De sărbători germanii au fost plătiţi să folosească energia electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul energiei electrice din Germania a scăzut atât de dramatic în ultimele zile, încât consumatorii majori au fost plătiţi pentru a folosi energia din reţea. Deşi fenomentul „preţului negativ” nu se petrece des, în weekendul de sărbători germanii au primit un cadou, relatează The New York Times.

Cadoul pentru consumatorii de energie este rezultatul ultimelor două decenii a sute de miliarde de dolari investiţi în energie regenerabilă. Cea mai recentă etapă de preţuri negative a fost rezultatul vremii calde, a brizelor puternice şi a cererii scăzute, tipice oamenilor care se adună împreună cu ocazia sărbătorilor.

Surplusurile provizorii de energie ale Germaniei sunt rezultatul atât a cererii scăzute, cât şi a ofertei variabile. Energia eoliană reprezintă de obicei 12% din consumul de energie al ţării în fiecare zi. Cu toate astea, în zilele cu vânt, acest procentaj se poate multiplica cu uşurinţă faţă de media normală. Duminică, în Ajunul Crăciunului, principalii consumatori de energie, precum proprietarii de fabrici, au fost plătiţi cu cel puţin 50 de euro pe megawatt-oră consumate.

Totuşi, Germania nu este singura ţară unde are loc fenomenul preţurilor negative. Belgia, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Elveţia au trecut şi ele prin problema surplusului de energie. Adesea, ţările europene sunt capabile să împartă între ele energia excesivă prin intermediul reţelei, însă sistemul este departe de a fi perfect. 

Astfel, mai mulţi cercetători scot în evidenţă necesitatea unei tehnologii accesibile de stocare a energiei în baterii. Cu o astfel de stocare, ţările vor putea salva excesul de energie într-o „bancă energetică”, gata să fie instalate apoi în caz de urgenţă ori pur şi simplu returnate cetăţenilor sub formă de energie ieftină sau chiar gratuită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite