Excesul de alcool creşte riscul în 7 tipuri de cancer. Care sunt acestea şi cum acţionează băutura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alcoolul consumat în exces duce la diferite probleme de sănătate. Obiceiul de a bea peste măsură este responsabil şi de 3-4% din decesele prin cancer, în SUA, potrivit cancer.org.

7 tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Este vorba despre cancerul gurii, al gâtului, corzilor vocale, de esofag, de ficat, de colon şi rect, precum şi de sân. În plus, consumul de alcool în cantitate mare creşte şi riscul de cancer de pancreas. Cu cât cantitatea de alcool este mai mare, precum şi perioada, cu atât creşte şi riscul, avertizează specialiştii.

Probabilitatea de a face cancer al gurii, al gâtului, corzilor vocale şi esofagului creşte mai mult în cazul în care consumul de alcool este asociat fumatului, potrivit aceleiaşi surse. Aceasta din pricina faptului că alcoolul acţionează ca un solvent favorizând pătrunderea cu mai mare uşurinţă a chimicalelor nocive din ţigarete, în celulele sistemului digestiv. Totodată, alcoolul slăbeşte capacitatea celulelor de a se apăra şi repara singure în urma fumatului.

Cancerul de ficat. Obiceiul de a bea creşte nivelul inflamaţiei din organism şi distruge celulele ficatului, favorizând apariţia eziunilor. Celulele nu se mai pot repara singure, iar dacă o fac există riscul să apară celule cu o altă structură care să se înmulţească rapid, ceea ce înseamnă cancer.

Cancerul de colon şi de rect. Alcoolul este asociat cu un risc crescut de cancer de colon şi de rect pentru că împiedică absorbţia unor vitamine şi nutrienţi esenţiali pentru sănătatea organismului. În colon şi rect bacteriile descompun alcoolul în chimicale care s-au dovedit producătoare de cancer în studiile făcute pe şoarecii de laborator. Unele studii au arătat că riscul este mai mare la bărbaţi decât la femei, în timp ce altele nu au făcut nicio diferenţă între genuri.

Cancerul de sân. Chiar şi câteva pahare de băutură pe săptămână pot creşte riscul de a face cancer de sân la femei. Riscul pare să fie mai mare la femeile care nu au suficientă vitamina B în corp, provenită din dietă sau din suplimente alimentare. De această vitamină au nevoie celulele pentru a se menţine sănătoase. Totodată, alcoolul diminuează absorbţia acestei vitamine în corp. Alcoolul poate afecta nivelul estrogenului în organism, fapt care poate explica parţial acest risc crescut de cancer. Acest hormon – estrigenul - are un rol important în creşterea şi devoltarea ţesutului mamar. Consumând mai puţin alcool este o cale sigură pentru femei de a reduce riscul.

Contează tipul de alcool?

Etanolul este tipul de alcool care se găseşte în bere, vin sau spirtoase. Concentraţia este diferită în aceste băuturi, mai mare la cele considerate tari. Însă nu tipul de băutură alcoolică pe care o bea cineva pare să crească riscul, ci cantitatea şi durata consumului.

Felul exact în care alcoolul creşte riscul de cancer nu este pe deplin cunoscut. În fapt, pot fi căi diferite de creştere a riscului, în funcţie de tipul de cancer. Ce se ştie  este că alcoolul acţionează ca un iritant, în special la nivelul gurii şi a gâtului. Celulele afectate încearcă să se repare singure, ceea ce poate duce la modificări ale structurii acestora şi apariţia celulelor mutante.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite