Papagalii, spaima cablurilor de internet din Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua de bandă largă în valoare de 36 miliarde de dolari construită de Guvernul australian, deja criticată de clienţi, are un nou şi inedit inamic. Este vorba despre papagalii cacadu cu creastă galbenă, care secţionează cablurile, provocând pagube importante.

Reparaţia pagubelor produse de papagali a costat până acum 80.000 de dolari australieni (61.500 de dolari americani), potrivit constructorul reţelei NBN Co, citat de agenţia Reuters în pagina sa electronică.

Iar compania estimează că valoarea facturii va creşte simţitor, având în vedere că încă se descoperă pagube produse de papagali. 

„Îşi ascut în mod constant ciocurile şi, ca urmare, vor ataca şi vor rupe orice le iese în cale“, a afirmat directorul de proiect al NBN Co, Chedryian Bresland, într-un mesaj publicat vineri pe blogul companiei. 

„Din nefericire, ei au dezvoltat o pasiune pentru cablurile noastre... Aceste păsări sunt de neoprit când sunt în cârd“, a adăugat el.

Papagalii cacadu cu creastă galbenă sunt o specie prolifică în Australia şi sunt binecunoscuţi pentru apetitul lor vorace pentru orice, de la fructe până la ramele din lemn de la ferestre. De altfel, multe dintre cazurile de cabluri secţionate au fost înregistrate în regiunile agricole din sud-estul Australiei.

Profesoara Gisela Kaplan de la Universitatea New England, care este specializată în comportamentul animalelor, a afirmat însă că secţionarea cablurilor nu este tocmai obişnuită pentru papagali.

„(Aceştia) preferă de obicei lemnul sau desprind scoarţa de pe copaci. Nu se duc la cabluri. Însă ar putea fi atraşi de culoarea sau de poziţia acestora“, a spus ea.

Reţeaua de bandă largă a făcut obiectul unor critici dure - clienţii s-au plâns în mod repetat de calitatea slabă a serviciilor şi de vitezele reduse. 

Viteza medie a internetului din Australia - 11,1 megabiţi pe secundă - plasează această în ţară pe locul 50 în lume la acest capitol, potrivit celui mai recent raport privind starea internetului al Akamai Technologies, notează Reuters.

NBN Co a anunţat că intenţionează să folosească de acum înainte un strat învelitor care va proteja cablurile de atacurile păsărilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite