Creveţii şi tonul combat hipotiroidismul. Ce alimente sunt de preferat când ai deficit de iod

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creveţii conţin iod şi ajută tiroida să funcţioneze mai bine
Creveţii conţin iod şi ajută tiroida să funcţioneze mai bine

O dietă săracă, stresul, inactivitatea, fumatul, atacul anticorpilor şi anumite medicamente pot influenţa funcţiile glandei tiroide. Există anumite simptome care apar împreună şi care pot indica o tiroidă hipoactivă.

Organismul uman arde caloriile din alimente aşa cum o maşină arde combustibilul. Aşa cum acceleratorul reglează cantitatea de combustibil care ajunge la motor, tot aşa tiroida reglează rapiditatea cu care corpul foloseşte mâncarea, explică dr. Marilyn Glenville, în „Cartea sănătăţii femeii“.  Din cauza funcţiei reglatoare de combustibil, glanda tiroidă este responsabilă cu menţinerea nivelurilor de energie din corp, precum şi de reglarea greutăţii corporale.

Aceste funcţii sunt îndeplinite prin secretarea a doi hormoni şi anume: tirodină – T4 - şi triiodtironină – T#. Aceştia sunt hormonii care transmit corpului cât de repede trebuie să ardă caloriile. Cea mai mare parte din T3 este transformată în T4, iar întreaga producţie de T3 şi T4 este reglată de un alt hormon numit tireotropină – TSH – sau hormonul de stimulare tiroidiană. Acesta este produs de glanda hipofiză din creier.

Cu o cantitate corectă de hormoni tiroidieni, corpul nostru arde caloriile la o rată normală astfel că nu ne vom simţi niciodată lipsiţi de enrgie. De asemenea, temperatura corporală este constantă, inima bate regulat, şi la fel este şi ciclul menstrual, în cazul femeilor.

Unde poate duce hipotiroidismul netratat

Dacă în sânge este o cantitate prea mică de T4 înseamnă că glanda tiroidă este hipoactivă, adică suferim de hipotiroidism. Boala poate apărea ca efect al unei afecţiuni imunitare, a unei anomalii congenitale a glandei tiroide sau a unei deficienţe de iod – organismul are nevoie de iod pentru secreţia de hormoni tiroidieni. Dacă hipofiza nu secretă suficient TSH, tiroida nu mai este stimulată să secrete T4 şi aceasta poate fi o altă cauză.

Netratat, hipotiroidismul creşte riscul de diabet zaharat, hipertensiune arterială, emfizem, artrită, depresie, migrene şi sindrom de tunel carpian.

Analiza de sânge prin care se testează nivelul de TSH şi T4 arată dacă glanda tiroidă funcţionează aşa cum trebuie. Tratamentul standard pentru această boală este prescris de medic şi constă în administrarea de tiroxină. În cazul în care medicul vă prescrie tiroxină este important ca în ziua în care luaţi medicamentul să nu luaţi şi sumplimente cu fier, întrucât se pare că fierul se fixează pe tiroxină în aşa fe încât corpul nu o mai poate folosi. Sursele naturale de fier nu creează probleme tratamentului cu tiroxină, deci pot fi consumate alimente bogate în fier cum ar fi fructele uscate şi legumele cu frunze verzi.

O dietă sănătoasă echilibrează în mod natural hormonii. Astfel, ar trebui să avem în dietă 5 porţii de legume şi fructe, cu accent pe primele. Totodată, sunt de preferat cerealele integrale, fibrele, grăsimile „bune“, apa – 5-8 pahare pe zi.

În afara acestei diete de echilibrare hormonală, este important să vă alimentaţi cu produse bogate în iod, precum algele marine – care au efect anticancerigen, au abilitatea de a reduce colesterolul şi de îmbunătăţire a metabolismului grăsimilor; cod, creveţi şi ton.

Dacă nivelurile de TSH rămân prea ridicate pentru o perioadă prea lungă, glanda tiroidă poate creşete în volum, apărând guşa.

Substanţele guşogene, adică acele alimente care pot împiedica absorbţia iodului în sânge şi agrava hipotiroidismul – ar trebui evitate. Varza, gulia, soia, alunele şi mugurii de pin în stare crudă sunt considerate guşogene. Însă, după gătire, probleme acestora dispar şi pot fi consumate.

Cum influenţează stresul tiroida

Stresul, împreună cu sedentarismul şi fumatul, poate încuraja inactivitatea tiroidei deoarece cresc nivelul hormonului cortizol din sânge şi reduc nivelul de T3, încetinind metabolismul. Un nivel crescut de cortizol în corp determină muşchii să consume pentru a furniza combustibil creierului, sub formă de glucoză. Cu cât muşchii sunt mai puţini, cu atât metabolismul e mai lent. M

Pentru a face lucrurile şi mai rele, nivelul ridicat de cortizol inhibă producţia de TSH, deci tiroida nu mai secretă T4. Deci, dacă suferiţi de hipotiroidism relaxarea este esenţială. Luaţi-vă puţin timp liber pentru a face ce vă place.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite