Carnea roşie şi infecţia cu bacteria care generează ulcerul cresc riscul de cancer digestiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de porc consumată în exces duce la numeroase probleme de sănătate
Carnea de porc consumată în exces duce la numeroase probleme de sănătate

Stilul de viaţă este decisiv pentru declanşarea cancerelor. O alimentaţie dezechilibrată poate fi un factor de risc în toate tipurile de cancer, nu doar în cele digestive, atrag atenţia medicii.

Grăsimile saturate consumate în exces, produsele superprocesate, alcoolul, insuficienţa aportului alimentar de fibre dăunează stării de sănătate a organismului şi declanşază boli extreme de grave, printre care şi cancerele digestive.

 „În plus, extrem de periculos pentru sistemul nostru digestiv este excesul de carne roşie. Am constatat la mulţi dintre pacienţii noştri cu cancere gastrice prezenţa aceste obiceiuri culinare şi, de aceea, recomandăm eliminarea acestora“, afirmă medicul gastroenterolog Cem Aygün, specialist în endoscopie digestivă în cadrul ACIBADEM,Turcia.

În topul cancerelor digestive diagnosticate de medici sunt cele de colon, pancreas, stomac şi esofag. Pe lângă dieta săraca în legume şi fructe, fumatul este responsabil pentru riscul crescut de cancer digestiv. Cât priveşte cancerele de stomac, acestea apar şi din cauza unei infecţii extrem de răspândite în rândul populaţiei.

Igiena precară transmite microorgansime periculoase

„Este cunoscut faptul că Helicobacter Pylori creşte riscul de cancer de stomac. Prezenţa acestui microorganism indică un prim risc de cancer de stomac, iar atrofia şi metaplazia asociate acestei infecţii cresc riscul de boală malignă. Deşi ştim că celulele sistemului nostru imunitar recunosc şi atacă bacteria, acestea nu o pot anihila. Helicobacter Pylori poate trăi în stomacul unei persoane din copilărie şi până la vârsta adultă, iar inflamaţia care se perpetuează ani în şir reprezintă un factor de risc important pentru multe tipuri de cancer care afectează sistemul nostru digestive“, completează medicul gastroenterolog.

Helicobacter Pylori se transmite în condiţiile unei igiene precare, prin alimente contaminate, prin apă şi contact direct cu o persoană infectată. Tratarea infecţiei cu antibiotice poate reduce cu 40% riscul cancerelor gastrice.

Cât priveşte simptomele afecţiunilor maligne, acestea diferă în funcţie de localizarea bolii. Astfel, prezenţa unui cancer la nivelul sistemului digestiv poate fi semnalată prin dureri, anemie, scăderi rapide în greutate, sângerări intestinale, dureri retrosternale, acumularea de lichid în abdomen şi colorarea pielii în galben.

Însă multe dintre aceste afecţiuni sunt silenţioase în primele stadii de boală, de aceea specialiştii recomandă efecturea regulată a unui set de analize şi investigaţii personalizate.

O treime din cancerele digestive pot fi prevenite

„La ora actuală, ştim că o treime dintre cancerele gastro-intestinale pot fi prevenite. Cum putem face asta? Cel mai important lucru pe care îl putem face este să aplicăm programe clinice de screening pe scară largă. De exemplu, pentru cancerul colorectal se recomandă testele de sânge anuale, dar şi o colonoscopie. De asemenea, există programe clinice şi pentru alte tipuri de cancere digestive, dar acestea diferă de la un tip de pacient la altul. Astfel, cancerele de pancreas pot apărea la persoanele care au în familie cazuri cu o astfel de afecţiune malignă. Există şi programe de screening pentru cancerele hepatice, destinate persoanelor infectate cu virusurile hepatice B şi C şi celor care au în familie afecţiuni maligne ale ficatului“, este recomandarea medicului.

Respectarea programului de investigaţii regulate creşte şansele depistării oricărei boli maligne în stadiu incipient. Astfel, medicii pot aplica multe dintre terapiile moderne, cu şanse maxime de vindecare pe termen lung.

„La ora actuală, dispunem de modalităţi moderne de tratament pentru cancerele gastrice. Una dintre acestea este rezecţia terapeutică, metodă care se poate aplică fie prin intervenţie chirurgicală deschisă, fie prin endoscopie. În timpul operaţiei, trebuie să facem rezecţia completă a tumorii astfel încât să nu rămână ţesut malign. La persoanele cu cancer în stadiul 1, rata de succes a terapiei este de peste 90%“, conchide expertul turc.

De mare folos în prevenirea cancerelor sistemului digestiv sunt dieta bogată în legume şi fructe, reducerea consumului de grăsimi saturate şi carne procesată, de sare şi alcool. Renunţarea la fumat, alături de menţinerea greutăţii optime şi de sport sunt atuuri în plus în controlul riscului de cancer din sfera digestivă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite