv, echipa ardeleană a gestionat excelent finalul, reuşind să încheie partida cu un scor parţial de 9-3. La fel se întâmplase şi în meciul al treilea, jucat sâmbătă şi câştigat de gazde cu 66-65, după un 8-0 în ultimele două minute ale partidei.

Dacă în disputa de sâmbătă Kyndall Dykes a fost eroul clujenilor, marcând şase dintre cele opt puncte din final şi un total de 22 de puncte, acum duoul Tyler Morris (foto) - Zoran Krstanovic a propulsat echipa ardeleană către victorie. Cei doi şi-au păstrat calmul pe final şi au marcat împreună 41 dintre cele 84 de puncte ale echipei.

Prahovenii au exagerat cu aruncările de la distanţă şi semidistanţă, care nu şi‑au atins ţinta în momentele‑cheie şi au avut un procentaj dezastruos la aruncările libere, transformând doar 15 dintre cele 27 de care au beneficiat. Szijarto, cu 17 puncte,  a fost principalul realizator pentru oaspeţi, care sunt la un pas de ratarea titlului pentru prima oară în ultimii opt ani. Meciul cinci se joacă la Ploieşti, sâmbătă 28 de mai, de la ora 18.00 şi este în direct la TVR 3.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite