Ultimul sezon pentru Buffon. Începe a 116-a ediţie a campionatului italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portarul lui Juventus şi al naţionalei Italiei va împlini în ianuarie 40 de ani şi a anunţat că va pune ghetele în cui la sfârşitul acestui campionat.

A 116-a ediţie a campionatului italian începe în acest weekend cu un mare regret. Va fi ultimul pentru legendarul portar al lui Juventus Torino, Gianluigi Buffon, care a anunţat că în vara lui 2018 vrea să se retragă din activitatea de jucător. Buffon face 40 de ani în ianuarie şi a fost socotit mult timp cel mai bun portar din lume.
În 2001, când Juventus a plătit 52 de milioane de euro pentru transferul lui de la Parma, lume a fotbalului a intrat în stare de şoc. 52 de milioane de euro pentru un portar? Nebunie curată! Zinedine Zidane, campion mondial în 1998 şi campion european în 2000, plecase în aceeaşi vară de la Juve la Real Madrid pentru 77 de milioane de euro. Cine era însă Zidane şi cine era Buffon? Şi totuşi, conducerea lui Juventus a susţinut întotdeauna că aducerea lui Gigi Buffon a fost cea mai insiprată achiziţie din istoria clubului. Acum, după 16 ani, cifrele confirmă că aşa e. Investiţia într-un portar care atunci avea 23 de ani se susţine prin rezultate. Buffon începe al 17 –lea sezon sub tricoul lui Juventus şi probabil ultimul, dacă nu se răzgândeşte. El a lăsat o portiţă deschisă atunci când şi-a comunicat intenţia. „Am lăsat o clauză în contract. În cazul în care vom câştiga Champions League sezonul viitor, voi continua încă un sezon ca să mă pot bate la Cupa Mondială a Cluburilor şi la Supercupa Europei”, a dezvăluit Buffon, după ce a anunţat că obiectivul său este prezenţa la a şasea Cupă Mondială, cea din Rusia 2018.
Al 23-lea sezon
În afara celor 16 sezoane jucate sub tricoul lui Juve, Buffon a mai bifat şase la Parma. A debutat în Serie A, la 17 ani, într-un meci Parma – Milan 0-0. Antrenor era Nevio Scala, cel care a crezut în steaua lui. Ca jucător al Parmei, Buffon a ajuns şi la naţionala Italiei, unde până acum a jucat 169 de partide, fiind campion mondial în 2006. Buffon deţine recordul de meciuri la naţionala Italiei, dar nu şi pe cel de jocuri în Serie A. Are 619 meciuri şi e la egalitate cu Totti, dar ambii sunt depăşiţi de Paolo Maldini, care are 647 de prezenţe. Record care probabil va cădea în acest sezon.
De cariera lui Buffon atârnă multe recorduri. Unele dintre ele vor fi greu de egalat. Portarul italian are însă şi un mare regret. N-a câştigat niciodată Liga Campionilor, deşi a jucat trei finale. Are însă în palmares cu Juventus opt titluri de Serie A (avea zece dar două au fost retrase după scandalul Calciopoli), trei cupe ale Italiei şi cinci Supercupe ale Italiei. În plus, a câştigat o Cupă, o Supercupă şi Cupa UEFA cu Parma, toate în 1999. Un fotbalist uriaş, care n-a avut ca idol niciun portar Italian, ci pe Thomas Nkono, portarul naţionalei Camerunului la Cupa Mondială din 1990, unde “leii neînfricaţi“ au învins România cu 2-1. Buffon, pe atunci un puşti de 12 ani, a fost impresionat de paradele “Păianjenului negru”. Atât de impresionat încât peste ani, deşi a ajuns un portar cu performanţe mult peste cele ale lui Nkono, şi-a botezat primul băiat, Louis Thomas, unul dintre prenume fiind împrumutat de la fostul portar camerunez.

Are peste 1000 de meciuri
Gianluigi Buffon se află în grupul celor 18 jucători, care în cariera lor au jucat peste 1000 de meciuri oficiale la seniori. Buffon a evoluat 843 de partide la Parma şi Juventus, în toate competiţiile, şi 169 de jocuri la naţionala Italiei. Dintre jucătorii activi, doar Xavi şi Casillas îl depăşesc. Liderul acestui clasament este englezul Shilton, care a jucat 1390 de meciuri în cariera sa, iar în top se mai regăsesc Zanetti, Raul, Giggs, Lampard, Seedorf, Maldini sau Roberto Carlos.

974 de minute fără gol primit în Serie A, este unul dintre recordurile stabilite de Buffon


Doar Radu Ştefan e titular
Noua ediţie din Serie A aduce la start şi şapte jucători din România. Pentru Radu Ştefan va fi cel de-al 11-lea sezon în Italia, toate sub culorile lui Lazio, al cărei căpitan a ajuns. De altfel, Radu Ştefan e cam singurul titular cert dintre românii aflaţi în Penisulă. Veteranul Bogdan Lobonţ (39 de ani) începe şi el al zecelea sezon în Serie A, dar e al treilea portar al Romei şi n-a mai apărat din 2013. Sezonul acesta se anunţă decisiv şi pentru Ianis Hagi, care după un an de acomodare la Fiorentina, aşteaptă mai multe şanse de la antrenorul primei echipe.

Românii din Serie A

Ştefan Radu – Lazio
Constantin Nica – Atalanta
Bogdan Lobonţ – AS Roma
Vlad Chiricheş – Napoli
Ianis Hagi – Fiorentina
Adrian Stoian - Crotone
George Puşcaş – Beneveto


Programul primei etape
Sâmbătă, 19 august
Juventus – Cagliari
Verona – Napoli
Duminică, 20 august
Atalanta – Roma
Bologna – Torino
Crotone – Milan
Inter – Fiorentina
Lazio – Spal
Sampdoria – Beneveto
Sassuolo – Genoa
Udinese – Chievo
Meciurile din Italia sunt transmise de Digisport şi Dolcesport

Cele mai importante mutări
Veniri
Andre Silva – de la Porto la Milan – 38 milioane euro
Douglas Costa – de la Bayern la Juventus – împrumut (6 milioane de euro)
Calhanoglu – de la Leverkrusen la Milan – 22 milioane euro
Dalbert – de la Nisa la Inter – 20 milioane euro
Mussachio – de la Villareal la Milan – 18 milioane euro

Plecări
Salah – de la Roma la Liverpool – 42 milioane euro
Rudiger – de la Roma la Chelsea – 35 de milioane euro
Paredes – de la Roma la Zenit – 23 milioane euro
Muriel – de la Sampdoria la Sevilla – 20 milioane euro
Bacca – de la Milan la Villareal – împrumut (2,5 milioane euro)
Transferuri interne
Bonucci – de la Juventus la Milan - 42 milioane euro
Bernadeschi – de la Fiorentina la Juventus – 40 milioane de euro
Conti – de la Atalanta la Milan – 25 milioane euro
Vecino – de la Fiorentina la Inter – 25 milioane euro
Biglia – de la Lazio la Milan – 17 milioane euro

Body

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite