Cele mai bune înlocuitoare ale cărnii în post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteinele din carne pot fi înlocuite cu proteinele din surse vegetale FOTO Shutterstock
Proteinele din carne pot fi înlocuite cu proteinele din surse vegetale FOTO Shutterstock

Lintea, mazărea, hrişca, fasolea verde şi cea uscată oferă cele mai importante substanţe nutritive în post, atunci când carnea lipseşte din alimentaţie.

Una dintre cele mai bune surse vegetale de proteine este hrişca, folosită mai ales în bucătăria moldovenească. Este vorba despre seminţele unei plante ierboase care, din punctul de vedere al conţinutului de proteine indispensabile, concurează cu cerealele integrale.

„Hrişca este un excelent corector al acidităţii organismului, sursă de proteine cu efecte antidepresive remarcabile, de vitamine din grupul B, de săruri minerale şi de rutin, o substanţă cu rol important în protecţia cardiovasculară", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

În aceeaşi categorie cu hrişca intră şi fasolea uscată, mazărea, lintea şi năutul, dar acestea conţin cantităţi mai mici de proteine. Pentru a fi asimilate optim de organism, specialiştii recomandă asocierea acestor leguminoase cu proteine provenite din cereale. De exemplu, năutul poate fi combinat cu cuşcuş.

În plus, lintea, ca şi celelalte leguminoase, conţine de două ori mai mult fier decât carnea, dar este un tip de fier mai greu de asimilat de către organism. De aceea, nutriţioniştii recomandă să aducem în alimentaţie, în paralel, şi surse de vitamina C, precum pătrunjel, suc de lămâie, spanac sau varză.

Atenţie, balonează!

Un efect secundar al dietei bogate în leguminoase este balonarea, fiindcă sunt puternic fermentate de flora intestinală. Totuşi, avantajele sunt mai multe decât dezavantajele, ţinând cont că aceste alimente sunt şi bogate în fibre alimentare (între 12 şi 21% din compoziţia lor sunt fibre), ceea ce le face inamici ai colesterolului ridicat şi ai hiperglicemiei.

Pentru o digestie mai bună în cazul dietei cu leguminoase, specialiştii recomandă să fie consumate în anul în care au fost recoltate. Lăsaţi-le în apă rece timp de 6-8 ore înainte de preparare, iar fierberea nu ar trebui să dureze mai puţin de 1-2 ore. Mai ales fasolea trebuie fiartă în apă nesărată, în care se poate adăuga bicarbonat de sodiu, salvie sau cimbru.

Migdalele trebuie consumate crude

52% din compoziţia migdalelor, a nucilor şi a seminţelor de floarea-soarelui este reprezentată de proteine. Unul dintre cei mai importanţi aminoacizi estenţiali pe care îi aduc organismului aceste oleaginoase este triptofanul, o substanţă care combate cu succes depresia, după cum au demonstrat studiile. 15-20 de sâmburi de migdale pe zi reprezintă o cantitate optimă.

Unele persoane cred că oleaginoasele nu trebuie consumate de persoanele care au probleme cu nivelul crescut de colesterol. Este un mit, spun specialiştii. De fapt, dacă sunt consumate crude, migdalele şi nucile nu reprezintă un pericol în acest sens. Grăsimile din compoziţia lor sunt, de fapt, nesaturate şi, de aceea, contribuie chiar la reducerea nivelului de colesterol „rău" (LDL) din organism.

Mai multe studii arată chiar că 25-30 de grame de migdale sau de alte oleaginoase pe zi previn bolile cardiovasculare. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite