Alimente de evitat dacă ai pietre la rinichi
0Dureroase şi periculoase, pietrele la rinichi afectează 1 din 10 persoane. Pe lângă durerea intensă pe care o provoacă boala numită litiază renală are o incidenţă mare a recurenţei, revenind în circa 70% din cazuri. Din acest motiv, se impune urmarea unui regim alimentar.
Evită sursele de oxalaţi
Oxalaţii reprezintă o jumătate din compoziţia pietrelor apărute la rinichi. Prin evitarea alimentelor care conţin oxalaţi îţi reduci riscul de calculi renali sau mărirea celor existenţi. Nu numai spanacul are oxalaţi, ci şi alte legume, fructe, cereale, nuci. Evită:
-fasolea, sfecla, varza roşie, ţelina, vinetele, porumbul, cartofii dulci;
-caisele, smochinele, kiwi, căpşunile, rubarba;
-migdalele, caju, alunele, seminţele de susan, seminţele de floarea-soarelui, seminţele de mac;
-băuturile carbogazoase, cafeaua instant;
-ciocolata,
- lintea, grâul, pâinea, ovăzul, pastele.
Pont
Bea maximum 2 ceşti de cafea sau de ceai verde, negru pe zi.
Mai puţin sodiu
Sodiul stimulează rinichii să excrete o cantitate mai mare de calciu în urină. O concentraţie mare de calciu poate forma săruri împreună cu oxalaţii şi fosforul, ceea ce duce la alcătuirea de pietre la rinichi. Prin scăderea aportului de sodiu din alimentaţie te ţii departe de litiaza renală şi ajuţi corpul să elimine singur calculii de dimensiuni mici.
Ştiai că…
…75% din aportul de sodiu provine din alimente procesate? Găteşte mai des şi ocoleşte alimentele de tip fast-food, conservele, produsele care conţin bicarbonat de sodiu, praf de copt, monoglutamat de sodiu.
Află pe clicksanatate.ro cauzele posibile ale litiazei renale!