Brânza cu „mucegai albastru“ are multe grăsimi. Câte calorii se ascund în 100 de grame de telemea sau de parmezan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brânzeturile sunt produse lactate obţinute prin coagularea laptelui. Ele au un conţinut important de calciu, vitaminele A, D şi E, dar şi de grăsimi saturate.

Brânzeturile presupun covăsirea laptelui prin acidificare. Unele sunt preparate prin închegarea cu bacterii care transformă zaharurile din lapte în acid lactic şi care determină textura şi aroma diferitelor tipuri de brânză.

Alte tipuri de brânză se prepară cu ajutorul acizilor, de tipul oţetului sau sucului de lămâie. Unele conţin mucegai pe coajă sau în interior. Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, pentru obţinerea unei jumătăţi de kilogram de brânză sunt necesari 4-5 litri de lapte.

Brânza de vaci este o alegere recomandată în alimentaţia sănătoasă datorită conţinutului redus de grăsimi dacă provine din lapte degresat.

Brânza de burduf este un caş proaspăt, obţinut prin frământare cu sare şi păstrat în stomac de oaie sau coajă de pin.  

Urda este preparată din zer de caş, are multe proteine şi puţine grăsimi, în timp ce telemeaua dacă este păstrată în saramură, pe măsură ce se învecheşte devine mai tare şi mai sărată.

Brânzeturile semi-moi, cremoase în interior şi solide la exterior, de tipul Edam, Gouda, Provolone, au un conţinut crescut de grăsimi – o porţie de 40 de grame conţinând 150 de calorii şi 12 grame de grăsime.

Brânzeturile moi, tratate la suprafaţă cu spori, de tipul Brie, Camembert, au mai puţine calorii decât cele tari de tipul parmezan, cheddar sau şvaiţer. Acestea din urmă au un conţinut mai mare de calciu pentru că sunt obţinute dintr-o cantitate mai mare de lapte, dar şi unul mai bogat de calorii şi grăsimi.

Brânza cu mucegai albastru, precum Gorgonzola, Roquefort, au un gust rafinat, picant, astringent, dar şi multe grăsimi. De obicei sunt consumate în cantităţi mici, ca desert, potrivit aceleiaşi surse.

Brânzeturile topite, cele tartinabile sau emulsionate au un conţinut mare de grăsimi şi redus de proteine.

Conţinutul caloric al brânzeturilor variază între 100 şi 350 de calorii la 100 de grame de produs, iar adaosul de sare este important.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite