Un tablou plin de Hazard

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa-Irlanda a început, subit, cu un act de justiţie. Irlanda a deschis scorul în minutul 2, dintr-un penalty discutabil. Şansa părea pregătită să dea peste mîna penală cu care Thierry Henry a  furat locul Irlandei la Cupa Mondială 2010. Jumătate de dreptate era oricum împlinită.

Sepp Blatter, escrocul care oferise 4 milioane de dolari Federaţiei Irlandeze în schimbul tăcerii, a ajuns între timp cel mai hulit perosnaj al lumii, după Darth Vader. Cealaltă jumătate de reparaţie a stat în picioare doar o oră. În opt minute de şoc, francezii au dat peste cap Irlanda. Griezmann a lovit de două ori, a luat conducerea pentru Franţa şi a lăsat Irlanda în zece oameni. Mai departe, aşteaptă un tablou dezechilibrat de un sistem de organizare inept. Franţa, Spania, Italia, Anglia şi Germania aleargă pe aceeaşi turnantă. Euro garantează, astfel, măcelul favoriţilor mult înainte de finală şi apariţia mediocrilor harnici în sferturi sau chiar în semifinale.

Germania a defilat în faţa Slovaciei dar 3-0 spune, totuşi, lucururi amestecate. Chiar după trei goluri de spectacol, problema vîrfului clasic, a numărului 9 înfipt între centralii adverşi, rămîne nerezolvată. Loew a încercat varianta Gomez în faţă - Gotze pe bancă. A fost un semi-succes pentru că Germania a făcut ce a vrut cu Slovacia, a ajuns în situaţii de gol la intervale regulate, dar n-a reuşit decît de trei ori. Draxler a ameţit Slovacia pe ambele flancuri, a produs poziţii perfecte de gol dar execuţia finală n-a venit. În plus, miniblestemul Arsenal lucrează. Ozil a ratat un penalty, a doua zi după ce Granit Xhaqa, viitor coechipier la Arsenal, a făcut acelaşi lucru. Arsenal poate conta pe formula care a consacrat echipa în ultimele nu se mai ştie cîte sezoane: graţie tehnică şi tembelism final. Jamie Vardy ştie bine de ce a refuzat şlepul cu bani pus la dispoyiţie de Arsenal. Dar asta e o anecdotă măruntă. Germania a arătat o forţă de joc ce poate fi absorbită numai de Spania. Dacă există o cerere de reorganizare legitimă, atunci nu poate fi vorba de reluarea referendumului din Marea Britanie. Asta ar presupune dizolvarea legii şi reîntoarcerea în codru. În schimb, meciul care poate opune Germania şi Spania înainte de finală trebuie dizolvat. Asta ar presupune reîntoarcerea la respectul valorii. În fond, încurcătura de pe tabelul de competiţie al Euro 2016 a fost provocată de un sistem diluat la 24 de echipe şi la nevoile comerciale care cer cît mai multe calificate din grupe. UEFA a creat un tablou de joc prin de hazard. Sistemul de desfăşurare a turneului e aberant, Doar Hazard a coborît din tablou şi a avut o seară magnifică.  

Singura veste bună la Bruxelles e repariţia Belgiei. Vestea şi mai bună e învierea lui Hazard. Ungaria a făcut un meci criminal în apărare şi a lăsat spaţii cît pusta la dispoziţia lui Hazard. De aici un 4-0 cam sever şi un Hazard revenit la nivelul care l-a făcut cel mai bun jucător din Premier League în 2015. Şi totuşi, Ungaria n-a plecat dezonorată. În repriza a doua, la 0-1, ungurii au avut 25 de minute de fotbal solid dar au ratat tot ce n-a scos Courtois. Culmea, lăsînd la o parte strălucirea lui Hazard, cel mai bun om de pe teren a fost portarul ungur Kiraly. Colegii din apărare vor probabil să îl însoare şi, din acest motiv, au pregătit anunţul: Kiraly, 40 de ani, se descurcă singur şi nu cere apărători.

Belgia şi Portugalia sînt cele două echipe care au urcat clar în ultimele meciuri. Întîlnirea directă va decide cine urcă spre semifinale de pe partea lor de tablou. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite