Mâncarea ultraprocesată poate creşte riscul de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât alimentele sunt mai procesate, cu atât îşi pierd valoarea nutritivă
Cu cât alimentele sunt mai procesate, cu atât îşi pierd valoarea nutritivă

Mâncarea foarte procesată care include tăiţei, mese gata preparate, prăjituri şi, în general, tot ce e preparat din ingrediente inexistente în bucătăria tradiţională – aditivi, coloranţi, potenţatori de gust şi alte chimicale, cu cantităţi mari de sare, zahăr şi grăsimi - poate creşte riscul de cancer, potrivit unui nou studiu.

Rezultatele unei cercetări publicate de The Guardian arată că un consum mare de hrană superprocesată poate creşte riscul de cancer. Oamenii de ştiinţă admit însă că nu ştiu încă mecanismul după care se produce acest lucru şi afirmă că este nevoie de mai multe studii în acest sens.

Potrivit sursei mai sus citate, mâncarea ultraprocesată înseamnă tăiţei, mese gata preparate, prăjituri şi, în general, tot ce e preparat din ingrediente inexistente în bucătăria tradiţională – cu aditivi, coloranţi, potenţatori de gust şi alte chimicale, dar şi cu cantităţi mari de sare, zahăr şi grăsimi. Se pare că aceste alimente sunt cumpărate mai ales de familii pentru a fi consumate acasă.

Cercetarea a fost făcută de specialişti de la Sorbona pe 105.000 de persoane. Oamenii de ştiinţă au apreciat că mărirea cu 10% a consumului de mâncare procesată creşte – cumva – cu 12% riscul de cancer, mai ales de sân, colorectal şi de prostată.

Este de aşteptat ca acest consum de alimente procesate să ducă, în următoarele decenii, la apariţia tot mai multor cazuri de cancer, potrivit British Medical Journal.

Franţa este una dintre ţările care a introdus deja avertismente „de principiu“ referitoare la pericolul consumului major de alimente supraprocesate, a explicat Mathilde Touvier, una dintre autoarele studiului. Până acum, aceste alimente supraprocesate au fost puse în legătură cu creşterea cazurilor de obezitate, dar asocierea cu cancerul este nouă.

Cu toate acestea au mai spus cercetătorii, trebuie să fim precauţi. Este nevoie de noi cercetări pentru a putea trage concluzii clare, au conchis autorii. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite