Scapă de toxine cu fructe şi cu legume de toamnă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta bogată de legume şi de fructe a toamnei reprezintă ocazia perfectă de a urma o cură de detoxifiere. Specialiştii spun că în acest fel îţi întăreşti apărarea naturală a organismului în faţa „cohortelor” de virusuri care ne atacă în sezonul rece.

Vitaminele şi mineralele provenite din surse naturale sunt esenţiale pentru a scăpa de toxinele acumulate în organism, pentru un plus de energie şi pentru a-ţi pregăti organismul pentru zilele reci de iarnă.

De aceea, toamna este indicat să profiţi de varietatea mare de crudităţi şi să le incluzi în dieta zilnică. Ţine cont de faptul că înainte de a ­urma o dietă de detoxifiere este bine să faci un consult medical pentru a te asigura că nu suferi de o afecţiune cronică de tipul diabetului sau afecţiunilor cardiace.

Crudităţi multicolore zilnic

Curele de detoxifiere trebuie însoţite şi de adoptarea unei alimentaţii sănătoase, pe durate lungi de timp. Iar baza unei astfel de diete sunt vegetalele consumate, pe cât posibil, în stare crudă şi necurăţate de coajă, dar şi în salate, în ciorbe sau în tocăniţe. Specialiştii recomandă să se consume zilnic cinci porţii de legume şi de fructe de diverse culori.

Astfel, poţi alege vinete, dovlecei, ardei, conopidă, varză, praz, morcovi, ţelină, fasole verde, roşii sau cartofi. Aceste legume sunt surse excelente de vitamine şi de minerale, cum ar fi: vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, zinc, seleniu şi magneziu. În plus, ele conţin cantităţi mari de fibre, stimulând digestia şi contribuind la reducerea nivelului de colesterol.

De aceea, mai ales persoanele care suferă de afecţiuni cronice ar trebui să includă astfel de legume în dieta lor zilnică. De asemenea, încearcă să mănânci în fiecare zi cel puţin o porţie de fructe precum struguri, prune, mere, pere, gutui sau citrice.

Acestea se consumă numai între mese. În plus, alimentaţia trebuie să includă şi cereale, pâine integrală, orez brun, produse lactate degresate şi carne slabă de pui sau de peşte. Încearcă să faci 30 de minute de mişcare moderată zilnic.

Cure exclusive, pe termen scurt

Adiţional alimentaţiei specifice, cu fructe şi cu legume de sezon, poţi face şi cure de purificare a organismului care pot presupune consumul unui singur tip de aliment. Astfel, cura cu struguri constă în consumul unui kilogram-două de struguri pe zi, cantitatea trebuind să fie împărţită în trei mese.

Pe acelaşi principiu se bazează şi cura cu mere, precum şi cea cu prune. Ţine cont de faptul că aceste diete nu se urmează mai mult de trei zile pe săptămână, putând fi reluate timp de 3-4 săptămâni. De asemenea, pe parcursul curelor trebuie să te odihneşti suficient şi să bei cel puţin opt pahare de lichide pe zi.

Detoxifiere pe sortimente

Poţi urma curele de detoxifiere şi consumând fructe şi legume separate pe culori, timp de ­una-două zile pe săptămână. Astfel, poţi mânca numai crudităţi de culoare verde (praz, varză, dovlecei, broccoli, fasole verde, ­mere şi struguri albi), roşie (mere, roşii şi gogoşari) sau mov (vinete, sfeclă, varză şi struguri).

Renunţă la vicii pe parcursul curelor

Atunci când doreşti să scapi de toxine ­este indicat să renunţi la obiceiuri nesănătoase precum fumatul, consumul de alcool, de ciocolată şi de alte dulciuri rafinate, dar şi de grăsimi animale şi de alimente conservate. De asemenea, este bine să eviţi cafeaua, aceasta putând fi înlocuită cu ceaiuri de plante.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog
nutriţionist


Curele de detoxifiere sunt binevenite în condiţiile în care suntem supuşi zilnic unui bombardament toxic. Toxinele provin din consumul de alimente cu aditivi, din consumul cărnii cu hormoni ori al peştelui contaminat cu mercur, din tutun, alcool şi din medicamente.

Toxinele provin şi din poluarea atmosferică, adică din emisiile industriale, din noxe şi din gazele de eşapament. În această situaţie, toate fructele şi legumele de sezon sunt de ajutor. Toamna, cura de struguri, de pepeni sau de mere se recomandă pentru detoxifierea organismului.

Salatele de varză, de ţelină, de morcovi, de sfeclă, de gulii sunt şi ele utile. Două astfel de cure pe an protejează organismul de afecţiuni cardiovasculare, diminuează riscul de cancer, reduc nivelul colesterolului şi previn creşterea glicemiei.

Recomandare

Dietele de detoxifiere pot fi urmate la fiecare schimbare de sezon sau la fiecare şase luni, primăvara şi toamna.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite