Cum se derulează o fază a somnului şi ce se întâmplă în organism în timp ce dormi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avem nevoie de şapte-opt ore de somn pe noapte, pentru a putea trece prin toate fazele sale FOTO Arhivă
Avem nevoie de şapte-opt ore de somn pe noapte, pentru a putea trece prin toate fazele sale FOTO Arhivă

Un adult trece prin patru-cinci cicluri de somn pe durata celor opt ore cât doarme noaptea. O fază de somn durează între 90 de minute şi 110 minute. Descoperă cum se derulează o fază a somnului şi ce se întâmplă în organism în timp ce dormi.

Odată cu invenţia electroencefalografului (EEG), Hans Berger înregistrează în anul 1924 prima electroencefalogramă umană. Atunci oamenii de ştiinţă au putut studia ce se întâmplă mai exact atunci când dormim. În anul 1950, Eugene Aserinsky, un student la University of Chicago, a reuşit cu ajutorul acestui aparat să descopere ceea ce noi numim acum somnul REM (Rapid Eye Movement). De-a lungul timpului, studiile efectuate au arătat că somnul oamenilor trece printr-o serie de etape, creierul afişând mai multe modele de unde cerebrale cu caracteristice unice.

Etapa 1: Adormirea

Durata: 5-10 minute

Ce se întâmplă: În această etapă care face tranziţia dintre starea de veghe şi cea de somn, căscăm, gândurile se pierd încet-încet şi adormim. Este caracteristică doar primului ciclu de somn.

Etapa 2: Somn uşor

Durata: 5-15 minute

Ce se întâmplă: Auzim încă ce se întâmplă în jur, dar nu putem reacţiona. Inima şi respiraţia îşi reduc frecvenţa, temperatura corpului scade.

Etapa 3: Somn profund

Durata: 45-60 de minute

Ce se întâmplă: Nu mai auzim nimic. Activitatea creierului şi metabolismul general sunt la minimum. Muşchii sunt complet relaxaţi. Această etapă vă reîncarcă cu energie atât fizică, cât şi mentală şi fără îndeajuns somn în această etapă nu vă veţi simţi odihnit de dimineaţă.

Etapa 4: Somn paradoxal

Durata: 5-15 minute

Ce se întâmplă: În această etapă visăm, iar creierul este foarte activ. Corpul este ca şi paralizat, în afara ochilor care se mişcă rapid sub pleoape. De altfel, această etapă se mai numeşte somn REM (rapid eye movement). Inima bate rapid, respiraţia este accelerată, presiunea arterială crescută. Durata acestei etape este mai lungă spre dimineaţă, când şi intensitatea viselor este mai puternică. Dacă bebeluşii petrec aproape 50% din somn în faza REM, la adulţi proporţia acestui stadiu este de aproximativ 20% şi scade cu îmbătrânirea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite