Statele Unite: Un juriu a condamnat o menajeră pentru furt, apoi a strâns banii necesari pentru a-i plăti amenda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un banal proces în Statele Unite, în care o menajeră de 19 ani a fost acuzată că a furat bijuterii în valoare de 5.000 de dolari ale familiei la care era angajată, s-a transformat într-un caz demn de romanele lui Dostoievski.

Ceea ce au făcut membrii juriului în acest caz a fost extraordinar. Aceştia au fost mişcaţi de compasiune pentru tânara femeie, însărcinată cu cel de-al doilea copil al său, şi au acceptat că aceasta a făcut o greşeală prostească. Cu părere de rău, aceştia au găsit-o vinovată de infracţiunea comisă dar, i-au impus o amendă de doar 60 de dolari – salda ei zilnică, iar apoi s-au organizat şi au strâns banii pentru a-i plăti această amendă.

„Sentimentul general a fost că şi ea este o victimă”, a declarat pentru Washington Post Jeffery Memmott, unul dinte juraţi. „Două dintre femeile ce făceau parte din juriu pur şi simplu plângeau pentru cât de rău s-au simţit pentru ea. Una dintre ele a scos o bancnotă de 20 de dolari, iar apoi fiecare dintre noi a contribuit cât a putut”. Memmott ulterior l-a contactat pe avocatul din oficiu al acuzatei şi i-a adus acesteia cheta juriului de 80 de dolari.

„Legea trebuia respectată”, a explicat o altă membră a juriului motivul pentru care au decis condamnarea acesteia. „Dar, în acelaşi timp, trebuie să existe o compasiune undeva. Tinerii vor greşi întotdeauna. Pur şi simplu nu putem să adăugăm la nefericirile acestei tinere”.

Numeroşi avocaţi cât şi procurori din Fairfax, Virginia au declarat că nu au auzit niciodată de un alt caz în care un juriu să plătească amenda unui inculpat.

O poveste fericită de sărbători, nu? Dar dacă aţi fi în locul femeii ale cărei bijuterii au fost furate? Deşi Lisa Copeland, victima acestui furt, nu a fost încântată când a aflat că juriul a decis impunerea unei amenzi de doar 60 de dolari, ea s-a declarat consternată când a aflat că juriul i-a plătit această amendă.

„Mă rog ca aceştia să nu se afle niciodată în locul meu”, a afirmat Copeland. Aceasta a declarat că Mendez Ortega nu şi-a acceptat niciodată responsabilitatea pentru fapta comisă. „Dacă şi-ar fi recunoscut vina, aş fi fost ok cu acest rezultat. Dar faptul că nu-şi acceptă responsabilitatea face ca acest lucru, decizia membrilor juriului, să fie incorectă”.

Copeland a afirmat că menajera ei a minţit de la începutul procesului iar apoi şi-a prezentat viaţa ca pe o poveste tragică ce a convins juriul să impună o amendă de doar 60 de dolari. „Am fost scandalizată”, a afirmat aceasta. „Am rămas şocată. Nu am considerat că 60 de dolari reprezintă o pedeapsă pe măsura crimei”, a completat aceasta.

Ea a specificat că una dintre bijuteriile furate a fost un inel de logondă ce i-a aparţinut bunicii sale, şi care era în  familia acesteia din anul 1943.

În momentul în care a observat dispariţia bijuteriilor aceasta a contactat poliţia, care a început să interogheze cele trei femei care lucrau în casa familiei Copeland. După aceste interviuri, Mendez Ortega s-a simţit vinovată de fapta comisă, şi-a recunsocut fapta în faţa doamnei Copeland şi i-a înapoiat cele trei inele furate. După ce poliţia a fost contactată, menajera a recunoscut din nou fapta comisă, afimând că a înapoiat inelele după ce a aflat valoarea lor. Aceştia i-au cerut să scrie o scrisoare în care să-şi ceară scuze faţă de familia Copeland. „Îmi cer scuze că am luat inelele. Nu ştiu ce-am avut în cap. Aş dori să mă iertaţi”, a scris Ortega.

Copeland a afirmat că nu a văzut scrisoarea şi că Ortega nu şi-a cerut scuze în persoană.

După ce a fost arestată, Mendez Ortega a petrecut opt zile în puşcărie până când a fost eliberată pe cauţiune. Juriul nu a ştiut acest fapt, şi nici că aceasta imigrase ilegal în Statele Unite – fapte considerate irelevante în cadrul procesului.

Dar pentru familia Copeland acest lucru este relevant. „Mă irită faptul că a venit aici în ţara noastră şi a comis o infracţiune”, a afirmat Jeff Copeland. „Oamenii vin aici pentru că le ofrim oportunităţi. Dar atunci când vin aici şi încalcă legea, aici sunt gata să trag o linie”, a completat acesta.

Membrii juriului au declarat după proces că, în opinia lor, Ortega Mendez nu ar fi trebuit să fie judecată şi condamnată. „Nu am considerat că acest proces era necesar şi că ea ar fi trebuit să fie condamnată. Am încercat orice să nu o condamnăm, dar cerinţele legale erau clare”, a declarat unul dintre aceştia.

Lisa Copeland s-a declarat uimită. „Doar pentru că şi-a mărturisit vina? Nu au vrut s-o condamne? Nu înţeleg acest lucru. E ca şi cum am spune că este ok să furi”, a declarat aceasta.

Probabil că Lisa Copeland nu a fost impresionată de personajul Episcopului Myriel şi momentul renaşterii lui Jean Valjean din romanul Mizerabilii.

În cadrul procesului, Mendez Ortega, ce risca o pedeapsă de 20 de ani de închisoare şi o amendă de 2,500 de dolari, a povestit juriului cum a fost nevoită să renunţe la şcoală din clasa a şasea, cum a rămas însărcinată la vârsta de 15 ani şi din nou la 19 ani, şi fără o slujbă prin care să-i întreţină pe cei doi copii.

„În tot acest timp în care spunea povestea asta lacrimogenă, mi-am zis că nu mai suport să aud”, a declarat Lisa Copeland. „A minţit poliţia, ne-a minţit pe noi, nu a adus inele înapoi în persoană ci a pus pe altcineva s-o facă, apoi a minţit iar”, şi-a exprimat aceasta nemulţumirea.

„Am decis că inculpata nu trebuie să fie închisă pentru această faptă, şi că o mică amendă este suficientă”, a declarat unul dintre juraţi. „Apoi am decis că vrem s-o ajutăm şi am strâns cu toţii această sumă de bani”.

„Nivelul de empatie exemplificat de aceşti oameni este remarcabil”, a declarat alt jurat, impresionat de gestul colegilor săi.

Avocatul inculpatei s-a declarat impresionat de gestul juraţilor. „Cred că juriul a văzut corect acest caz: o adolescentă ce nu a mai avut probleme cu legea a făcut o prostie, iar apoi a încercat să îndrepte greşeala făcută atunci când şi-a ascultat conştiinţa”.

Jeff Copeland a criticat decizia juriului, afirmând că „pedeapsa a fost că nu a fost plătită pentru ziua în care ne-a furat bijuteriile, dar apoi a fost plătită pentru această zi. Mi-a schimbat întreaga părere despre tot”.

„A făcut şi un profit de 20 de dolari”, a adăugat Lisa Copeland.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite