Dieta antiflatulenţă. Trucuri care te ajută să ţii situaţia sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carbohidraţii produc gaze intestinale, la fel şi berea, sucurile şi alte băuturi carbonatate. Anumite grupe de alimente, dar şi schimbarea stilului de viaţă ne ajută să scăpăm de această problemă.

Sistematic suntem bombardaţi cu reclame TV la suplimente alimentare menite să ne scape de jenantele gaze intestinale. Există însă şi alte soluţii pentru a scăpa de acestă problemă sau măcar a o manageria mai bine.

Ştim deja că carbohidraţii provoacă flatulenţă, într-o măsură mai mare decât grăsimile şi proteinele, fiind una dintre „mâncărurile“ favorite ale bacteriilor din intestine. Berea, sucurile sau apa minerală carbonatată nu fac decât să înrăutăţească situaţia. Ideal ar fi să limităm cantitatea de carbohidraţi şi să optăm pentru alimentele care conţin carbohidraţi mai uşor digerabili precum orezul, cartofii, strugurii sau bananele.

Adăugarea mai multor fibre în dietă poate fi de ajutor, însă acest lucru trebuie făcut treptat până la cantitatea de 20-30 de grame pe zi. Dacă o faceţi dintr-o dată ajungeţi la un rezultat exact contrar.

Pentru a scăpa de flatulenţă e important să înţelegem ce clase de alimente să evităm. E o idee bună să renunţăm la tot ce conţine amidonul din porumb, făină, tăiţei, în favoarea orezului. Sunt de evitat anumite boabe şi vegetale precum sparanghelul, varza, broccoli şi conopida. Ouăle, laptele, mâncarea prăjită şi anumite fructe precum pepenii, caisele, corcoduşele, prunele, perele provoacă şi acestea flatulenţă.

Boabele de fasole, linte, soia trebuie înmuiate în apă timp de 24 de ore înainte de a fi preparate, întrucât conţin o o oligozaharidă pe care enzimele digestive din intestine nu o pot distruge. Aceasta este însă solubilă în apă, motiv pentru care boabele trebuie ţinute în apă pentru a stopa producţia de gaze.

Apa fierbinte cu lămâie  poate preveni flatulenţa şi poate acţiona chiar ca remediu împotriva durerilor provocate de gazele intestinale. Aciditatea acesteia uşurează digestia în stomac şi păstrează sănătatea tractului digestiv.

Acordaţi atenţie felului în care mâncaţi. Dacă obişnuiţi să înghiţiţi pe nemestecate acest lucru supune sistemul digestiv unei munci suplimentare şi totodată sunt mari şanse să înghiţiţi mult aer.

Exerciţiile fizice şi stilul de viaţă activ îmbunătăţesc digestia, astfel că o soluţie de a scăpa de flatulenţă poate fi o plimbare în momentul în care vă simţiţi balonat.

Ce alimente ar trebui incluse în dietă

Menta.  Este ideală pentru persoanele care au probleme de flatulenţă, ca şi pentru cele care suferă de sindromul intestinului iritabil. Suplimentele cu ulei de mentă luate timp de 4 săptămâni pot uşura simptomele.

Ghimbirul. Conţine o enzimă digestivă care previne formarea gazelor intestinale şi pentru un efect maxim trebuie consumat în stare naturală.

Seminţele de chimen. Previn spasmele muşchilor de la nivelul intestinului  şi pot fi adăugate în multe feluri de mâncare pentru gustul lor deosebit.

Ceaiul de muşeţel. Are efect antiinflamator, antispamodic şi relaxant. Nu doar că combate flatulenţa, dar este eficient şi în arsurile stomacale.

Probiotocele cresc numărul bacteriilor benefice din sistemul digestiv. Iaurtul, kefirul pot fi două opţiuni valabile.

Dacă niciunul din aceste remedii nu funcţionează nu ezitaţi să vă adresaţi medicului de familie, mai ales dacă aveţi şi dureri abdominale şi gaze intestinale fără motiv aparent.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite