Cum ne afectează lipsa somnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăderea imunităţii este o altă consecinţă a privării de somn.
Scăderea imunităţii este o altă consecinţă a privării de somn.

Starea fizică, dar şi cea psihică au de suferit dacă privarea de somn se întinde pe perioade mari. Lipsa somnului produce dezechilibre la hormonii implicaţi în multe dintre funcţiile importante ale organismului.

Persoanele cu insomnie sunt mai expuse unor boli precum diabetul, din cauza dereglării nivelului insulinei, şi hipertiroidia, produsă de excesul de hormoni tiroidieni.

Studiile au arătat că insomnia favorizează apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.

Scăderea imunităţii este o altă consecinţă a privării de somn. Acest lucru se traduce prin vulnerabilitate la infecţii şi chiar la boli mai grave precum cancerul.

Totodată, persoanele cu tulburări de somn sunt predispuse accidentelor de muncă sau auto, din cauza afectării vitezei de reacţie.

De ce nu ne putem odihni

Când ne este afectată capacitatea de a adormi, când apar anomalii în ceea ce priveşte cantitatea şi calitatea somnului ori când survin diverse comportamente în timp ce ne odihnim vorbim despre tulburări de somn.

Există diverse cauze care duc la apariţia lor, iar alteori acestea sunt greu de determinat. Unele tulburări de somn nu sunt grave şi pot fi tratate prin modificări în stilul de viaţă, în vreme ce altele necesită terapie de specialitate.

Află pe Clicksanatate.ro ce alte tipuri de tulburări de somn poţi avea fără să ştii!

Ce să mănânci pentru a evita afecţiunile mamare

Cum să previi insomnia după antrenamentele de seară

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite