Superalimentele anului 2016: uleiul de avocado şi algele înlocuiesc anul acesta uleiul de cocos şi varza kale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimente care „hrănesc” organele

În fiecare an apar tot felul de tendinţe în domeniul nutriţiei. În 2016, alimentele-vedetă par mai ciudate ca niciodată, notează dailymail.co.uk. În timp ce în 2015 au fost în vogă uleiul de cocos, avocado, varza kale, siropul de agave, anul acesta îşi fac intrarea în bucătării ingrediente din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii: fasole neagră din America Latină, seminţe de teff din Etiopia, rădăcină de maca din Peru...

„În 2015, mâncarea sănătoasă a atins un nou nivel, iar anul acesta previziunile noastre arată că acest trend va fi în plină ascensiune“, a declarat Darren Beale, reprezentant musclefood.com, pentru Daily Mail. Cotidianul britanic publică o listă cu superalimentele anului 2016.

Fasolea neagră

Această fasole apreciată de nutriţionişti, utilizată mai ales în bucătăria latino-americană, abundă în minerale şi vitamine. Totodată, fasolea neagră este o sursă valoroasă de proteine vegetale. În plus, culoarea închisă a acestui soi de fasole este dată de pigmenţii flavonoizi cunoscuţi sub numele de antocianine. Aceşti pigmenţi sunt o categorie aparte de antioxidanţi naturali foarte puternici şi foarte eficienţi în lupta împotriva cancerului şi a bolilor de inimă.

Algele

Superalimente provenite din adâncul mărilor şi oceanelor, algele conţin mai multă vitamina C decât portocalele şi sunt de asemenea pline de calciu. Ele sunt recunoscute şi apreciate pentru proprietăţile lor antivirale, antibacteriene şi antiinflamatoare. „Algele sunt pline de iod şi sunt cele mai hrănitoare vegetale din lume... Sunt bombe de fibre, nutrienţi, toate mineralele, ajută digestia, sunt incredibile“, declară Jamie Oliver, celebrul bucătar britanic, pentru Daily Mail.

Supele

În 2016, sucurile sunt înlocuite de supe preparate în casă. Jo Travers, expert în nutriţie, afirmă că „supele semipreparate sunt pline de sare şi conservanţi sau sunt excesiv preparate termic, ceea ce limitează conţinutul nutriţional şi le transformă din alimente sănătoase în unele mai puţin valoroase. Când vă preparaţi propria supă aveţi controlul asupra ingredientelor pe care le conţine“.

Uleiul de avocado

Uleiul de cocos este înlocuit în 2016 de uleiul de avocado. Acest ulei este foarte bogat în acizi graşi mononesaturaţi, deosebit de importanţi pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge. Un avantaj al uleiului de avocado este rezistenţa mai mare la oxidare, astfel că are un termen de valabilitate mai mare comparativ cu alte uleiuri sănătoase.

 Îndulcitorii naturali

Anul trecut, zahărul a fost inamicul public numărul 1, astfel încât tot mai mulţi oameni preocupaţi de alimentaţia sănătoasă sunt în căutarea unor soluţii alternative de îndulcire. Deşi mierea şi siropul de agave se bucură de aprecierea nutriţioniştilor, în 2016 vor face valuri surse complet neprocesate precum stevia pură, lucuma sau fructul monk, foarte popular în sudul Chinei, unde este utilizat din secolul al XIII-lea.

Ciupercile

Bogate în proteine şi vitamina D, ciupercile sunt în topul preferinţelor atunci când vine vorba despre o cură de slăbire, pentru că sunt săţioase, gustoase, dar lipsite de colesterol. Anul acesta vor fi la mare căutare ciupercile asiatice Shiitake, datorită gustului deosebit şi texturii foarte asemănătoare cu carnea. Totodată, aceste ciuperci conţin nişte compuşi benefici pentru imunitate şi creşterea rezistenţei în faţa alergiilor.

Leguminoasele

Cei care sunt vegetarieni sau persoanele care doresc pur şi simplu să consume mai puţină carne au la dispoziţie leguminoasele ca surse bune de proteine vegetale. Pe lângă linte, năut, alune şi nuci, anul acesta este la modă fasolea mung, un soi de leguminoasă din aceeaşi familie cu mazărea. Fasolea mung este o sursă preţioasă de proteine, fibre, antioxidanţi şi fitonutrienţi.

Germenii

Seminţele germinate, cele mai comune fiind germenii de grâu, sunt preferatele amatorilor de hrană sănătoasă. Germenii includ nutrienţi de calitate precum vitamine B, vitamina C, folaţi, fibre şi aminoazici.

Pudra de Maca

Cunoscută şi ca ginsengul peruvian, rădăcina de Maca este cea mai nouă apariţie în grupul superalimentelor. Această plantă se consumă sub formă de pudră, care poate fi adăugată în sucuri de fructe sau de legume, smoothies, supe. Pudra de Maca se remarcă prin conţinutul bogat în vitamine B1, B2, C şi E, minerale precum calciul, magneziul, fosforul, potasiul, fierul. În plus, conţine peste 60 de fitochimicale.

Gulia

Această legumă cu aromă dulce şi delicată din familia verzei devine repede noua varză kale a lui 2016. Gulia este o sursă bogată de vitamina C şi fibre. Surprinzător este faptul că gulia ajută la menţinerea frumuseţii prin proprietăţile sale detoxifiante. Kimberly Snyder, autoarea volumului „The Beauty Detox Foods“, spune că „gulia este bogată în potasiu care ajută la reducerea retenţiei de apă“.

Seminţele de teff

O nouă vedetă pe scena cerealelor, care tinde să detroneze supercunoscuta quinoa, este teff-ul. Aceste cereale fără gluten, cultivate în Etiopia, sunt apreciate pentru compoziţia în calciu, fier, proteine şi aminoacizi. Seminţele de teff sunt similare ca dimensiune cu cele de mac, iar din ele se obţine o făină care poate înlocui cu succes făina de grâu.

Făina de cartofi dulci

O altă făină fără gluten este cea de cartofi dulci. Aceasta conferă o savoare dulce oricărui aluat copt. Făina de cartofi dulci este foarte versatilă şi poate fi utilizată atât la aluaturile pentru pâine, pizza, cât şi pentru prăjituri, clătite, gogoşi, brioşe. Această făină este bogată în fibre, vitamina A, fier şi calciu.

Sângeretele

O apariţie cu totul neaşteptată în topul superalimentelor anului 2016 sunt sângeretele. Explicaţia: proteinele de calitate, zero carbohidraţi. Sângeretele sunt se asemenea surse bune de proteine, potasiu, calciu, magneziu, fier şi zinc. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite