Anasonul ajută digestia şi respiraţia. Ce riscuri implică folosirea lui îndelungată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructele de anason conţin uleiuri esenţiale, proteine, zaharuri şi substanţe minerale care ajută expectoraţia, calmează durerile de stomac şi stimulează circulaţia sângelui şi respiraţia.

Reumatism, migrenă, astm bronşic sau digestie lentă, toate pot fi ameliorate cu un banal ceai de anason. Fructele sunt bogate în uleiuri volatile, în substanţe minerale şi zaharuri care ajută digestia, respiraţia şi circulaţia sanguină, potrivit Ghidului plantelor medicinale, coordonat de dr. Ovidiu Bojor, expert farmacolog.

Potrivit aceleiaşi surse, în doze terapeutice, anasonul stimulează secreţiile salivare, intestinale şi pancreatice şi acţionează asupra sistemului nervos central stimulând în special centri respiratorii şi pe cei ai circulaţiei.  

Folosirea lui îndelungată însă – chiar în doze mici – poate produce iritarea mucoaselor intestinale. În doze de peste 5 grame de fructe pe zi provoacă tulburări nervoase, iar în doze mari, halucinaţii, insomnie, tulburări de vorbire şi covulsii.

Cum se prepară

Dr. Ovidiu Bojor recomandă ca infuzia să fie preparată dintr-o linguriţă de fructe la o cană de apă. Se bea o cană pe zi , în mai multe reprize. Se poate asocia şi cu alte plante medicinale respectând cantităţile indicate.

Uleiul volatil se utilizează câte 2-3 picături pe zi, cu aceleaşi recomandări. Atenţie însă că acesta poate produce dermatoze şi stări alergice. În doze mai mari de 5 picături pe zi este narcotic şi poate produce accidente cerebrale.

Preparatele pe bază de anason sunt interzise în timpul sarcinii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite