Permis şi interzis în sindromul de colon iritabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din trei persoane suferă de sindrom de colon iritabil (SCI). Dacă ai dureri de stomac şi te balonezi la anumite alimente există o probabilitate mare să ai această afecţiune.

Schimbarea modului de alimentaţie este primul lucru pe care trebuie să-l faci imediat ce medicul ţi-a pus diagnosticul de sindrom de colon iritabil.

Astfel, este recomandat să ţii un jurnal alimentar, în care să notezi la fiecare 24 de ore tot ceea ce mănânci. În acest fel, vei putea identifica mai uşor alimentele care îţi produc tulburări de digestie.

În general, pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune au intoleranţă doar la anumite alimente. Există însă şi alimente care sunt permise tuturor bolnavilor de sindrom de colon iritabil.

Migdalele combat balonarea

image

Migdalele trebuie consumate de cel puţin trei ori pe săptămână, deoarece combat acumularea de gaze. Aceste fructe conţin vitamina E, minerale şi acizi graşi omega 3. În plus, studiile recente au scos la iveală faptul că migdalele au proprietăţi probiotice. Mai exact, ele ajută la creşterea nivelului de bacterii „bune” din tubul digestiv în detrimentul celor „rele”. În general, bacteriile „rele” favorizează apariţia tulburărilor digestive.

Dulciurile  şi  prăjelile, excluse din dietă

Persoanele diagnosticate cu SCI trebuie să evite grăsimile animale şi zaharurile rafinate. Acestea stimulează activitatea bacteriană din organism şi, implicit, intensifică simptomele. De asemenea, trebuie evitate mezelurile, afumăturile şi mâncărurile foarte condimentate.

La capitolul băuturi, trebuie tăiate de pe listă cele carbogazoase (balonează instant), alcoolul, cafeaua şi ceaiul negru sau verde. În plus, o serie de legume, precum varza, mazărea şi broccoli trebuie consumate doar o dată pe lună, deoarece produc gaze. Totodată, sunt interzise prăjelile. În schimb, poţi pregăti alimentele pe grătar, în cuptor sau la oala cu abur.

Morcovii calmează stomacul

Legumele trebuie consumate de cinci ori pe săptămână. Dintre acestea, morcovii sunt un adevărat medicament pentru stomac şi pot fi consumaţi cruzi sau în combinaţie cu alte vegetale. Legumele mai pot fi servite alături de carne slabă de vită, pui ori peşte. Laptele este permis în alimentaţia bolnavului, însă trebuie evitat de persoanele cu intoleranţă la lactoză, deoarece balonează. De asemenea, pâinea trebuie consumată doar în varianta integrală.

Sfaturi pentru o digestie uşoară

- Mănâncă pe îndelete şi mestecă bine alimentele.

- Evită mâncărurile prea calde sau prea reci, deoarece îţi pot irita colonul.

- Mergi la culcare doar după ce au trecut două ore de la ultima masă.

- Nu mesteca gumă, pentru a evita pătrunderea aerului în stomac.

- Bea cât mai multe lichide, pentru a elimina toxinele din organism.

- Relaxează-te, deoarece stresul este considerat unul dintre factorii care favorizează şi întreţin simptomele SCI.

- Fă sport de cel puţin trei ori pe săptămână.

- Fii atent la substanţele ascunse din alimente (aditivi şi coloranţi alimentari), deoarece contribuie la inflamarea intestinului.

- Renunţă la fumat.

- Nu te supraalimenta, deoarece presezi excesiv colonul.

Bine de ştiut
SCI poate fi asociat fie cu constipaţie, fie cu diaree. Există şi persoane care au alternativ cele două tulburări.

image


Dizolvă o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-o cană cu apă, pentru  a ameliora iritaţia stomacului.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist
Bio Nutriliv

Persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil trebuie să ştie că această problemă se poate insera pe un fond labil determinat de sistemul neurovegetativ. În acest caz, tratamentele naturale, precum homeopatia, acupunctura şi nutriterapia, sunt cele mai indicate. Sunt interzise alimentele iritante, băuturile acidulate, citricele şi fructele foarte dulci, care fermentează. Ca suplimente cu principii bioactive se recomandă: carotenoizi, acizi graşi omega 3, calciu şi produse probiotice de tip acidofilus şi bifidus.

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite