De ce e important să tratezi apneea de somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timpul episoadelor de apnee persoana nu este conştientă de scurtele episoade de trezire şi nici de prezenţa sforăitului.
În timpul episoadelor de apnee persoana nu este conştientă de scurtele episoade de trezire şi nici de prezenţa sforăitului.

Petrecem aproximativ o treime din viaţă dormind. Astfel, organismul se reface şi se încarcă cu necesarul zilnic de energie. Apneea nu doar că afectează calitatea somnului, ci predispune şi la apariţia altor probleme de sănătate.

Sindromul de apnee în somn (SAS) este o afecţiune potenţial severă, care constă în oprirea repetată a respiraţiei în timpul somnului, timp de câteva secunde, până la un minut sau chiar mai mult, în decurs de 1 oră. Cel mai des întâlnit simptom al apneei de somn este sforăitul.

Persoanele predispuse la apariţia acestei afecţiuni sunt cele supraponderale, care au peste 65 de ani, fumează sau consumă alcool în exces sau au polipii sau amigdalele mărite. Apneea este de 2 feluri. Apnee obstructivă de somn, care este şi cea mai frecventă, şi apnee de somn centrală.

Prima este cauzată de un blocaj al căilor respiratorii, deoarece ţesuturile moi, cum este faringele, se relaxează în timpul somnului. Apneea de somn centrală apare atunci când creierul nu mai transmite semnalele corecte muşchilor responsabili cu respiraţia.

Sforăitul, simptom frecvent

În general, bărbaţii sunt cei care sforăie cel mai des. Acest simptom apare atunci când căile aeriene de la nivelul nasului şi a gâtului se îngustează sau se blochează. Ţesuturile căilor aeriene vibrează, ceea ce duce la apariţia unui sunet şuerat sau răguşit.

Pentru diagnosticul corect al apneei de somn se recurge la monitorizarea somnului în cabinete specializate. În timpul episoadelor de apnee persoana nu este conştientă de scurtele episoade de trezire şi nici de prezenţa sforăitului. Oboseala excesivă de pe parcursul zilei, chiar dacă somnul a durat 7-8 ore, lipsa de concentrare, insomnia şi durerile de cap, în special dimineaţa, sunt alte manifestări ale apneei de somn.

Află pe clicksanatate.ro cum poate influenţa apneea sănătatea inimii!

Riduri? Le poţi estompa!

5 ponturi care te vor convinge să nu renunţi uşor la sport

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite